Петък, 18 Юни 2021
22
май
10
 

НЗОК не е отказвала заплащане на протезирането на пенсионерите

От там обаче признаха, че към момента няма заделени средства

Понеделник, 22 Май 2017 | 16:32:17
10

НЗОК не отказва заплащане на новата дейност за подготовката на зъбни протези. Това заявява в свое становище здравната каса, като поводът са твърденията на председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС)  д-р Борислав Миланов. Припомняме, в края

НЗОК не отказва заплащане на новата дейност за подготовката на зъбни протези. Това заявява в свое становище здравната каса, като поводът са твърденията на председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС)  д-р Борислав Миланов. Припомняме, в края на миналата седмица той обясни на пресконференция, че към момента няма никаква яснота какво ще се случи с обещаното протезиране на възрастните хора и директно обвини управителя на институцията в серия лъжи.

Във връзка с разпространените неверни обвинения от председателя на БЗС и други подобни твърдения в медиите, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявява, че нито управителят й - д-р Глинка Комитов, нито някое друго лице от институцията е твърдяло, че касата ще откаже заплащането на лекарите по дентална медицина по подготовката на зъбни протези за възрастни пациенти, категорични са от фонда. От там допълват, че след излизането на промяната в Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, с която тази дейност бе регламентирана, със заповед на управителя на НЗОК е сформирана работна група по подготовката на анекс към Националния рамков договор за дентални дейности. Тя е трябвало и да регламентира реда, условията и цените за извършване на тази дейност.

За да стане факт този анекс обаче, е нужно да се вземе решение от Надзорния съвет на НЗОК за финансиране на тази дейност, размерът на необходимите средства и източникът им, както и серия административни процедури.

Освен това, изискване на БЗС е проектът за анекс на НРД да бъде одобрен от конгреса на съюза, който се очаква да бъде свикан през първата половина на юни. В досегашни срещи изрично председателят на БЗС д-р Миланов заяви, че подписването на НРД не може да стане преди това, което в някаква степен забави процедурата, обясняват от касата.

Те отричат твърденията и че на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Комитов е заявявал, че няма да се финансира тази дейност, а посочват, че той е имал предвид, че момента в бюджета на НЗОК в параграфа за дентална дейност няма такива средства. „Управителят на НЗОК не може да извършва допълнителни плащания към когото и да било на стойност над 100 000 лв., без това да е гласувано с решение на НС на НЗОК“, поясняват от касата и отбелязват, че въпросът за финансиране на тази допълнителна дейност ще бъде поставен на заседание на надзора, за да реши той с колко средства може да финансира тази дейност и от къде да се осигурят те – от оперативния резерв на НЗОК или от друг източник.

„Към момента на заседанието на Комисията и до днес решение за такива средства няма. Затова д-р Комитов отговори по този начин. Няма и как да има, тъй като промяната в Наредбата за основния пакет е от 9 май 2017 г., а оттогава няма провеждано заседание на Надзорния съвет“, посочват от касата.

От там са категорични, че нито една стотинка от резерва в размер на 341 млн. лв. досега не е освобождавана и прехвърляна за каквато и да било дейност, още повече че преди 1 април 2017 г., НС на НЗОК няма такива права. Така че такива средства няма как законно да са прехвърляни и разпределяни за никакви дейности, правени са само предварителни разчети, поясняват от касата.

Не отговаря на истината и обвинението на д-р Миланов, че отложените плащания по това перо от 2016 г. са разплатени с бюджета за тази година, пишат още от касата и допълват, че той се е позовал на решение на НС на НЗОК, в което изрично се посочва, че отложените от 2016 г. 14 млн. лв. няма да бъдат взети от предвидените за тази година 147 млн. за дентална дейност.  „Д-р Комитов каза, че те са платени през януари 2017 г. и, естествено, че са платени от бюджета за 2017 г. и се водят като разходи за дентална помощ, защото няма как да се водят като разходи за нещо друго“, изтъкват от фонда и допълват, че друг е въпросът, че те могат да бъдат компенсирани с прехвърляне на средства от резерва към денталната помощ или от допълнително събрани здравноосигурителни вноски.

Що се касае до проведената среща между членове на УС на БЗС и оперативното ръководство на НЗОК на 28 март 2017 г., от касата коментират, че тя по-скоро е представлявала "продължителен монолог на д-р Миланов с нападки към МЗ, НЗОК и други институции, с абсолютно непонятна за присъстващите цел, вероятно във връзка с предстоящия отчетно-изборен конгрес на БЗС".

 

В заключение от фонда определят казаното от д-р Миланов като безотговорни твърдения и обвинения с цел личен пиар, но  изразяват надежда, че то няма да се отрази на традиционно добрите и конструктивни отношения между НЗОК и членовете на УС на БЗС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dQe6

Гост 22.05.2017 22:46:28

"...Те отричат твърденията и че на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Комитов е заявявал, че няма да се финансира тази дейност, а посочват, че той е имал предвид....." - какво е имал предвид д- р ви комитов никой не знае, най-малко вие. Важно е какво е говорил. А ной говори пълни глупосхи и изнерви всички

Гост 22.05.2017 23:39:04

Иди си лекувай раздвоението на личността

Гост 22.05.2017 22:08:50

Бая грешчици има. Явно на много хора им куца граматиката.

Гост 22.05.2017 20:47:28

Винаги ти е куцала граматиката. Смешна си!

Гост 22.05.2017 19:46:23

Написаното точно е ала Комитов! Аз съм казал, ма не съм го мислил. А и да съм искал да кажа, те не са ме разбрали. Пък и хич не съм виновен, той надзорния съвет е виновен и малко и работната група... Всъщност от мен нищо не зависи... Аз съм си невинен. А и пари няма, то и няма да стигнат, но аз нищо няма да каж, ще чакам депутатите да ви кажат...аз им обещавам че ще го одобря....

Гост 22.05.2017 20:11:24

Да не съдим много. Това го е писала главната секретарка, тайно събота и неделя. А всички знаем способностите на момичето. Добре поне че пресцентъра е минал по текста и му е придал правописен вид.

Гост 22.05.2017 22:10:15

За съжаление не е успял.

Гост 22.05.2017 20:48:23

Винаги ти е куцала граматиката. Смешна си!

Гост 22.05.2017 17:21:23

Глинка, нали си знаеш че когато дойде момента да се обясняваш всеки ден, идва и един друг момент. Тук вече всичко зависи от теб.

Доки 22.05.2017 19:03:20

Мента, глог и валериана две таблетки два пъти дневно


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС предлага медиците на първа линия да получават 144 лв. за 12-часово и 96 лв. за 8-часово дежурство
18.06.2021 18:13:13 Надежда Ненова

БЛС предлага медиците на първа линия да получават 144 лв. за 12-часово и 96 лв. за 8-часово дежурство

Диференцирани плащания за лекарите на първа линия и 50% минимален долен праг за отчетена за месец ...

В МЗ започват работа по създаването на Национален антираков план
18.06.2021 17:19:36

В МЗ започват работа по създаването на Национален антираков план

Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здраве ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...