!
Петък, 29 Март 2024
18
дек
15
 

НЗОК няма да плаща на аптеките за обработване на рецепти за лекарства по протокол

Няма да има лимити за онколекарства за болниците

Вторник, 18 Декември 2018 | 15:12:54 Надежда Ненова
15

Надзорният съвет на НЗОК прие днес проект на Наредба 10, с който се предвижда да се прекрати плащането на 2 лв. на аптеките за обработването на рецепти за лекарства по протокол. Търсят се обаче други механизми, чрез които да бъдат стимулирани аптеките.

Надзорният съвет на НЗОК прие днес проект на Наредба 10, с който се предвижда да се прекрати плащането на 2 лв. на аптеките за обработването на рецепти за лекарства по протокол. Търсят се обаче други механизми, чрез които да бъдат стимулирани аптеките. Проектът ще бъде качен на сайта на МЗ за публично обсъждане, след това Надзорния съвет ще го разгледа отново и тогава ще бъде предложен на министъра.

„Ще имаме разговори с фармацевтите в началото на следващата година, имаме диалог с тях. Това, което трябва да знаят пациентите, е, че въпросните два лева, които няма да се дават за аптеките, ще отидат за лекарства за скъпоструващо лечение. Това са поне 16 млн. лв. по настоящи оценки. Много по-добре е пациентите да получат повече лекарства“, каза Жени Начева.

По думите й промените по никакъв начин няма да се отразят на достъпа на пациентите до лекарства. „При толкова много компании, толкова много притежатели на разрешение за употреба и толкова много лекарствени продукти няма да остане пациент без лечение и по никакъв начин това няма да се отрази на лечението му. Всички сме упреквани, че разходите за лекарства в пъти надвишават разходите за медицинска дейност. Това беше разбрано от компаниите и от техните централи“, уточни Жени Начева.

„Ние имаме условна подкрепа от големите вериги аптеки. Кои са те, ще стане ясно в хода общественото обсъждане. Не трябва да забравяме и че предстоят промени в нормативната уредба, обвързани с европейски регламенти, които визират електронната обработка на рецептите. Това е свързано и с електронната система за проследяване движението на лекарства на територията и извън територията на страната“, уточни Начева.

На аптеките трябва да се плаща на стойността, на която са лекарствата в позитивния лекарствен списък.

Преди време председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза пред Zdrave.net, че НЗОК все повече предизвиква загуби на аптеките, затова повечето от тях се опитват да съществуват, като упражняват нехарактерна за тях дейност. „Реимбурсираните лекарства са огромна част от дейността на повечето аптеки, особено на по-малките и особено в провинцията. При някои стига до 80% от оборота им работата с НЗОК, а близо 60% от оборота по НЗОК са скъпоструващи и напълно реимбурсирани лекарства, за които аптеката получава 2 лева за рецепта. Не на лекарство, а на рецепта. Затова няма денонощни аптеки в София, няма и да има. Затова няма и по селата аптеки. Никой не иска да работи без пари“, каза той.

Проф. Гетов също изрази съмнение по отношение на намиране на решението за промяна в условията за продажба на реимбурсираните лекарства в аптеките. „Този въпрос го поставихме още през 2013 г. и Надзорния съвет на Касата има решение, че ще работи в тази посока, но на този етап няма нищо черно на бяло. Това е и една от причините хората да срещат по-големи трудности в намирането на лекарства, които са скъпи и 100% платени от Здравната каса, защото колегите нямат никакъв, грубо казано, интерес да работят с тези лекарства, защото глобите и санкциите са много големи, работата е много, а на практика заплащането е никакво. За 10 години таксата остава 2 лева, а на всичкото отгоре тя е с ДДС, което означава, че на практика аптеките връщат част от таксата в държавата. Това е подигравка с отговорността, с ангажимента и със социалната функция, която трябва да имат аптеките, особено в труднодостъпни, отдалечени и слабо населени места“, уточни проф. Гетов.

Иновативните лекарства

Нови медикаменти пък ще се заплащат по реда от тази година, след като са преминали оценка на здравните технологии, дали са необходимите отстъпки, те стават част от Позитивния лекарствен списък и Касата ще финансира и тях.

„Притежателите на разрешение за употреба, иновативните и генеричните компании ще ни съдействат да определим показателите, по които ще се проследява ефектът от терапията, тъй като той е твърде специфичен. Едва когато получим необходимата информация по тези критерии, ще се взимат необходимите решения в тази посока, но те няма да засягат пациентите. До тогава ще се заплаща, както досега. Ако се открие отклонение от ефекта, тогава ще се взимат конкретните мерки и може да се стигне до незаплащане“, каза Жени Начева.

Лекарствата за онкоболни

Допълнително гласувахме параметрите, условията и реда към анекса на НРД 2018. „Няма да има лимити за онколекарства за болниците. Лекарствата се плащат по друг ред. Текстът, който е отразен в момента, ще бъде коригиран така, че да не се различава от това, което е през настоящата година. Няма да има промяна. Ще има индикативни стойности, както и тази година, но няма да има задължителни стойности, над които няма да се заплаща“, уточни Жени Начева.

Снимка: Надежда Ненова



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6z4D

Бакалина 19.12.2018 15:18:48

Простак и малко озлобен. Док, хайде малко по-леко с епитетите,не е на добре да се изказвате като каруца, и ние бакалите сме учили доста за да понасят простотията

Гост 19.12.2018 18:50:59

Здравните бакали хайде спрете да давате лекарства с изискуема рецепта. Крадете ЕЖЕДНЕВНО трудът на лекаря като го прескачате , на всичко отгоре бактериалната резистентност се дължи именно на раздаването на антибиотици на щанда на вашите бакалии работещи като молла- кой каквото си поиска. Десетки хиляди левове крадете от лекаря от не преминали пациенти при лекaря (при това при смешни такси за преглед) с лекуването на крак на Сульо и Пульо, важното е да не пропуснете да пробутате нещо на клиента ,тук няма пациент нали, само клиент с мангизи, как да пропуснеш да му ги вземеш като иска

Гост 19.12.2018 14:55:24

Сега пациентите вместо 2 лв ще плащат по 5 лв.И също така ще доплащат намалените пътеки.

Опл 19.12.2018 02:46:58

Ами дайте и на личните лекари по два лева?!Та нали. Ние ги пишем

В 18.12.2018 22:46:48

И отново принципа на властта-Разделяй и владей.Уж сме от едната страна на бариерата ,а ни настройват едни срещу други.Резултата е на лице-НЗОК не е договорен партньор ,а наредител и контрольор на всички нас!!!

Гост 18.12.2018 22:24:52

Кой си ти че чак ще казваш разбрано? И е ясно че не разбираш от фармация и медицина щом се изказваш толкова просташки..

тъпчо 18.12.2018 18:09:06

Фармацевтите да плащат лекарствата на пациентите и да им ги дават безвъзмездно - това би било най-правилното решение на НЗОК, нали............

Гост 18.12.2018 17:07:34

Интересно е ,че лекарите , които са автори на рецептата не получават 2 лева за нейното изготвяне , в повечето случаи пациентът не плаща нито потребителска такса , нито хартията на която е отпечатана рецептата ,а здравните бакалии получават за обработването на чужд авторски продукт всъщност. Не ,че НЗОК не трябва да плаща много неща , но всичко е извратено в тази комунистическа дупка.

Гост 18.12.2018 21:54:16

Ало, нали си имате капитация и потребителска такса. Какво още искате?

Гост 19.12.2018 18:45:04

Алоооо чичка в тази капитация слагате всичко а ? И жена ти да оправя личния лекар А ?

Гост 18.12.2018 20:33:32

Лекарите "автори на рецептата" ходят на безплатни екскурзии, организирани от дистрибуторите на въпросните лекарства. На същите скъпи и безплатни екскурзии са поканени от ИМП и ръководните кадри от РЗОК, за да попълнят свободните места в самолета. Ех, сладка работа са тези регулативни стандарти , сладко е да си контрол над контрола в здравната каЦа и удоволствие да посещаваш БЕЗПЛАТНИ скъпи или екзотични дестинации !

Гост 18.12.2018 21:27:42

ТЪПАК ЗАЩО НЯМА НАПЛИВ ОТ ДОКТОРИ ДА РАБОТЯТ ТУК ТОГАВА, а има напускане на доктори за чужбина. Докога вие тъпите мутрокомунисти ще бълвате дезинформации и изсмукани от палеца на кирливия ви крак лъжи. Ако някой си 0.01% от съсловието е ходил на няаква екскурзия това не е представителна извадка за съсловието , а само показва ,че вие червените боклуци не плащате достатъчно за да не се блазни лекаря от глупави предложения за допълване на доходите ,така както не се блазни и германския лекар получава си достойнто зашлащне С КОЕТО МОЖЕ ДА ХОДИ НА КАКВИТО СИ ИСКА МЕСТА.

Авицена 18.12.2018 18:59:14

Толкова си далеч от нещата като цяло, че не си заслужава да те псувам.

специалист 18.12.2018 19:28:16

кого ще псуваш бе,магазинер??!!Гледай си в кошчето и не давай акъл на медици!Разбрано?!

И. 18.12.2018 22:30:29

Специалист, ти що даваш акъл на фармацевти ? Натискай бутона да разпечатваш рецептите на пенсионерите и не гледай в чуждото канче...


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...