Петък, 24 Май 2024
22
ян
11
 

Д-р Красимира Иванова:

Монополът на здравната каса трябва да падне

В България добрите и работливи лекари взимат по 20 000 лв. на месец

Понеделник, 22 Януари 2018 | 12:06:02
11

„Не е въпросът в това „дайте пари“, ние трябва да умеем и да се самоиздържаме.“ Така д-р Красимира Иванова, завеждащ отделението по неонатология в САГБАЛ „Св. София”, коментира пред БНТ финансовото състояние на държа

„Не е въпросът в това „дайте пари“, ние трябва да умеем и да се самоиздържаме.“ Така д-р Красимира Иванова, завеждащ отделението по неонатология в САГБАЛ „Св. София”, коментира пред БНТ финансовото състояние на държавните и общински болници в страната.

„Не знам защо в годините наистина станахме доста черногледи. Да менажираш едно болнично заведение, едно отделение, да умееш да ръководиш и да създаваш екип около себе си - това не всеки го може. Ние, нашата болница, работим със здравната каса, имаме лични приходи на болницата от кешови плащания, които няма как да се платят по каса, и дарения. Това е като в един дом, едно семейство – човек трябва да харчи толкова, колкото му позволяват средствата. Не можеш да искаш да харчиш много, да натрупваш много апаратура, с която не можеш да работиш“, подчерта д-р Иванова.

„Нещата трябва да вървят в синхрон. Не може да се отрупваш с един куп апаратура, защото си обещал да я вземеш, а в същото време да нямаш подготвени лекари, които да работят с нея“, каза още сестрата на премиера Борисов.

По думите й не е вярно, че в чужбина лекарите взимат много повече пари. „В България има избор на екип и добрите лекари, тези, които са и внимателни към пациентите си, получават сериозно заплащане. Имам познати от различни специалности, които наистина работят много, но и взимат по 20 000 лв. на месец. Ако си мързелив, ако не ти се работи, ако искаш просто да ти мине работното време – какво очакваш?“, риторично запита д-р Иванова.  

Според д-р Иванова впечатлението, което имат хората, че здравната система у нас е лоша, е неправилно. „Ние нямаме лоша система, нямаме лошо здравеопазване. Аз самата съм оперирана в България от изключителен, добър, подготвен екип. Не може само да търсим кусурите на държавата, на общината. Докато някой от нас не вземе нещо мъничко в свои ръце и да отговаря за него, няма да се получат нещата“, каза тя и допълни, че проблемът с финансовия дисбаланс в системата се дължи на всички нас.

„Ако всеки реши поне мъничко да бъде почтен, знаете ли колко бързо биха се променили нещата? Почтеността трябва да е на първо място и в здравеопазването. Защо трябва да бъдем обиждани за това, че носим бели престилки, ние трябва да ги носим с чест и гордост. Това е положението – човек може и с две, и с двеста. Нека не съсипваме душите си за нещо, което не си заслужава“, каза д-р Иванова.

Тя подчерта, че това, което може да се промени, е да падне монополът на здравната каса. „Трябва да има повече каси, човек да има право на избор – колко да се осигурява, за какво да се осигурява и да знае после какво ще му се плати. Не може ти да платиш 10 лв. осигуровка, а след това да искаш лечение за милиони. В никоя държава не е така. Имам близки, които живеят в Англия. Моя близка чака 8 месеца за операция, докато хемоглобинът й стана 5. Никой не го интересува. Казвам ви, че това в България не може да се случи. Никой няма да остави една такава жена да чака 8 месеца. Абсурд. Тя ще бъде оперирана буквално на третия ден“, каза д-р Красимира Иванова.

Според нея проблемите в здравеопазването могат да бъдат оприличени на снежна топка. „Понякога една непремерена дума, едно непремерено поведение, едно малко по-грубо отношение променя усещането на човека към цялата система. Той може да бъде излекувам, може всичко да е приключило благополучно, но точно това може да нарани душата и оттам нататък започва недоволството“, обясни д-р Иванова.

Тя допълни и че вероятно Министерството на здравеопазването е слабото място на здравната система, като го сравни с организъм, който има слабо място и всяко заболяване се проявява първо там. „Ние имаме изключително качествени лекари, администратори, хора, които са изключително компетентни. Трябва да кажа, че лекарската професия е много главозамайваща за човека. Ти се чувстваш в някакви моменти много важен в живота на хората, защото помагаш и трудно можеш да се лишиш от това удоволствие и да отидеш да администрираш. Още повече, непрекъснато в това търсене на кусури, търсене на цаката на един човек. Това, че може да бъде очернен, съсипан – това, което се случи с проф. Петров. Аз съм изключително възмутена, че се постъпи по този начин с един изключителен човек и лекар. По този начин много качествени хора казват: Защо аз трябва да бъда подложен на това. Знаете, в България има много лобита, фармацевтични компании. Не бива да си затваряме очите за тези неща, след като водим откровен разговор“, каза д-р Иванова.

Личната кауза на д-р Красимира Иванова е в България да има система за проверяване на кръвта, която 100% да гарантира нейната безопасност. По думите й това се случва във всички държави в Европа, но у нас не е така. „Тук има тримесечен прозоречен период, т.е. тестовете са такива, че като изследват кръвта се оказва, че няма вирус и кръвта се пуска за кръвопреливане, но след три месеца вирусът е налице и заразява и убива“, обясни тя и поясни, че именно този тримесечен период е погубил и нейния баща. „Моят баща почина преди години от хепатит C. Той беше заразен при кръвопреливане и 10 месеца по-късно се разболя. Мен това ме мъчи години наред“, сподели тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zC$G

Компетентен 22.01.2018 14:38:52

Като каква и на какво отгоре се изказва тази особа по въпроси от концептуално, мениджърско финансови и пр. Естество ???

Гост 22.01.2018 14:04:12

Евала на каката на Боци! Това е човекът, достоен за министър! Ще ни научи на труд и после да ринем парите с лопата.

Гост 22.01.2018 13:28:29

Не я знам тази коя е, ама по лакърдиите я бива.Що не вземе да отиде в неонатолгията във Враца, Ловеч, Разлог и т.н. болници далеч от София.Да п обачка някой месец и пак да опита да коментира.

Гост 23.01.2018 11:27:39

не мога да преценя сарказъм ли е това или не, но ако вярно не знаеш - на Баце сестрата

Гост 23.01.2018 15:33:12

Не знам на кой е сестра,отдавна не работя в България. Коя ще да е,ама по-добре да си мълчи по тези въпроси

Гост 22.01.2018 12:29:53

Манипулативна и празнодумка като брат си. В България добрите и работливи лекари взимат по 20 000 лв. на месец Значи тези от Спешна помощ са зли и мързеливи, защото тези 20000 ще ги изкарат за 1 година и 6 месеца къртовски труд .Както и останалите 98% от лекарите , които не могат да изкарват по 20 000 на месец ,защото посочените с тези заплати са ПОД 1% от цялото съсловие. Бла-ла-ла ЛЕНД това е комунистическото гето България с премиер Тиквата. А иначе индикатор дали са добри условията е поведението на младите лекари, дали остават тук или заминават еднопосочно ,а не мнението на дъртите конформисти останали тук и нагодили се някак на комунизма и семашковизма, философствайки ,че добрите лекари получават много БЛА-ЛА-ЛА-ЛЕНД

лекар-контрольор от РЗОК 22.01.2018 19:34:25

Аз съм лекар контрольор в една РЗОК. Брутната ми заплата е 1100 лв. Нямам специалност и съм с над 30 години трудов стаж. Без специалност съм. До 1998г. съм била участъков лекар. И смятам, че съм нископлатена, тъй като началниците ми не са лекари, имат на половина трудов стаж, съмнително придобито задочно висше образование на сравнително късна възраст и са със 1200-1400 лв. брутни заплати. Не знаят какво правят и защо са началници, не поемат никаква отговорност. Работата им е да сплетничат, да интригантстват, да предизвикват скандали , с цел да предпазват вас договорните партньори от проверки и глоби. Освен това напълно наясно съм каква дейност ви изплаща всеки месец касата и почти няма лекар с фактура под 4000 лв. Нямам предвид групови практики а ИПСМП. Няяяяяяяяма!

Гост 23.01.2018 09:05:13

Най-некадърните останаха без специалност. И станаха началници и проверяващи.

Гост 22.01.2018 21:17:49

Лекар с 800 пациенти изкарва колкото теб другарко. Не ни говори как нямало лекар под 4000 лева. Има лекари и с 1900 лева ,а и по-малко, ако практиката им е малка. А и другарко чанта, не е като да преглеждаш 30 души дневно в условия на инфекции и да получаваш 1100 лева чисто, защото дори и тези с 4000 лева не са им чисто заплщане , а каквото остане след като си платят наема, заплатите и осигуровките на персонала и още много, много разходи за които не искате да споменавате дали защото не ги знаете като прости наемни работници или се правите ,че не знаете какви са разходите на ОПЛ. Не е като да си седиш в климатизираните кабинетчета и да не ходиш на домашни посещения в снега . Така,че другарко от лежанката твоите 1100 лева без отговорности СА МНОГО,МНОГО ПОВЕЧЕ за минималната работа на кияк в РЗОК , спрямо да приемем 4000те лева на ОПЛ, който трудно ги изкарва . Като кучки пред месарница сте да гледате в канчето на другите , а при толкова незаети ОПЛ практики не ходите да ги вземате и вие тези имагинерни 4000 лева. Що ли ? Явно нямате нито умствен багаж, нито квалификация за такива мечти....Сал една ЗЛОБА. И както как ти без специалност ще проверяваш ЛЕКАРИ с една -две специалности .ТРЯБВА МНОГО ДА ТЕ Е СРАМ , но сте си нагли , тъпи и некометентни и дори не се усещате колко е нелепо някаква чанта да проверява работещи лекари ?!?!?!?

Гост 22.01.2018 21:57:11

Като си тъп, нямаш реална представа за себе си и не знаеш, че си тъп. Е, за това ги слагат такива като тая, нали трябва да си вярват, че проверяват, пък началниците им работят за вас, което долу горе си е така. Такива като тази са срам и позор за лекарското съсловие. Ама не са виновни те, като трябва да папкат горките, а този който ги е сложил. И тук пак стигаме до там, че в цялата система на касата се управлява от некадърни и корумпирани хрантутници, кото гледат фактурите ви и се чудят как да ви рекетират

Гост 22.01.2018 20:21:08

Нямаше нужда да споменаваш, че си от РЗОК! Толкова си проста, че щяхме и без да казваш да се сетим! Извън темата си, ама вие в здравната каса по презумпции сте прости Ахаха!Кой ви ги дава тия 1000 лв. Търтеи дебели!


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...