!
Събота, 27 Юли 2024
15
февр
4
 

НЗИС с нов модул: е-преглед в извънболничната помощ

Вторник, 15 Февруари 2022 | 14:52:15
4

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на НЗИС, който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи, съобщават от „Информационно обслужване“.

Документът, създаден от „е-преглед“ е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули „Е-Рецепта“, „Е-Направление“ и „Е-Имунизация“. По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на „Е-Преглед“ е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при ОПЛ и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез „Е-Преглед“ всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.

Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UmAb

Гост 02.05.2023 09:44:25

Това е пореден пример за "Преброяване на дивите зайци"!

Гост 16.02.2022 13:52:14

Е-преглед е неграмотно словосъчетание пуснато от едни програмисти мислещи като за складово -счетоводен софтуер какъвто са и създали. Няма Е-преглед и няма и да има докато няма роботи бе другарки и другари. Има електронна документация към медицински преглед, няма Е-преглед .Сега Ганьо ще тормози лекаря да му пусне направление към който пациентът с немедицинското си образование си е решил да си ходи, като чете глупостите им на тези за Е-преглед

Гост 15.02.2022 21:19:30

Хитър Петър отишъл в града на панаир. Скитал той от сергия на сергия, от улица в улица и изведнъж му замирисало на някакво хубаво ядене. Поогледал Петър и забелязал, че наблизо пред една гостилница къкре тенджера. Парата от яденето веднага възбудила глада на Хитър Петър, но той нямал в кесията си пукната пара. „Все пак трябва да хапна някак!“ — помислил бедният Хитър Петър. Той спрял при тенджерата, извадил от торбата си сухо парче хляб, подържал го над парата, докато омекне, и го изял. През това време гостилничарят гледал какво прави Петър. Щом изял хляба, Петър станал, изтърсил трохите от торбата, избърсал с длан устата и брадата си и тръгнал да си отива. — Хей, чакай! Къде? — изпречил се отпреде му гостилничарят. — Как къде? Вървя си по пътя! — отговорил Петър. — Не ми плати! — За кое? — зачудил се Петър. — За яденето! — Аз само държах хляба над тенджерата — да омекне малко от парата!… — За парата ще платиш! Днес и тя струва пари! — настоял гостилничарят и хванал Петра за яката. В това време се насъбрали хора да чуят препирнята. Петър ги изгледал, усмихнал им се и запитал: — Хора, кой от вас ще ми даде един сребърник да се разплатя с тоя проклет гостилничар. Аз веднага, още сега, ще му го върна. Няколко души развързали кесията си. Хитър Петър взел само от едного сребърник и го поднесъл с два пръста към гостилничаря: — Ето на — да видят всички. Плащам ти. За парата, която ядох, вземи звъна на сребърника! „Дззънн“… Хитър Петър пуснал сребърника на плочника… Хората се присмели на алчния гостилничар, а Петра поздравили за остроумието.

Гост 15.02.2022 17:58:32

То щото другите модули са с едно качество....та да се излагат със следващ модул


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...