!
Петък, 26 Април 2024
29
юли
14
 

НЗОК иска отлагане с година на плащанията на медицинските изделия за хората с увреждания

Касата иска още една сграда, заради разширяването на дейността на институцията

Понеделник, 29 Юли 2019 | 17:17:34 Надежда Ненова
14

 Надзорният съвет на НЗОК е възложил на управителя на Касата да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи преминаването на заплащането на медицински изделия, които в момента се плащат от МТСП към системата на Мин

 Надзорният съвет на НЗОК е възложил на управителя на Касата да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи преминаването на заплащането на медицински изделия, които в момента се плащат от МТСП към системата на Министерство на здравеопазването и Здравната каса.

Идеята е изделията, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания да продължат да се покриват от Социалното министерство до 1 януари 2021 г., а след тази дата тези разходи да се покриват от МЗ и НЗОС.  Това става ясно от публикуваните решения на Надзорния съвет на НЗОК от заседанието на 24 юли.

Припомняме, че според приетите промени през Закона за бюджета на НЗОК Касата трябваше да започне да заплаща медицинските изделия и помощните технически средства за хората с увреждания от 1 януари 2020 г.

Надзорниците са утвърдили нова стойност на 100 на сто реимбурсирани медицински изделия със задна дата от 1. 01.2019 г. до 31.05.2019 г. При „Медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания“ стойността им трябва да е до 30 000 лв., с изключение на медицински изделия при ендоваскуларно лечение на инсулт, за които пределната стойност е до 13 500 лв. Пределната стойност, до която НЗОК ще заплаща мозъчната лимфодренираща клапна система пък е до 7 080 лв., става ясно още от публикуваните решения.

Надзорниците са задължили управителя на НЗОК да поиска от областния управител на София офис сграда или свободни работни помещения за безвъзмездно ползване. Причината е, че вида и обема дейности на институцията се разширявали. Някои от дирекциите вече бяха преместени в Центъра по хигиена и в случай, че молбата на управителя бъде одобрена от областния управител централното управление на Здравната каса ще се помещава в три сгради.

Припомняме, че на заседанието Надзорният съвет взе решение НЗОК да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. „Взехме решение да бъде заплатена дейността на болничните лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. За да не се акумулират и трупват лихви, дейността ще бъде заплатена със средства от оперативния резерв, а парите ще бъде преведени заедно със следващото плащане от Касата“, каза след заседанието председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

Всички решения на Надзорния съвет може да видите тук. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nwES

Запозната бивша служителка на НЗОК 30.07.2019 23:01:03

Дечка, колко обучени хора трябва да напуснат и да избягат от малоумната и истерична селянка от Вършец- Галя Йорданова. И да отпускате нови работни места, никой няма да се задържи. За обучението им трябва време, а вие го нямате. Обучените напуснахме, защото в такъв хаос и истерия не се работи. Този хаос и истерия е предизвикан от един субект. С какъв акъл постави тази КОЗА- Галя, да ръководи тази дирекция? Колко деца трябва да пострадат заради нейната некомпетентност! Работих там и видях една свръх амбициозна селянка, готова да мине през всеки, само за да командва и да получава завидната заплата от над 4000 лв. Тази жена е ПСИХОПАТ. Разбрах го само след една седмица работа с нея. Такава простотия, през живота си не бях срещала. Потресяваща е! И накрая, за да бъда обективна тази жена е наистина много добра в нещо. Тя е невероятен ЛЪЖЕЦ И ИНТРИГАНТ! Не смятам, че на хора, които не могат да носят отговорност трябва да се възлагат дирекции с толкова отговорни задачи, които да се оправдават с провалите си рред теб с нещастните си подчинени. Време е да постаниш на това място, някой читав професионалист в интерес на невинните български дечица.

Гост 31.07.2019 20:57:17

Едва те издържахме в отдела и една седмица, ти не изтрезняваше .

Гост 31.07.2019 17:14:03

Политиката на НЗОК е на ръководни постове да се назначават некадърници, които пък се заобикалят с още по некадърни началници, но за сметка на това интриганти. Те от своя страна се обграждат с посредствени, но "послушни" служители. Всички свестни и кадърни хора от системата напуснаха или бяха принудени да го сторят, други са натикани на контролни длъжности с ниско заплащане. Няма друга институция, в която да е пълно с пенсионери, болни, едва кретащи старци, началници с деменция и всякакакви нелицеприятни създадания. В НЗОК и РЗОК се толерират некадърните и послушните, а директорите си въртят далаверите с болниците. И какво очаквате от такава институция?

Запознат 29.07.2019 20:43:01

Идиоти!...Надзорниците са задължили управителя на НЗОК да поиска от областния управител на София офис сграда или свободни работни помещения за безвъзмездно ползване. Причината е, че вида и обема дейности на институцията се разширявали. .....Истината е друга! Шуро- баджанащината се шири масово. Новите работни места са за две каки, явно с огромни и дълбоки гърла. Фактите и събитията клонят към тази логика. А тя е следната: Първите бройки са за семейство Олеви- мед. сестрата Оля, която до преди две седмици се подвизаваше като началник на контрола в СЗОК, приятелчето и в изнудването на соф. болници Мирчо- виден ловешки тарикат и майстор по схемите и дебелината племенница на мед. сестра- Мира. Това е първият звезден тим, който ще увеличи работоспособността на пенсионерите работещи в НЗОК. Хвала! Евала! Защо тези тримата ли, ами защото мед.сестра Оля, и показаха червен картон в СЗОК и от началник я понижиха на старши контрольор. Но един път вкусила от началничеството, "момата" от Сандански, няма как да се примири с това понижение и се задействат стари връзки с човек от надзора- госин Кокал. Познанството им датира от времето, когато Оля е любовница на Р.Л., познат на РЗОК, като САПУНА.Той е топлата връзка между амбициозната "кака" и сър Кокал. Втората "кака" с не по- малко и дълбоко гърло е шизофреничката Галя Йорданова-Илийна- Астрата. Това недоразумение на природата и срам за лекарската гилдия е в основата на проблемите който възникват при лечението на децата в чужбина. Тя също е поставена на пост който не е за нея, но на кого му пука. Важното е баба да е директор. Тя друго не може да бъде. Дечо, трябваше да отстъпи на горещите молби за нейното назначаване и да принуди Жармена Вълкова да напусне.Гореща връзка на Галя Йорданова Илийна- Астрата е друг виден наглец от надзора на НЗОК- Тео Василев, дългогодишен любовник на Галя. Надзора на НЗОК не се събира за да разреши проблемите с инсулиновите помпи за дечицата, но за к*рвите и крадлите, може и извънредно заседание да спретне. А на Дечката му дреме на....... Мъка, мъка.... Всяка година си казвам, че по-лошо няма как да бъде. Лъгал съм се. Може. И ще стане.

гост 02.08.2019 14:14:33

Боже, кога ви остава време и за любов...

Гост 31.07.2019 21:33:57

Само не говорете за Жермена Въткова, тази пияндурка ни натресе всичките си преписки от 2 години да се гледат сега на Любата , пълен хаос от документи оставени по стайте й на Кричим.

Гост 14.08.2019 21:21:33

Проверките вече започнаха!!!!!!

Отговор на Галя, т.е. гост 31.07.2019 22:21:46

Много удобно, Галуно е да клеветиш! Жермена е на светлинни години от теб, и като интелект, като знания и професионализъм. Дори само ако споменем колко езика знае Жермен, ти с твоя посредствен френски от 3-ти клас с който се хвалиш , че владееш , будиш само насмешка. Но ти си будила насмешка и с други свои твърдения - че разбираш от медицина, икономика, химия, ......ракетомоделизъм, извънземни, т.е. където и да я питаш , всичко е учила- голям "капацитет" си. Голям смях ! А истината е, че си една посредсвена РАБФАГ- аджийка с провинциален комплекс. Сравнение с Жармена, ти си ниска "топка".

Гост 31.07.2019 12:45:22

Не е човек от надзора, Оля я закара в НЗОК, друга алчна и проста селянка-данито от Иван Рилски. Втората има фиксация върху бившия си шеф, вманиачена дърта уроспия. Интересното е защо бившият и шеф държеше това нещо пред кабинета си. Въпрос на който отговорите са два, но и двата са свързани с маниакалност та и. Толкова за Данито, доколкото Оля е по интересна в конкретния случай, тя е известна с близките си отношения с ЛЗ, които посещава през уикенда придружавана от шофьорчето Миро, виден контрольор, като им преглеждат уж ИЗтатa, но всички знаем точно каква услуга им предоставят. Браво, браво, господине, с такива хора ще засилим контрола страшно!!!!

Гост 31.07.2019 22:57:23

Ау колко интересно става, Оля, Галка, Данито, Жерменка, много различни и същевременно толкова еднакви - провинциалистки, амбициозни, ама не в готиния смисъл, злобни, интригантки и алчни, ама спокойно всичко се връща и то там където най боли.

Гост 29.07.2019 22:33:17

Вместо тарикатът Дечо, да намали бройката на дедовците и бабиерите в НЗОК, той увеличава киеците с нови, при това отдавна засичани в изнудване на болниците. Дечо, влез в час!

RZOK 30.07.2019 00:35:16

Вярно е! Дечо, да вземе или да ги пенсионира или да не ги пуска да идват при нас и да си стоят в НЗОК. Голяма излагация е и голям срам.

РЗОК 30.07.2019 00:11:46

Абе, като се замисля при нас в РЗОК идват само баби. Имаше и дядовци, но ги подкараха. Тоя контрол в НЗОК да не е контрол на НОЙ? Като ги гледам как пъшкат, като слизат от служебните коли. Ужас! Къде сте тръгнали контрол да правите бе? Една- краката я болят, друга- пирони имала в рамото....абе пирони в главите имате бе, а тия дето ви държат на хранилката- два пъти повече. А да не казвам колко са нагли. Има една баба - Валя Лукич. По нагло и просто същество не съм виждала. Интригантка от класа. Непрекъснато се налага. И да беше права - добре. Но не е. Изключително неприятна жена. Тя също е пенсионер и на всичко отгоре и некомпетентен началник! Една седмица и ядохме попарата, защото си наложи мнението и после, когато стана проблем се измъкна, като хвърли вината върху нас, че ние сме виновни. Вече като чуем, че идва си взимаме отпуск. Никой не иска да ходи на проверки с нея. Софито-3 те дена -друга видна пенсионерка от аптеки. Раздава го висша класа. "Може да е капелата, но и тя е от селата". Мазна като олио. Уж много работи, а само магазините обикаля. Мазна, мазна...като арабин в магазин. И задължително в сряда сутрин вече е отпрашила за София. Ами Васко П. - и той като нея. Ами стоматолозите.........там е пълно с пенсионери- всички пълни бездарници . М.Стефанова- агент Олга, до кога ще я държите бе? Тя незаменима ли е? Писна ни като дойде на проверка да обяснява колко много е работила на предишната командировка и да се оплаква колко е изморена. Ами дайте и на жената заслужена пенсия и да ходи да си почива. Идват тия хубавици при нас като баровци. Нищо не пипат а само нареждат. Ние им подготвяме всичко. До кога ще ги държите тези нафталини?!!

Гост 29.07.2019 20:27:09

Централно управление на НЗОК в момента се помещава в четири сгради. Ако и дадат още една ще заприлича на Пентагона. То и без това е строго секретно, каква работа вършат 70 % от служителите му.


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...