Вторник, 24 Ноември 2020
09
авг
9
 

НЗОК не знае за какво лечение в чужбина плаща

Фактурите по формуляр S1 не съдържат описание на извършените медицински дейности

Четвъртък, 09 Август 2018 | 16:39:57 Ирина Пекарева
9

Здравната каса няма никаква представа точно за какво лечение на български граждани в чужбина плаща. Става въпрос конкретно за гражданите, които пребивават временно в чужда държава и се лекуват по линията на формуляр S1. „Това, което идва

Здравната каса няма никаква представа точно за какво лечение на български граждани в чужбина плаща. Става въпрос конкретно за гражданите, които пребивават временно в чужда държава и се лекуват по линията на формуляр S1.

„Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си, примерно, 50 000 евро“, описва ситуацията по време на заседанието на Надзорния съвет на фонда на 27 юли новият управител д-р Дечо Дечев.

По думите му, най-голямата опасност за бюджета на фонда като тенденция се очертава именно разходът по формуляр S1.

Според д-р Дечев, в работата на Касата с други фондове в това отношение трябва да има промяна. „Трябва да изискваме информация в момента, в който се приема лицето там. Още докато е там. Защото идва документът месеци след като пациентът е бил там. И идва просто една бележка, която я праща фондът. Понеже техният фонд, като види, че ще си вземе от нас парите, изобщо не го интересува да проверява“, коментира той.

Към момента чуждите фондове нямат ангажимент да описват какво стои срещу заявените от тях средства, а евродирективата, въз основа на която се изискват тези плащания, няма изрични изисквания в това отношение.

Касата ще прави също така проверка от 2012 г. насам каква е средната продължителност на живота на гражданите, получили лечение по линия на формуляр S1. „Да видим като е бил в чужбина, след това каква му е преживяемостта. И да видим накрая срещу парите, които сме дали, конкретния резултат“, пояснява инициативата си д-р Дечев.

Проблемът с плащанията в чужбина идва и от факта, че, по данни на НЗОК, често здравнонеосигурени граждани плащат накуп нужния брой вноски за връщане в системата, след което вадят Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), заминават в чужбина и отново спират да плащат вноски. Така, ако се наложи да ползват по спешност здравна помощ в чужбина, НЗОК трябва да плати техните разходи, макар те отново да са здравнонеосигурени.

Този въпрос се засяга за пореден път от надзорниците, а преди няколко години във връзка с това бе направено предложение ЕЗОК да важи за шест месеца, а не за година. До решение по този въпрос обаче така и не се стигна и картата продължава да е с едногодишна валидност.

На фона на всички тези проблеми, дълговете на НЗОК към чужди фондове не намаляват, а за следващата година се очаква в бюджета на Касата по това перо да бъде заложена още по-висока сума от предвидените за 2018 г. 73 млн. лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pT*D

1256 03.09.2018 09:58:42

Абсолютно "ГРАМОТНО" изказване...

един 17.08.2018 06:09:17

касата трябва да плаща лечение в чужбина само на пациенти ,които имат реални плащания на вноски тук и не са ги прекратявали досега , а не ,платил 1000 лв ,прави си трансплантация при децата в чужбина бай пенсионер ,който никога не е внасял тук вноски ,децата му също , не е спазвал никаква профилактика от 10 години ,щото неосигурен ,не си е пазил здравето и накрая ние всички плащаме с данъците ,а той ползва и е безкрайно недоволен от....... здравната система и българските лекари дето са му безплатни роби ,той бил инвалид ,видиш ли имал и права ,,ама задължения няма никакви и никога не е имал ,стига толкова рекет върху данъците на хората тук .

Гост 14.08.2018 09:39:18

Дори ,когато имаш здравна застраховка за чужбина , има телефон на който звъниш ,че ще ползваш здравна услуга и те те насочват , къде точно , как ще платят и т.н. Тука куче влачи ,диря няма, нали е обществен фонд другите да плащат.Строг контрол.

Гост 14.08.2018 09:34:17

Мисля ,че и доста тарикати са минали по този път, аз пък не съм съгласен да плащам на някой ,който е спрял да си плаща здравните осигуровки веднага, като излязал в чужбина, и какво пречи да се изискват фактури.Крайно време е вече да се вижда кой какви осигуровки плаща и за колко пари лечение е получил и в България и в чужбина , че то голяма СОЛИДАРНОСТ, хора които имат най-големи осигуровки имат най-малко потребление на медицински услуги.

bojt 13.08.2018 20:16:10

Генчо Начев е основния мафиот в медицината, той е Бенчоизацията и наглоста на забогтял селянин

Гост 09.08.2018 23:37:54

И да ви дойде описание на английски ,касиерките са неграмотни да вденат за какво става дума. А и да вденат какво ще оспорвате действията на германските лекари бе галфони или ще им изпратите проверка ли бе нещастници ? А ? Какво ]е направите ? Ще откажете плащания ли бе ? Комунистически бюрократи . Това не са ви българските лекари да си траят и да понасят глоби за глупости. Цяла Европа работи с тези формуляри само Бацевите прасета не щяли.

Гост 09.08.2018 17:15:06

Че те у нас не знаят за какво плащат . Толкова са дистанцирани .

Гост 09.08.2018 17:06:06

Ами да му кажа на Дечо- НЗОК заплаща в чужбина това същото лечение,което у нас не желае да заплати. Ама там мърдане няма.

Elf 09.08.2018 16:42:39

Darjavna sigurnost izpolzva NZOK da pere pari v svoi /kato sobstvenost /bolnici v chujbina .NZOK e peralnia -kasa.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...