!
Понеделник, 04 Декември 2023
21
ноем
4
 

Мъж от Казанлък живее втори живот след уникална съдова операция в УМБАЛ Бургас

Вторник, 21 Ноември 2023 | 14:59:25
4

69-годишен мъж от Казанлък живее втори живот след уникална за Бургас съдова операция. Благодарение на нея кръвта му е пренасочена така, че да избегне няколко запушени участъка и да достигне до всички органи. Това е възможно с помощта на специална проте

69-годишен мъж от Казанлък живее втори живот след уникална за Бургас съдова операция. Благодарение на нея кръвта му е пренасочена така, че да избегне няколко запушени участъка и да достигне до всички органи. Това е възможно с помощта на специална протеза, ръчно моделирана от съдовите хирурзи. Операцията е извършена от екип лекари на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас с ръководител проф. д-р Валентин Василев съвместно с  д-р Никола Колев от Клиника по Съдова хирургия на ВМА, съобщават от болницата в морския град.

Иван Димитров е насочен към УМБАЛ Бургас от Казанлък  с преценка, че случаят му е твърде сложен. Диагнозата е хронична артериална недостатъчност на крайниците. Двата крака са почти без кръвоснабдяване – сини, подути, болезнени и студени, със сериозен риск от ампутация. Иван е страстен пушач – основната причина  за тежкото му състояние, както и дългият стаж  на професионален шофьор.

За да възстановят кръвоснабдяването, съдовите хирурзи в УМБАЛ Бургас правят феморо-поплитеален байпас вляво. Левият крак е вече затоплен и неболезнен, но мъжът започва да се оплаква от болка в корема, която продължава към гърба.

Скенерът установява аневризма (разширение) на коремната аорта. Това е най-голямата артерия, по  която  кръвта достига до множество органи. Диаметърът й е повече от 6 см, при нормални 3. Изследването открива и тромб, прикрепен към стената. Състоянието е спешно, защото застрашава снабдяването на органите с кислород. Вариантите са два: тежка отворена операция с разрези през корема или миниинвазивен достъп през бедрените артерии. Второто е в пъти по-щадящо за пациента, но по-трудно за изпълнение поради това, че аневризмата обхваща и бъбречните артерии.

Процедурата включва имплантиране на специален стент-графт, който обаче е необходимо да бъде моделиран допълнително заради засягането на бъбречните артерии от аневризмата.  След предварително детайлно 3D оразмеряване оперативният екип прави прецизни отвори на местата, през които трябва да преминат бъбречните артерии, за да може през тях да се запази кръвоснабдяването на двата бъбрека. „Анатомичното разположение на бъбреците е индивидуално при всеки пациент. Затова точността е изключително важна. Иначе  трябваше да извършим отворена операция на пациента и да реимплантираме бъбречните артерии ръчно, което е изключително тежка травма за пациента и може да доведе до тежки и необратими последствия – бъбречна недостатъчност. Но вместо пациента, предпочетохме да моделираме самата протеза", обясни проф. д-р Валентин Василев. Вариантът да чакат протезата да бъде моделирана фабрично отпада, защото операцията е спешна и пациентът не може да чака с дни.

Но има и друго предизвикателство – пристенният тромб на аневризмата е толкова голям, че позволява преминаването само на една част от стента и така възниква рискът единият крайник да остане без кръвоснабдяване. Решението е кръвта да бъде пренасочена от единия към другия крак с т.нар. crossover bypass. Два дни по-късно е извършен допълнителен феморо-поплитеален байпас на десния крак, с което напълно е възстановено кръвоснабдяването и на двата крака.

Реално при този пациент се изгражда нова система на кръвоснабдяване. „Представете си, че имате централен водопровод в един жилищен блок. Някъде по етажите има запушвания и няма как водата да достигне до част от апартаментите. Правят се байпаси и водата тръгва по нови тръби. Така най-просто можем да обясним какво правим ние, но в човешкото тяло и при това безкръвно", обяснява проф. Василев. Извършено звучи като чудо, особено на фона на тежките и травмиращи операции в предишните десетилетия, но е напълно възможно с днешните медицински достижения и уменията на хирурзите. Операцията е извършена изцяло по Здравна каса, без никакви разходи за пациента.

Днес Иван Димитров се възстановява в Клиниката по съдова хирургия и споделя, че се чувства много добре и е благодарен на целия екип на Клиниката. Прави упражнения, постепенно раздвижва краката и вече може да ходи. Но се колебае дали да продължи да пуши, или да откаже цигарите завинаги.

Случаят му ще бъде представен в научно издание, тъй като е един от малкото в страната. Годишно в България се правят не повече от 10 подобни операции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YMAF

Зарина Бъчварова 27.11.2023 11:06:13

Здравейте, поздравявам екипа за работата, която са извършили. А този метод би ли могъл да се приложи при лимфедем на долен крайник? Лимфедема е след премахнати лимфни възли в малък таз. Благодаря ви

Иваничка Андреева 27.11.2023 10:54:11

Велики сте, ако всички лекари имаха Вашите познания и способност, то в нашата страна смъртността ще намалее до минимум.

Някой 22.11.2023 15:23:32

Виж ти! Явно си от конкуренцията.

ФАКТ 22.11.2023 10:46:27

Рутина операция. Да за Бургас е уникална. Просто е трябвало да е насочен там където се правят такива операции.


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...