Събота, 04 Декември 2021
01
юни
10
 

НЗОК иска да намали помощта за болниците, от БЛС държат на 85%, но с минимален праг

Вторник, 01 Юни 2021 | 18:14:16
10

НЗОК предлага сумите, изплащани на лечебните заведения за работа в неблагоприятни условия да се орежат до 10% от заработката на болница, съобщиха от БЛС. Предложението е прието на заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, проведено на 25 май т.

НЗОК предлага сумите, изплащани на лечебните заведения за работа в неблагоприятни условия да се орежат до 10% от заработката на болница, съобщиха от БЛС. Предложението е прието на заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, проведено на 25 май т. г.

В писмото, изпратено до БЛС, е уточнено, че за изпълнителите на болнична помощ, специалиризирана доболнична и първична извънболнична помощ, медико-диагностични дейности и дентална помощ  „за периода от дейност май 2021 г., конкретният размер на сумата за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка за даден месец за всеки изпълнител се определя в размер на 10% от стойността на отчетената дейност за съответния месец на 2021 г., но не повече от 85% от базисната стойност на дейността за 2021 г. Отчетената стойност за дейност за съответния месец, която е над 85% от базисната стойност за 2021 г. се заплаща в пълен размер, в рамките на утвърдените месечни стойности по бюджета на НЗОК.“

От Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз са излезли с общо становище,  което „гарантира, че практиките, които работят ще продължат да бъдат подпомагани“.

„С така предложените промени няма да се постигне желаните и декларирани от нас цели. От една страна да се прекратят някои недобри практики, при които изпълнители на медицинска и дентална помощ се възползват от предоставените им средства, по реда на тази част от методика и редуцират неоснователно дейността си, в ущърб на здравноосигурените лица и от друга - да продължи подпомагането на работещите изпълнители, които изпитват затруднения да осъществяват по-голям обем дейност, поради епидемичната обстановка“, пишат съсловните организации.

„Предлагаме да се постави минимален долен праг на отчетена за месеца дейност - 50% от базовата стойност на дейността, който дава право на изпълнителите да получат заплащане за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Т.е. право на заплащане за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка получават само тези изпълнители на ПИМП. СИМП, МДД. дентална помощ и болнична медицинска помощ, чиито стойности на отчетена дейност за съответния месец на 2021 г. са не по-малки от 50% от съответно определената базисната стойност за дейността им за 2021 г. Като конкретният размер на сумата се изчислява като разлика между 85% от базисната стойност на дейността за 2021 г. и стойността на отчетената дейност за съответния месец, която не може да е по-малка от 50% от базисната. За МДД и по специално за лаборатория и образна диагностика предлагаме при изчисляването на петдесет процентния праг да се включат и сумите, получени от такси "биологичен материал" за медико-диагностични дейности в лабораториите и потребителската такса при образната диагностика“, предлагат на своя страна от БЛС и БЗС.

От съсловните организации настоявт също така, новите правила за определяне на сумите за работа при неблагоприятни условия да влязат в сила най-рано „за периода от м. юни 2021 г.“.

Освен това лекарите и дентистите настояват да не се въвежда максимален брой на персонала, който може да се отчита за заплащане от лечебното заведение - изпълнител на болнична медицинска помощ е в зависимост от броя на хоспитализираните пациенти, представляващи потвърден случай на COVID-19. „Ако се въведе това ограничително изискване - при определяне максималния брой на персонала, да се включва само медицински и немедицински персонал, който задължително е извършвал пряко дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти, представляващи потвърден случай на COVID-19, то поради неяснота в смисъла на формулировката може да се стигне до проблеми в болниците, породени от противопоставяне между персонала и неговата демотивация“, аргументират се от БЛС и БзС.

„За пореден път бихме искали да поставим въпроса за изменение на Методиката и за обсъждане на възможностите да се разшири обхватът на лекарите от специализираната извънболничната помощ, включително изпълнителите на МДД. които получават заплащане „за работа на първа линия. Всички лечебни заведения за СИМП ежедневно обслужват пациенти - безсимптомни или с изявена симптоматика на COVID-19. което ги включва в групата на работещите при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Независимо от това, по-голямата част от лекарите-специалисти от извънболничната медицинска помощ, както и лекарите от лабораториите, които не правят PCR- тестове за COV1D-I9, нямат право на допълнителни трудови възнаграждения по Методиката. Това обстоятелство е повод за разбираемо недоволство и затова отново настояваме за разглеждане на проблема“, казва още от съсловните организации.

Писмото на НЗОК може да видите тук, а на БЛС - тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gvtC

Гост 03.06.2021 00:02:41

Follow the Moskva Down to Gorky Park Listening to the wind of change An August summer night Soldiers passing by Listening to the wind of change The world is closing in Did you ever think That we could be so close, like brothers The future's in the air Can feel it everywhere Blowing with the wind of change Take me to the magic of the moment On a glory night Where the children of tomorrow dream away In the wind of change Walking down the street Distant memories Are buried in the past, forever I follow the Moskva Down to Gorky Park Listening to the wind of change Take me to the magic of the moment On a glory night Where the children of tomorrow share their dreams With you and me Take me to the magic of the moment On a glory night Where the children of tomorrow dream away In the wind of change The wind of change Blows straight into the face of time Like a storm wind that will ring the freedom bell For peace of mind Let your balalaika sing What my guitar wants to say Take me to the magic of the moment On a glory night Where the children of tomorrow share their dreams With you and me Take me to the magic of the moment On a glory night Where the children of tomorrow dream away In the wind of change

Гост 02.06.2021 16:27:49

Политическата класа по върховете се чуди как ДА НЕ ПЛАЩА НА ЛЕКАРИТЕ. Познаваме отблизо черната комунистическа неблагодарност и механизмите на експлоатация на лекаря за без пари. Да видим с това отношение кой ще ви работи след 5-6 години .

Гост 01.06.2021 21:51:33

Докога ще се плаща за съществуване, а не за дейност? Хранилки

Гост 02.06.2021 16:23:46

Докато не започнете да плащате кеш за всяка дейност в здравеопазването. Тогава няма начин някой да получи нещо неизработено и няма начин някой плебей да ползва доктора безплатно

До Гост 02.06.2021 19:45:41

Мечтай си.

Гост 01.06.2021 21:45:46

Докога ще я търпят из касата тая герберастко-депесарска крадлива върхушка?

Доктора 01.06.2021 21:22:54

Как не ви е срам,поне от починалите ни колеги от Ковид-19 се засрамете-циници,щели да намаляват,да изчисляват проценти някакви,що не си .......

НЗОК 01.06.2021 22:26:07

Нямат срам, от нищо нямат срам! директори и началници не спазват основни правила за защита от ковид -19: не носят маски, не осигуряват дизинфекция в работните и приемни помещения, Работят много хора без дистанция и предпазни средства, няма сапун и топла вода в РЗОК!Накараха служителите си да се ваксинират, ръководството не се ваксинира, крият се като мишки, да не се заразят. А вие искате да имат срам от починалите от ковид лекари. Те нямат никаква ценностна система. В момента се чудят как да оцелеят и да не бъдат сменени от новите началници които ще дойдат след изборите

С чудесен слух 02.06.2021 07:41:43

Чувам звук от щракане на белезници за лица от висшия мениджмънт на здравната каса.

Гост 01.06.2021 20:22:21

Познайте кой ще надделее...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай
04.12.2021 13:12:17

СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай

Вариантът омикрон на коронавируса е открит засега в 38 страни по света, но няма информация за нит ...

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец
04.12.2021 10:45:17

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец

Все още в България няма доказан случай на омикрон. Националният център по заразни и паразитни бол ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...