Неделя, 05 Юли 2020
20
ян
5
 

НЗОК, която купува продукта, трябва да следи на какви цени плаща едно и също вещество

Понеделник, 20 Януари 2020 | 17:15:00 Надежда Ненова
5

"От БЛС попитахме на какво се дължат разликите в цените на лекарствата, оповестени от НЗОК, но все още нямаме отговор нито обяснение на факта как е възможно вносителя да продава медикамент на 100 лв., а складове и дистрибутори да достигат цена от 1000

"От БЛС попитахме на какво се дължат разликите в цените на лекарствата, оповестени от НЗОК, но все още нямаме отговор нито обяснение на факта как е възможно вносителя да продава медикамент на 100 лв., а складове и дистрибутори да достигат цена от 1000 лв.“ Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти днес.

„Това, което знаем е, че болниците са фактурирали на 1063 лв. За да стигнем от 100 лв. до 1063 лв. някой трябва да обясни кой дистрибутор си е позволил 700% надценка, при положение, че самата наредба за цени и реимбурсации казва, че пределната цена, на която може да продава е тази, която декларира като вносител и ако промени продажната цена, трябва да информира Съвета за цени и реимбурсиране. Има много неизвестни, затова очакваме резултатите от проверката на Съвета за цените. Не приемаме факта да се обяснява, че е законно, защото оставаше да е и незаконно, а това щеше да е престъпление от страна на институцията, която плаща. Приемаме, че институцията НЗОК трябва да се грижи не само за законността, но и за целесъобразното разходване на средства – т. е. ако забелязваш, че един и същи продукт го купуваш на различни цени, има много начини, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсация, и МЗ, и да не използваш това, за да вкарваш разкол сред изпълнителите на медицинска помощ. Самата НЗОК, която купува продукта, трябва да следи на какви цени плаща едно и също вещество“, каза още той.

По думите му механизмът за формиране на цените е заложен в Наредбата за цени и реимбурсация и Съвета има достатъчно възможности да го реализира. „Само че там е записано, че фирмата-вносител представя цената, на която внася медикамента и при всяка промяна, внася информация в Съвета. Този, който има информация в България на каква цена се търгува дадено лекарство е този, който плаща. За мен е странно при положение, че всеки месец Съвета променя цените на лекарствата в зависимост от референтните стойности в останалите държави. Буквално за онколекарствата всеки месец се променя позитивния списък. За мен е чудно как страната, която купува, не е забелязала, че някои лекарства са с цени със 7 пъти разлика“, каза още д-р Маджаров.

"Смятам, че проблемът ще се реши, ако си говорят помежду си институциите и  подават информация всяка, според своите правомощия. В момента нямаше да говорим за това, ако беше информиран НСЦР, че има такива огромни разлики между регистираната цена на вносителя и тази, на която продава в България", допълни още председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bQ*x

Гост 24.01.2020 17:55:20

Дечев, НС на НЗОК и МЗ играят с фармамафията. Частните болници са на загуба от скъпите лекарства, защото ги купуват за своя сметка и чак след като ги приложат и след три месеца през които касата проверява на място това им ги плаща. Така болниците кредитират безлихвено касата. Горните инскитуции измислиха и подкрепят това, което е в полза само на фармамафията. Въвеждането на обществени поръчки на частните болници пак ще е в полза на фармамафията. Така те стават монопол и ще опеделят всички цени. До сега частните купуваха без търг на ниски цени и подбиваха тези на търговете. Освен това ще последва и санкция от ЕС, защото само затова тогава смениха закона единодушно. Лъчо мозъка не е виновен.

Гост 20.01.2020 23:57:40

Данчев и “умрелите” юристки около него са отговорни, но Жени Начева ги пази под крилцето си, неуспешно

Гост 20.01.2020 20:10:53

Браво, Маджаров! Само че, касата и Дечев са проследили и засекли разликата и са сигнализирали, ама проблемът е защо са я разгласили и за обществото чрез медиите. Значи, не са виновни Лъчо Мозъка, внесъл лобистката поправка, вероятно стимулиран от бившите ти работодатели, не са виновни Ананиев и Начева, защото крият два месеца писмото на еврокомисията, нито дружките ти-шефове на болници, които те направиха председател, нито съвета и Данчев, които дремят и приказват глупости за лекарства с изтекъл срок, а е виновен Дечев, че е засякъл далаверата и я оповестил. Браво, браво, наколенките и сапунът вършат работа!!! Ама накрая да не излезе, че си объркал накъде да се въртиш.

Гост 20.01.2020 20:41:58

Най-вероятно обаче няма такова писмо. Просто вредният старчок Киро Ментата блъфира за да придаде тежест на глупостите родени в Бочковия тиквен бостан. А Дечо нищо не е засекъл. Просто димна завеса с напускането на НЗОК и се чуди как да отклони темата за комунистическата им НЗОК и липсата на европейски реформи .Реши да не е много остър и задъвка лекарствата вместо катастрофата ,която идва

Гост 20.01.2020 19:05:22

А БЛС за чий е? Само да наглежда бизнеса на олигарсите ли е?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията
05.07.2020 10:03:49 Невена Попова

Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията

Д-р Васил Трайков завършва медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. След дипломирането с ...

180 са новозаразените с COVID-19
05.07.2020 08:41:02

180 са новозаразените с COVID-19

180 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...