!
Неделя, 14 Април 2024
28
март
 

Мобилно приложение ще помага на пациентите да намират аптеките, от които да купят лекарствата си

Четвъртък, 28 Март 2024 | 15:39:33 Надежда Ненова


Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да открият своя лекарствен продукт. Чрез платформата „Намери своето лекарство“ те ще могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличн

Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да открият своя лекарствен продукт. Чрез платформата „Намери своето лекарство“ те ще могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Приложението е създадено в партньорство между Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

Подаването на сигнал в приложението изисква попълването само на 3 полета – търсеното лекарство, телефон за връзка и населено място. В рамките на 48 часа пациентът ще получава детайлен отговор по телефона за статуса на търсеното лекарство.

„Към момента работим с партньори от цялата страна – над 700 аптеки, както индивидуални, така и вериги. Това означава, че ако продуктът е наличен, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Разбира се, често пъти пациентите търсят продукти, които са дерегистрирани, неразрешени у нас или в недостиг поради временно преустановен внос. В тези случаи  ще информираме пациента, за да може максимално скоро да се консултира със своя лекар“, каза изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.

Изпълнителният директор на БАТЕЛ Оля Василева уточни, че недостигът на лекарствени продукти е основен проблем за страните в Европа. Сред водещите причини са производствени проблеми, причинени от недостиг на суровини или ограничен производствен капацитет, спиране от производство на остарели формули, проблеми, свързани с Добрата производствена практика, както и липса на икономическа изгода продуктът да бъде предлаган на определен пазар. „Опитът ни показва обаче, че в 41% от случаите, докладвани като недостиг, продуктът всъщност е наличен, а причината пациентът да не го открие в своята аптека е по-скоро от логистичен характер. Създадохме приложението „Намери своето лекарство“ именно за да помогнем на тези 41% от пациентите“, каза Василева.

В отговор на журналистически въпрос тя заяви, че чрез платформата ще се търси само и единствено заявеният лекарствен продукт и категорично няма да се предлага негов заместител.

Боряна Маринкова припомни, че от края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват собствена платформа за пациентски сигнали, като до момента са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно преустановен внос, 23% - с временно преустановен такъв, 9% са за нерегистрирани продукти, а 5% са за болнични такива, които няма как да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 лекарства са изтеглени от българския пазар за периода от 2014 г. до 2023 г. Мобилното приложение няма да е свързано с интернет платформата и ще има свой собствен регистър.

„Нашите членове обслужват най-широкото портфолио в България – от над 22 000 артикула, имат 100% национално покритие и са изградили гъвкава верига на доставки. Това са компании, които са доказали своята отговорност и които ежедневно използват целия си ресурс, за да помогнат на пациентите да имат навременен достъп до своята терапия. Именно затова и приехме поканата на БАРПТЛ да бъдем техен партньор в създаването на подобно приложение“, обяснява партньорството между двете асоциации Оля Василева.

Според зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов приложението е добра база, над която обаче има много какво да се надгражда и от страна на лекарите, и от страна на пациентите. „Ние ще продължим да настояваме да бъде задължително, когато има проблем с изписан медикамент, пациентът да трябва да се види с лекаря, а не просто да му се обади по телефона“, каза той.

Според члена на УС на Лекарския съюз д-р Гергана Николова лекарите също трябва да имат пряка връзка с платформата, за да знаят, ако даден лекарствен продукт липсва на нашия пазар, да не го изписват.

Оля Василев отговори, че обединението на базите данни на БАРПТЛ И БАТЕЛ ще осигури такава възможност. Освен това двете организации планират да развиват мобилното приложение и като информационен портал, като в него потребителите на здравни услуги ще намират и полезни материали, обясняващи основни процеси във веригата на лекарствоснабдяването.

„Идеята ни е да информираме потребителите какъв е пътят на техните лекарства, какво означава недостигът, какви са ефектите и ползите от паралелната дистрибуция и т.н.“, казва още Боряна Маринкова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k6Y7


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...