Събота, 18 Септември 2021
20
ян
5
 

НЗОК, която купува продукта, трябва да следи на какви цени плаща едно и също вещество

Понеделник, 20 Януари 2020 | 17:15:00 Надежда Ненова
5

"От БЛС попитахме на какво се дължат разликите в цените на лекарствата, оповестени от НЗОК, но все още нямаме отговор нито обяснение на факта как е възможно вносителя да продава медикамент на 100 лв., а складове и дистрибутори да достигат цена от 1000

"От БЛС попитахме на какво се дължат разликите в цените на лекарствата, оповестени от НЗОК, но все още нямаме отговор нито обяснение на факта как е възможно вносителя да продава медикамент на 100 лв., а складове и дистрибутори да достигат цена от 1000 лв.“ Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти днес.

„Това, което знаем е, че болниците са фактурирали на 1063 лв. За да стигнем от 100 лв. до 1063 лв. някой трябва да обясни кой дистрибутор си е позволил 700% надценка, при положение, че самата наредба за цени и реимбурсации казва, че пределната цена, на която може да продава е тази, която декларира като вносител и ако промени продажната цена, трябва да информира Съвета за цени и реимбурсиране. Има много неизвестни, затова очакваме резултатите от проверката на Съвета за цените. Не приемаме факта да се обяснява, че е законно, защото оставаше да е и незаконно, а това щеше да е престъпление от страна на институцията, която плаща. Приемаме, че институцията НЗОК трябва да се грижи не само за законността, но и за целесъобразното разходване на средства – т. е. ако забелязваш, че един и същи продукт го купуваш на различни цени, има много начини, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсация, и МЗ, и да не използваш това, за да вкарваш разкол сред изпълнителите на медицинска помощ. Самата НЗОК, която купува продукта, трябва да следи на какви цени плаща едно и също вещество“, каза още той.

По думите му механизмът за формиране на цените е заложен в Наредбата за цени и реимбурсация и Съвета има достатъчно възможности да го реализира. „Само че там е записано, че фирмата-вносител представя цената, на която внася медикамента и при всяка промяна, внася информация в Съвета. Този, който има информация в България на каква цена се търгува дадено лекарство е този, който плаща. За мен е странно при положение, че всеки месец Съвета променя цените на лекарствата в зависимост от референтните стойности в останалите държави. Буквално за онколекарствата всеки месец се променя позитивния списък. За мен е чудно как страната, която купува, не е забелязала, че някои лекарства са с цени със 7 пъти разлика“, каза още д-р Маджаров.

"Смятам, че проблемът ще се реши, ако си говорят помежду си институциите и  подават информация всяка, според своите правомощия. В момента нямаше да говорим за това, ако беше информиран НСЦР, че има такива огромни разлики между регистираната цена на вносителя и тази, на която продава в България", допълни още председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$hMD

Гост 24.01.2020 17:55:20

Дечев, НС на НЗОК и МЗ играят с фармамафията. Частните болници са на загуба от скъпите лекарства, защото ги купуват за своя сметка и чак след като ги приложат и след три месеца през които касата проверява на място това им ги плаща. Така болниците кредитират безлихвено касата. Горните инскитуции измислиха и подкрепят това, което е в полза само на фармамафията. Въвеждането на обществени поръчки на частните болници пак ще е в полза на фармамафията. Така те стават монопол и ще опеделят всички цени. До сега частните купуваха без търг на ниски цени и подбиваха тези на търговете. Освен това ще последва и санкция от ЕС, защото само затова тогава смениха закона единодушно. Лъчо мозъка не е виновен.

Гост 20.01.2020 23:57:40

Данчев и “умрелите” юристки около него са отговорни, но Жени Начева ги пази под крилцето си, неуспешно

Гост 20.01.2020 20:10:53

Браво, Маджаров! Само че, касата и Дечев са проследили и засекли разликата и са сигнализирали, ама проблемът е защо са я разгласили и за обществото чрез медиите. Значи, не са виновни Лъчо Мозъка, внесъл лобистката поправка, вероятно стимулиран от бившите ти работодатели, не са виновни Ананиев и Начева, защото крият два месеца писмото на еврокомисията, нито дружките ти-шефове на болници, които те направиха председател, нито съвета и Данчев, които дремят и приказват глупости за лекарства с изтекъл срок, а е виновен Дечев, че е засякъл далаверата и я оповестил. Браво, браво, наколенките и сапунът вършат работа!!! Ама накрая да не излезе, че си объркал накъде да се въртиш.

Гост 20.01.2020 20:41:58

Най-вероятно обаче няма такова писмо. Просто вредният старчок Киро Ментата блъфира за да придаде тежест на глупостите родени в Бочковия тиквен бостан. А Дечо нищо не е засекъл. Просто димна завеса с напускането на НЗОК и се чуди как да отклони темата за комунистическата им НЗОК и липсата на европейски реформи .Реши да не е много остър и задъвка лекарствата вместо катастрофата ,която идва

Гост 20.01.2020 19:05:22

А БЛС за чий е? Само да наглежда бизнеса на олигарсите ли е?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
С пълно единодушие: Д-р Маджаров отново е председател на БЛС
18.09.2021 13:51:49

С пълно единодушие: Д-р Маджаров отново е председател на БЛС

С 324 гласа "за" от 364 гласували д-р Иван Маджаров беше преизбран за председател на БЛС по време ...

72-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС започна в НДК
18.09.2021 10:51:40

72-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС започна в НДК

В зала 1 на НДК, при спазване на всички противоепидемични мерки, започна Отчетно-изборния Събор н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...