!
Сряда, 17 Юли 2024
06
дек
12
 

Аркади Шарков за болничните лимити:

НЗОК да продължи да плаща за извършената дейност, но на по-ниска стойност след достигане на лимита

Петък, 06 Декември 2019 | 11:47:03 Надежда Ненова
12

„Дочуват се разумни решения по отношение на лимитите, а именно след достигането им, НЗОК да продължи да изплаща за извършената дейност, но на по-ниска стойност. От друга страна болниците могат да наваксат пропуснатите ползи от по-ниската стойност

„Дочуват се разумни решения по отношение на лимитите, а именно след достигането им, НЗОК да продължи да изплаща за извършената дейност, но на по-ниска стойност. От друга страна болниците могат да наваксат пропуснатите ползи от по-ниската стойност, ако не достигнат лимита в следващите месеци“. Това каза за Zdrave.net здравният икономист Аркади Шарков.

По думите му това е една добра идея, която реално предоставя на лечебните заведения възможността за саморегулация.

По отношение на решението на Надзорния съвет на НЗОК, Касата да плати отчетената, но незаплатена надлимитната дейност за 2015, 2016 и 2017 г. само след влязло в сила съдебно решение, Шарков заяви, че това е логична стъпка, тъй като именно съдът е инстанцията, която решава за закономерността на дадено действие от страна на болничните заведения. „Неговото решение не следва да зависи от мислите и чувствата на регулатора, а от буквата на закона“, категоричен беше Шарков.

Пред Zdrave.net той коментира и въвеждането на Механизма за отстъпки, който би трябвало да реши проблема с постоянно растящия бюджет за лекарства. „Механизмът бе въведен заради нарастващите разходи за онколекарства, но за съжаление бе приложен към всички групи медикаменти, включително тези, които осъществяват спестявания, я именно генеричните и биоподобните. Проблемът ще се задълбочи, когато тези лекарства започнат да напускат ПЛС в следствие на неконкурентни и финансово неизгодни условия“, смята здравният икономист.

Що се касае до доплащането от пациентите, то, по думите му, е най-вече е изразено при лекарствата за сърдечносъдови заболявания. „От тях страдат около 1,5 млн. българи, повечето в предпенсионна и пенсионна възраст. Увеличението на процента реимбурсация би спомогнало за това да се намали тежестта върху пациента и държавата да третира наравно всички, вместо за едни лечението да е безплатно, а други основно да поемат разхода“, смята Аркади Шарков.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V98d

Dr_Doolittle 06.12.2019 23:03:52

Експертът от селската пивница Шарков да види какво е решениете на съда по отношение на лимитите - те са неправомерни доколкото болниците не могат да отказват по никакъв начин прием на пациент при изчерпване на лимита и доколкото пациентът е носител на права гарантирани с внасянето на здравни вноски. Правно неграмотен икономист какъвто правно неграмотен беше и онзи идиот Пешко Московия вдъхновител и организатор на престъпната група в МЗ създала механизмът на неплащането на болниците. Сега всички данъкоплатци ще плащат с лихвите за техните кретенски решения. А иначе този става за следващия Киро Ментата. Мутрата търси такива с IQ под 80 по кръстопътища да му крепят оная работа в неглижирания сектор

Гост 06.12.2019 17:24:37

Този достигна определения лимит за тъпащини и не трябва да му се плаша повече до края на месеца ,нито да бъде канен в телевизии и форуми .За надлимитни простотии не трябва да се плаща и дава думата. Интересно ми е само на лекарското съсловие къде му е лимита на овче търпение и колко унизителни неща може да продължава да слуша и търпи в тази кочина без да ритне вратата и да си тръгне

Гост 06.12.2019 22:32:47

Правилно, другарю милиционер, трябва да има не три, а пет милиона хоспитализации и всички да са платени на австрийски цени. Какви са тези лимити в изключително богата и просперираща България?!

Dr_Doolittle 06.12.2019 22:54:10

Не ,утре теб червения потник не трябва да те приемат в болница при всички случаи за да влезеш в лимита на управляващите тъпанари. Направо си напиши една бележка и си я прикрепи към личната карта с текст ДА НЕ СЕ РЕАНИМИРА И профане, дали не се досещащ,че ако на една болница се плаща като в Германия или поне Чехия, тя няма да има нужда да прави оборот С БРОЙКИ приети пациенти за да изкарат жалките си заплати по 800лева . Хитрините на твоите мутри да плащат по жалки цени на клиничните пътеки доведе до тези изкривявания. Но не очаквам от герберастки простаци да си направят изводите от грешните постановки на техните господари.

Гост 07.12.2019 09:05:03

Не, другарю бял мафиотино. В Чехия, Австрия, Германия, никой не си и представя да краде така безсрамно, а в Сингапур - изобщо. Ако ви оценят труда, дори като в САЩ, надписването и измамите ще намалеят, но само при някои от вас. Останалите ще зинете с още по-голяма паст. Доказано е.

БЛС-Въоръжено Крило 06.12.2019 17:13:31

Не другари кретени от ВИИ Карл Маркс - при достигнати лимити определени бюрократично от тиквокомунистите -затваряте болницата и улиците към нея и не допускате повече болни до тази точка на града . Никой лекар не е длъжен да работи на по-ниски нива от и без това жалкото заплащане на лекаря в България. Що не направиге това с плочкаджиите - да им плащате по-малко за последните 10 квадратни метра. Защото знаете какво ще се случи, нали - ще си слагате сами плочките накрая. Защо смятате ,че при лекарите е възможно ?!?

Гост 06.12.2019 20:16:47

Нито си стрил болниците, нито пък улиците към тях. Пробвай друго.

Гост 06.12.2019 16:57:25

Какъв "икономист" си ти, Аркади? Каква "логика" само: "От друга страна болниците могат да наваксат пропуснатите ползи от по-ниската стойност, ако не достигнат лимита в следващите месеци"

ВАтник от юга 06.12.2019 12:49:21

Уважаеми, очаквай да бъдеш оплют и обруган в следващите часове от бялата мафия и такива видни нейни представители като Въоръжения лумпен

Гост 06.12.2019 17:19:19

Разбира се бе галфон- и ти очакваш критика като виждаш какво жалко човече с оскъдна логика пропита от болшевизъм е този на снимката , затова . А иначе си неграмотен по етимологията на думата лумпен- хората с образование и то висше не могат по дефиниция да са лумпени. Лумпени сте ти, майка ти, баща ти и други от твоето семейство ,които чакат безплатни неща без да са дали нищо на обществото тоест мангализация с бял цвят (евентуално)

Гост 06.12.2019 20:14:47

Цървуланко, това, че си купил диплома за висше, не значи нищо.

Гост 06.12.2019 23:14:09

Клеветнико прост, това не като милиционерското училище на баща ти да си купиш диплома за юрист. Мухльо, трябва да минеш 250 изпита и тестова за тази диплома. Но не очаквам хора с лични впечатления как са си взели дипломата да имат друго мнeние . Ти просто пренасяш личните си преживявания и нагласи в образованието си върху други хора. А и кретен ,това не е диплома ,като твоята шофьорска купена книжка при което няма значение как караш. Тук се вижда дали си учил или не. Жалък си в опитите на бачкатор с ниско образование да уязвиш висшисти с най-престижната професия в нормалния бял свят.


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...