!
Петък, 12 Април 2024
23
ян
12
 

НЗОК отново заговори за лимити за химиотерапия, диализа и други

Преразходът за онкомедикаменти пак притесни касата

Вторник, 23 Януари 2018 | 14:43:43 Полина Тодорова
12

Болниците да имат конкретни, задължителни бюджети за част от дейностите по приложение 1, в които влизат химиотерапията, хемодиализата, интензивното лечение, ражданията и др. Такава идея се обсъжда от Надзорния съвет на НЗОК, става ясно от стенограма от

Болниците да имат конкретни, задължителни бюджети за част от дейностите по приложение 1, в които влизат химиотерапията, хемодиализата, интензивното лечение, ражданията и др. Такава идея се обсъжда от Надзорния съвет на НЗОК, става ясно от стенограма от заседанието от 15-ти януари, а предложението е на председателя на надзора и заместник-здравен министър Жени Начева.

Припомняме, в средата на миналата година касата въведе т. нар. индикативни стойности за този тип дейности. Тази стъпка предизвика сериозни реакции, след което обаче от касата категорично отрекоха да става въпрос за отказ от заплащане на раждания и хемодиализа.

„Моето генерално предложение е, след като има вече една година наблюдение в отчетността и е ясно горе-долу къде са пробойните в тези направления, дали да не се включат не като индикативни стойности, а като задължителни стойности по лечебни заведения и разходите за онкологични лекарства, за импланти, медицински изделия и от тези дейности по Приложение 1 извън регулация да останат само клиничните пътеки, които са свързани с диализа“, заявява Начева и допълва: „Можем да предположим, че би следвало да има контрол на диализно болните, а не пречи и диализата да влезе в регулация и да останат извън регулация само пътеките за раждане и тези, свързани с грижи за новородените или това са до 15-ти номер от посочените клинични пътеки. За другите пътеки да имаме не индикативни, а задължителни параметри на разходите и да видим как ще се движат тенденциите в разходването на средствата“.

По-рано по време на заседанието тя изтъква, че големият преразход на касата е имено в дейностите от Приложение 1 и посочва, че сумите за тях са нараснали от около 26 милиона до 35-36 милиона. „Всеки месец нарастваше сумата, която да се заплаща по тези около двайсетина клинични пътеки по така нареченото Приложение 1. И разходите за онкологично лечение също тръгнаха от 26 милиона и те достигнаха към 32 милиона онкологично лечение за лекарства в болничната медицинска помощ. И за медицински изделия също“, заявява Начева.

Според представителя на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов към подобно предложение обаче трябва да се подхожда много внимателно. „За мен, след като демонстрираме такава грижа за детското здравеопазване, аз мисля, че специално детското здравеопазване и онкологията трябва много по-внимателно да слагаме лимити“, посочва той. „Защото не можеш да обясниш на една майка, че лимитът е изчерпан и не може да приемат детенцето, защото вече няма лимит да го лекуват. И според мен тук трябва да се помисли всъщност кои пътеки да излязат извън тези лимити специално в педиатрията и специално в онкологията“, допълва д-р Кокалов.

Той също подчертава големия разход за онкологични лекарства и посочва, че там „нещата трябва да се хванат яко“. В същото време д-р Кокалов коментира, че „нито е хуманно, нито е поносимо“ на онкоболен да се каже, че трябва да чака, защото има лимит за терапията му. Според него решение би било лекарствата да бъдат вкарани в онкологичните пътеки, което среща одобрение от председателя на НС Жени Начева. Кокалов обаче предполага, че тази идея ще има отпор и се аргументира: „Защото този, който взима 2 хиляди лева заплата и 10 хиляди бонус, естествено, че ще има отпор. Вижте как се  разпределят парите като заплащане в системата. И естествено това е на базата на тези работи – лъжа, измама и какво ли не“.

От своя страна Жени Начева е категорична, че трябва да има ясно разписани текстове както в НРД, така и в договорите на болниците. Според нея трябва изцяло да се промени алгоритъмът на проверките, защото настоящият не действа.

Надзорниците обсъждат и бюджетите на болниците за първите три месеца на годината до влизането в сила на новия НРД. „За 20 пътеки има ръст с 20% на разходите, а за останалите 250 пътеки ние свиваме, за да влезем в общия лимит от 150 милиона“, посочва Начева.

В крайна сметка става ясно, че конкретните бюджети на болниците ще бъдат разглеждани на следващото заседание на НС. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KMvR

Гост 30.01.2018 09:55:17

Половината за отчитане по каса. Другата половина по Методиката и всички си доплащат за услугата, защото се изследват в "лукс обстановка". Така се печели там - в турската болница. а след като се "изпечат" добре болните и след като им се приложи скъпа пътека на лечение, със скъпоструващи лекарства или мед. изделия и им се вземе "здравето" ги пращат за палеативно лечение в държавните и общински болници. А държавата блее...

Гост 23.01.2018 20:02:29

Начева да каже какво се случва с PET - скенерите в турската болница? Защо на тях не е наложен лимит?

Митко бомбата 23.01.2018 18:50:29

Абе те си говорят и обсъждат неща , дето я станат , я не станат . Приказват си , ние тука за нероден Петко се вълнуваме . Редно е да има стенограми от заседанията и да ги четем кой каква позиция заема , но е най-важно крайния резултат, какви решения се вземат . Другото е празнословие от наша страна . Има си поговорка не го гледай какво говори , какво върши . Така ,че излишно се пеняват някои тука .

гост 23.01.2018 18:45:59

От цялата работа разбрах ,че Кокалов е отявлен лобист за онколекарствата или има директно участие в някой онкологичен частен център . Човека добре се хвърля на амбразурата и защитава интересите на мафията в онкологиянта . Много добре е , че се публикуват стенограмите от Надзора на Касата , да се види кой какво позиция и какви интереси защитава . Начева им пусна мухата и почнаха да се хвърлят да защитават фарма-мафията в различните и форми .

гост 23.01.2018 18:39:09

Каквото е оставено да е без лимит , се разраства като инертен газ . Приемат се на поразия хора дето нямат нужда от болнично лечение и после като се наложи някой наистина да бъде лекуван , лимита свършил . Това се прави съзнателно , поемат се леките случаи , а тежките се гледа да се разкарат .Щом има лимит за едни заболявания , трябва да има лимит и за всички останали . Не може да се разкриват по път и над път във всяка болница онкологии и те безконтролно да изтеглят колкото могат пари. Това е направено съзнателно . Докато Пепи Белото ни занимаваше с палците , никакъв контрол и никаква система за контрол не се е осъществявала в новооткритите масово онкологични центрове . Няма регистър на онкоболните , няма подаване в реално време на информация към Касата за това какви и колко и с какви дозировки се лекуват болните . Капацитета На НЗОК за проверки е никакъв и това няма да се промени скоро , каквото и да се прави .Докато се изгради електронната система , ще минат месеци . Дотогава ще се краде като за последно . А БЛС ще мрънка за още пари , ама те ще отидат при онколекарствата и фирмите . Това е .Кой знае колко народ фиктивно се водят за онкоболни и лекарства разбира се не им се дават , най вероятно се крият по складове и изнасят в чужбина . А ние плащаме и чакаме да получим увеличение на парите на пътеките . К.ра ми , без лимити за всички , няма да има оправия .

Компетентен 23.01.2018 18:05:47

Нека обобщим ! НЗОК, понеже няма достатъчно пари, изземва функцията "здравна политика" от политиците, понеже последните нямат ясни идеи какво да се направи.

Гост 23.01.2018 20:47:14

Този фонд (НЗОК), ако е наистина независим както другите здравни фондове по света трябва да има собствена здравна политика според това какво ти внасяш като вноска, а не политиците да определят за какво ще се дават пари и за какво не. Още не се е изпарил комунизмът, ръководната роля на Партията и държавното от черепните ви кухини...

Компетентен 23.01.2018 21:41:21

.... засега фондът е един единствен всепредлагащ и всеосигуряващ , и представи си - национален . Така че аналогията с плеяда независими каси от енската напредала държава не е адекватна . сори.

тии, да видиш 23.01.2018 17:13:43

"ЖЕНИ НАЧЕВА: Точно, защото си говорим, а ефект няма. Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Защото зависи от вас. Не ме дърпай за опашката, защото командвате този Надзор и тази каса министерство на финансите от години. От години министерство на финансите командва тази каса. Ние тук, даже от време на време подкупваха някого, защото ние уж сме повечко, защото с пет гласа трябва, но пробутваха на някой от нашите, тук го залъгваха и с още един глас минаваха нещата. Разберете това решава временно нещата... " Въобще, а не само с цитираното, това е поредната стенограма на надзора на касата, идващ да покаже и докаже, че всъщност няма нужда от каса! Както и че прокуратурата продължава да спи пред поредните явни признания за подсъдни практики!

Гост 23.01.2018 16:53:09

нов автогол, ще гледаме филма Мораториум 2

Гост 23.01.2018 15:31:20

„Защото този, който взима 2 хиляди лева заплата и 10 хиляди бонус, .......... ---------------------------------------------- Е,кой е този бе,кажете му името или имената.Това са десетина лекари в БГ.

Доктора 23.01.2018 16:22:10

Що пък да не взема?!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...