!
Събота, 27 Юли 2024
07
февр
12
 

Морков и тояга за набавяне на персонал в болниците предлага Росица Кирова

Сряда, 07 Февруари 2024 | 15:31:37
12

Със стимули и принуда на лекарите от извънболничната помощ на принципа на моркова и тоягата да се реши проблемът с недостига на персонал в болниците. Това предлага зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова. „Ние имаме доста

Със стимули и принуда на лекарите от извънболничната помощ на принципа на моркова и тоягата да се реши проблемът с недостига на персонал в болниците. Това предлага зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова.

„Ние имаме достатъчно лекари, но не са достатъчно тези, които искат да работят в здравното заведение, във видинската болница. Видинската болница има страшен проблем, защото възрастовата граница на онези, които работят там, продължава да расте, няма постъпващи млади хора. Това, върху което трябва да се мисли, е една дълбока реформа в сферата на здравеопазването. Трябва да помислим за това как всички, които упражняват лекарската професия на територията на областта – а те са много, но го правят в частни кабинети и не се занимават с болничното лечение – всички те биха могли в рамките на пет дни месечно да имат договор с видинската болница да упражняват там професията. Срещу което парите, които получават от Здравна каса за нас, пациентите, да бъдат индексирани и да бъдат повече от стандартната сума – по този начин няма принуда, има стимул“, обясни Кирова пред Радио Видин.

Идеята е обсъждана с финансисти, както и с председателя на Здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов, стана ясно от думите ѝ.

Зам.-председателката на Народното събрание уточни, че подобна законодателна инициатива изисква внимателно обмисляне и широк обществен дебат. „Много по-широкомащабни трябва да бъдат действията, за да се стигне до една такава законодателна промяна. И може би ще има голяма съпротива от лекарската гилдия, защото е много по-удобно да работиш само в кабинета си и да нямаш този ангажимент. Много е сложен проблемът, защото той засяга и морални казуси, засяга и разбира се, доста сериозно законодателно обмисляне как точно това да се направи, за да може това наистина да функционира“, коментира тя.

По думите ѝ има и начин на принуда, като се намалят с определен процент средствата, които лекарите получават от НЗОК, ако не желаят да работят пет дена в месеца в болниците.

Росица Кирова информира, че е направила това предложение преди 4-5 месеца и то вече се обсъжда, а сега се правят анализи на всички варианти заедно със сравнения на европейската практика и възможните въздействия върху системата.

„След това ще започнат едни обществени обсъждания сред самите медици. И не е само някаква частична мярка, която да реши само проблема на Видин – това ще реши като предложение проблемите на доста градове, но едновременно с това ще засегне още повече хора, които ще трябва да бъдат изслушани. Процесът е дълъг, но в рамките на една работна година, две или три пленарни сесии, при отделено достатъчно време и внимание и разбира се, отзивчивост от професионалните организации, това би могло да породи някаква законодателна инициатива“, смята зам.-председателката на Народното събрание.

Росица Кирова обяви, че продължава и с даването на стипендии на хора, които да се обучават в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в специалност „Здравни грижи“ срещу ангажимент след това да се върнат и да работят във видинската болница. Тя напомни, че освен това записалите се студенти могат да ползват безплатно общежитие, както и са освободени от заплащане на семестриална такса и могат да получават и стипендия за успех.

От думите ѝ обаче стана ясно, че през миналата година не е имало желаещи да се възползват от тази възможност.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c1G9

Гост 08.02.2024 22:54:11

Тази кака е доста грозничка, иначе бих поискал 5дни от емсеца да ми е в кревата за безплатно секс обслужване, ей така в полза на обществото и избирателите. Колко жалко ,че е coyote ugly....

Гост 08.02.2024 17:03:53

По думите ѝ има и начин на принуда, като се намалят с определен процент средствата, които лекарите получават от НЗОК, ако не желаят да работят пет дена в месеца в болниците." Тази проста жена дори не знае и не предполага ,че лекарите са ЧАСТНО ПРОАКТИКУВАЩИ в извънболничната помощ и не им трябва НЗОК след като могат да работят изцяло в частния сектор и никой не може да им отнеме това право в ЕС. Да чуем чукундурите от УС на БЛС сега дали пак ще си мълчат като будки и няма да реагират на властимащите както обикновено

Гост 08.02.2024 16:37:11

Оставка на тъпите лелки, които си мислят ,че това е руско-съветската путинова кочинка ! Тази ,коже да отиде в руския парламент ,не и да работи в държава от ЕС. Тези боклуци от управлението дали може да накарат собственика на някой магазин 5 дни от месеца да работи в социалната кухня на общината и да бърка с черпака боб в казана ?!?. Гнусни комунисти !

Гост 08.02.2024 08:32:00

Финикийците са го измислили, тази явно се мъчи да прецака лекарите по комунистически.

антиомунист 07.02.2024 20:04:02

първо тя да отиде там като юрисконсулт, а после да проповядва шибан социализъм

Гост 07.02.2024 17:08:16

На тази Роси, дащната да и кажа, че единствено европейски заплати в болниците ще решат проблема.

стар лекар. 07.02.2024 17:04:50

На тази, дето я вози първо Слави чалгаджията, после Боко на джипката мога да и предложа един мек морков и една мека тояга.

ОПЛ 07.02.2024 16:23:27

Нивото на административното малоумие в системата не спира да расте!

Гост 08.02.2024 16:58:34

Абсолютно. Защото овчарският съюз блс не може и не иска да постигне дори това, което овчарите ще постигнат утре с правителството.

Гост 07.02.2024 16:20:37

Толкова години минаха от падането на комунизма, ама от нечии глави още не е излязъл - все принуда им се иска...Прав е колегата по-горе, да поработи принудително госпожата - по 5 дни, не да се скатава в народното събрание...

Недоучил всезнайко 07.02.2024 15:52:10

Тази, за да продължи да бъде депутат, да я задължат да работи 5 дни в месеца в циганската махала на Видин като адвокат или каквото там може да прави, вкл. най-древната професия.

Гост 07.02.2024 17:30:35

За адвокат доказала се е ,че е некадърна. За най-древната професия я е пробвал в Боко в джипката. А за него се знае, че с десетилетия не е виждал женски пъп.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...