!
Четвъртък, 28 Март 2024
04
ноем
5
 

Доц. Христо Хинков:

Мобилната психиатрия помага на хората с психични проблеми да се възстановяват в дома

Понеделник, 04 Ноември 2019 | 11:23:20 Елена Цветкова
5

Доц. д-р Христо Хинков завършва медицина в София през 1980 г. Има специалност психиатрия. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на отдел „Проекти” в Министерството на здравеопазването и зам.-директор на Здравн

Доц. д-р Христо Хинков завършва медицина в София през 1980 г. Има специалност психиатрия. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на отдел „Проекти” в Министерството на здравеопазването и зам.-директор на Здравната каса през 1999–2001 г. Ръководил е отдел „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), а от декември 2014 г. е негов директор. НЦОЗА е научното звено в България, което в момента участва в проекта RECOVER-E. Това е проект за мащабно приложение на психичноздравни грижи, базирани в общността, за хора с тежки психични заболявания.

Доц. Хинков, какво представлява проектът RECOVER-E?

Проектът RECOVER-E се ръководи от Института по обществено и психично здраве „Тримбос” в Холандия, с който ние от Националния център по обществено здраве и анализи имаме добра колаборация и партньорство. Проектът е финансиран от европейската програма Хоризонт 2020. Целта му е да се създадат мобилни екипи от лекар, медицинска сестра, психолог и експерт от опит, които да предоставят консултации и лечение при психични кризи на пациенти с тежки психични заболявания в дома им. Така наречените експерти от опит са хора, които са преживели психични разстройства и в момента са възстановени. Те могат да бъдат полезни, тъй като знаят от личен опит какво се случва на другия човек. Чрез услугата мобилна психиатрия могат да бъдат намалени и хоспитализациите, като ситуациите на криза се овладеят в домашни условия. Въпреки че понякога е неизбежно, настаняването в психиатрия често пъти нанася много тежка допълнителна травма на пациентите.

Защо все още липсва мобилна психиатрия в България?

Идеята за мобилна психиатрия е стара, не е някаква новост за България. Но за съжаление, не е въведена като услуга. В центровете за психично здраве няма мобилни екипи, които да обслужват пациентите по домовете, в социалната им среда. Въпреки че имат капацитет и ресурси за това. Подчертавам, че това не е спешна психиатрия. Това е кризисна интервенция в дома и се осъществява от обучен екип, който може да реши кризата в семейни условия. Ако все пак това не е възможно, екипът оказва спешна помощ или съдействие за хоспитализация.

Ако моделът се окаже успешен, ще бъде ли въведен у нас?

Този модел е успешен, доказал е своята ефективност в Холандия и в други страни. Въвеждането му може да стане с промяна в наредбата за функциониране на центровете по психично здраве. Достатъчно е да сформират мобилни екипи, които да преминат обучение и да започнат да предоставят услугата. Между другото, във функционалната характеристика на бившите психодиспансери беше записано, че те активно издирват психиатрични пациенти в общността, само че това не се случва. Вместо това тези структури са пасивни реципиенти, отзовават се само когато ги потърсят.

Има ли интерес към включване в мобилните екипи от хора, които са преживели криза и са се възстановили?

Да, в проекта RECOVER-E  се включиха такива хора. Мобилните екипи се изграждат в сътрудничество с колегите от  Центъра за психично здраве „Проф. Никола Шипковенски”. А експертите от опит са много важна част от тях.  Тези хора са мотивирани да помогнат на други като тях, защото вече са минали по този път и са се справили. Така че за тях тази работа е признание, че са полезни, че имат мисия.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Eg@%

Карантизиран 03.05.2020 17:24:40

Всичко Мара втасала, само не се сресала.....!

Ог. КРОНЕВ НЗОК, ОБЩ.Илинден,втора градска 12.04.2020 09:45:12

Днес е родена моята дъщеря,а голямата ми внучка има имен ден.Ние с половинката ми Радмила децата си не обичаме,а камо ли внучките си.Сметнете 22 години колко пари от подаръци съм спестил от дъщерята и 17 години от внучката.Децата ги направихме за да ги кръстим на тъста и тъщата ,та да ни издържат и помагат(кола ми купиха от кореком, апартамента ми доплатиха и все полза от тях).Дори едно от децата им го дадохме в Кюстендил за 12 години само и само келепир да има.За 17 години на внучка си подарък не съм купил, същото се отнася за другата която е на 15 години,а третата на 3 години не съм я виждал,та камо ли да и купя нещо.Ако бях купувал подаръци нямаше да водя копелана на екскурзия и нямаше да карам нов джип 2010 година. Евро 2,с лети джанти ,шибидак,кенон, метализа и т.н. (След вар бурга от дедото, те това е кола).Дъщерята влезе редовно да следва,но и затова не додохме и лев,къща започнаха да строят,но и там липсвахме,Чудя се на братовчедите на жената (колко са и братовчеди не знам, като е взета)Христо и Стефка как живеят за децата си,то са апартаменти, то са коли,то са внуци?Честит празник и от мен да знаете НЕ ОБИЧАЙТЕ ДЕЦА И ВНУЧКИ,А САМО СЕБЕ СИ !

С.Симовски 12.04.2020 10:45:30

След това изказване на господин Кронев, подвижната лудница да се самосезира и да го вземе за лечение.

Гост 12.03.2020 06:21:36

Подвижна лудница?

Дъщеря Диана 21.12.2019 12:25:53

Да минат през бул.Стамболийски 249 ,сем.Кроневи се нуждаят от тях.Радмила Кронева нач.правен отдел РЗОК София обл. и съпругат й Огнян Кронев.Психичните им отклонения са; при познават непозната жена за родител (майка ми,майка ми,а майката е неизвестна),страст към парите с цената на всичко, отказ от децата си,живот в паралелен свят(жизофрения),трудно общуване помежду си (Спали на различни легла десетилетие),омраза към деца (Непознават трите си внучки),склонност към лъжи,ама много лъжи.Дано им помогнете.Благодаря


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“
28.03.2024 10:59:32

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“

В структурата на УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив вече работи Отделение по нуклеарна ме ...

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция
28.03.2024 10:16:53

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция

В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче нож да вадим. Това заяви пред Нова тел ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...