Понеделник, 23 Септември 2019
17
авг
 

Млад лекар тества върху себе си лечение за нелечима болест и влезе в ремисия

Събота, 17 Август 2019 | 10:26:46


Млад лекар приложи върху себе си експериментално лечение за нелечима болест и влезе в ремисия, съобщи „Дейли мейл“. Д-р Дейвид Фаджгенбаум от Университета в Пенсилвания е диагностициран с агресивна форма на болестта на Касълман през

Млад лекар приложи върху себе си експериментално лечение за нелечима болест и влезе в ремисия, съобщи „Дейли мейл“.

Д-р Дейвид Фаджгенбаум от Университета в Пенсилвания е диагностициран с агресивна форма на болестта на Касълман през 2010 г. Тогава той е 25-годишен и все още студент по медицина. Болестта предизвиква свръхрастеж на клетките на лимфната система, което може да причини полиорганна недостатъчност.

При д-р Фаджгенбаум се е проявила най-тежката форма на заболяването - идиопатична мултицентрична болест на Касълман (iMCD), която има сходства както с автоимунните състояния, така и с рака. При нея близо една трета от пациентите загиват в рамките на пет години. Въпреки че има едно одобрено лечение на болестта на Касълман - лекарство, наречено siltuximab, не всички пациенти реагират на терапията.

Никакви съществуващи терапии не му помогнали и симптомите му продължили да се връщат - за 3,5 години след диагностицирането му той бил хоспитализиран осем пъти. Изучавайки собствените си кръвни проби, Фаджгенбаум идентифицира възможна улика за болестта си. Непосредствено преди връщане на симптомите той наблюдава скок в броя на имунните клетки, наречени активирани Т-клетки, както и повишаване на нивата на протеин, наречен VEGF-A. И двата фактора се регулират от пътя PI3K / Akt / mTOR.

Фаджгенбаум предположил, че лекарство, което инхибира този път, може да помогне за състоянието му. Той се насочил към лекарство, наречено sirolimus, което инхибира този път и вече се използва за предотвратяване на отхвърляне на органи при пациенти с бъбречна трансплантация. Фаджгенбаум няма повече симптоми, откакто започнал да приема лекарството през 2014 г.

В новото проучване той и колегите му съобщават, че други двама пациенти с iMCD също показват повишени нива на активирани Т клетки и VEGF-A, преди симптомите им да рецидивират. След лечение със сиролимус и двамата пациенти показват устойчива ремисия. Досега и двамата пациенти са изкарали 19 месеца без рецидив.

 „Пациентите, които не реагират на siltuximab (Sylvant), имат ограничени възможности. Обикновено получават химиотерапия, но често болестта рецидивира. Нашите открития са първите, които свързват Т-клетките, VEGF-A и пътя PI3K / Akt / mTOR към iMCD. Най-важното е, че тези пациенти се подобриха, когато инхибираме mTOR. Това е от решаващо значение, тъй като ни дава терапевтична цел за пациенти, които не реагират на siltuximab“, каза казва Фаджгенбаум в изявление.

Въпреки че новите открития са обещаващи, проучването включва само трима пациенти и ще са необходими по-големи изпитвания, за да се покаже, че това лекарство е ефективно лечение на iMCD. Скоро Фаджгенбаум и колегите му планират да започнат клинични тестове на сиролимус при до 24 пациенти с рядкото смъртоносно заболяване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tp7K


Още новини
Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага
23.09.2019 11:26:10 Надежда Ненова

Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага

Д-р Веселин Милев е председател на комисията по здравеопазването към Столичния общински съвет ...

Директорът на
23.09.2019 10:22:09

Директорът на "МБАЛ Пазарджик" отстрани д-р Лазов

Със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Пет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...