!
Неделя, 10 Декември 2023
03
апр
 

Модерен лабораторен комплекс изграждат в столицата

Понеделник, 03 Април 2023 | 15:16:13


Започва изграждането на модерен лабораторен комплекс в София, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Церемонията за началото на строително-ремонтните работи ще е на 5 април. В проекта си партнират Националният ц

Започва изграждането на модерен лабораторен комплекс в София, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Церемонията за началото на строително-ремонтните работи ще е на 5 април.

В проекта си партнират Националният център по заразни и паразитни болести, Институтът по микробиология „Стефан Ангелов“ към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинският институт на Министерството на вътрешните работи. Стойността на  проекта е 23 638 258 лв., осигурени от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на ЕС, а 15% – от националния бюджет, уточняват от НЦЗПБ.

Основната цел е да се осигури бърз и ефективен трансфер на фундаменталните научни изследвания в областта на инфекциите и имунния отговор към медицинската практика за нуждите на индивидуалното и обществено здраве. 

По проекта се финансира създаването на уникален за България научноизследователски комплекс „Център за компетентност“ в съответствие с най-добрите европейски и световни стандарти, осигурен с  оборудване от последно поколение и екип от изключителни специалисти.

Резултатите от дейността на Центъра за компетентност са предпоставка за разработването и прилагането на модели за навременна и точна диагностика на инфекциозните заболявания, предотвратяването на епидемични взривове от нови и непознати патогени и прогнозирането на епидемии, посочват от НЦЗПБ.

Научните достижения на Центъра ще имат голямо приложение и в разработването на персонализирани методи за диагностика, мониторинг и лечение на остри и хронични инфекции, които са в основата на „медицината на бъдещето“.

Важна част от проекта, който се изпълнява от средата на 2018 г., е ремонтът на базата на НЦЗПБ на бул. „Генерал Столетов“ 44А за над три милиона лева и превръщането ѝ в модерен лабораторен комплекс. Ще бъдат изградени лаборатории за молекулярно-генетичен анализ, за електронна микроскопия и морфологичен анализ на бактерии и вируси, както и за пръв път у нас, лаборатории с трето ниво на защита при работа с бактерии и вируси. Предвидено е създаване на първата по рода си у нас биологична банка за уникални бактериални и вирусни щамове и клинични проби от пациенти в различни фази на инфекции и патоген-специфична терапия.

Церемонията по откриване на строително-ремонтните работи се организира в рамките на проект „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“, финансиран от ОП НОИР 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕСИФ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BnMN


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...