!
Вторник, 16 Април 2024
26
апр
10
 

НЗОК проверява случая с починалата пациентка в „Св. Екатерина*

Четвъртък, 26 Април 2018 | 17:32:35
10

Във връзка с журналистически материали в печатните и в електронните медии, както и със сигнали от пациентски организации за болна, починала поради невъзможност да доплати цената на необходимото й медицинско изделие „Транскатетърна аортна клапа&ld

Във връзка с журналистически материали в печатните и в електронните медии, както и със сигнали от пациентски организации за болна, починала поради невъзможност да доплати цената на необходимото й медицинско изделие „Транскатетърна аортна клапа“, както и за други пациенти, чийто живот е застрашен поради липса на средства – според медиите, информираме следното:

Националната здравноосигурителна каса е разпоредила спешна проверка по случая, която ще завърши в рамките на утрешния ден – 27 април 2018 г., и касата ще оповести резултатите от проверката. По предварителни данни, леталният изход на пациентката, за която медиите сигнализираха, не е свързан с невъзможността да се постави аортна клапа, а с тежкото й общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания.

Направените справки в информационната система на НЗОК показват, че за периода 1 април 2017 г. – 31 април 2018 г. през 4 лечебни заведения в страната – МБАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, и преимуществено в УСБАЛССЗ “Св. Екатерина“ и АДЖЪБАДЕМ СИТИ КЛИНИК – София, са преминали общо 105 пациента, някои от които хоспитализирани по два и повече пъти, за поставяне на транскатетърна аортна клапа. От тях 7 са починали поради влошено общо здравословно състояние, което не е свързано с поставянето на клапите.

По клинична пътека (КП) № 116 „Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица над 18 години“, КП № 119 „Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение“ и КП № 120 „Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция“ за същия период са преминали 5 пациента, като двама от тях са починали в лечебното заведение, по причини, които нямат нищо общо с поставянето на клапите.

Условията и редът за определяне на стойността на медицинските изделия, заплащани от бюджета на НЗОК, са регламентирани в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат.Предложената цена не може да бъде по-висока от продажната цена за съответното изделие, посочена в списъка по чл. 1, т. 1, буква „а“ от Наредбата – централизирана електронна база данни, администрирана от Изпълнителна агенция на лекарствата. Предложената цена се декларира от заявителя.

Заявени са общо 3693 бр. медицински изделия от 208 заявителя. От тях 590 бр. медицински изделия са включени в списъка на медицински изделия, прилагани в извънболничната медицинска помощ и 3103 бр. - в списъка на медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ.

При определяне на цените, които НЗОК ще заплаща, са взети предвид както най-ниските цени, предложени от производителите, така и  информация от Европейските държави за стойностите на медицинските изделия, заплащани от техните фондове:

  • Направен е анализ на медиицинските изделия и практиките в здравноосигурителните фондове на следните държави: Франция, Полша, Словакия, Австрия, Испания, Словения, Люксембург, Хърватия,  Естония, Румъния и Германия.

В две от страните - Словакия и Франция, следните медицински изделия са с по-ниски стойности от тези на НЗОК, съпоставени с действащата спецификация:

 

  • Рингове за клапна реконструкция (анулопластика) – 5% по-ниска цена в Словашкия обществен здравноосигурителен фонд; Моновентрикуларни устройства с пулсативен ток и
  •  Бивентрикуларни устройства с пулсативен ток – 18% по-ниска цена в списъка на реимбурсирани медицински изделия за подпомагане на циркулацията от Френски фонд.
  • Направен е анализ на стойността на медицински изделия, заплатени от НЗОК по стойност по фактура  на лечебните заведения за болнична помощ.
  • Направен е преглед на информацията в 5-те най-големи немски здравноосигурителни фондове на Германия по брой членове: Techniker Krankenkasse, TK, Barmer GEK, DAK-Gesundheit, AOK Bayern и AOK Baden-Württemberg. Имайки предвид системата на Германия е разгледана и информация от Немски Институт за ДСГ -InEK GmbH G-DRG-Version 2018, където фигурират диференцирани следните стойности на лекарство отделящ коронарен стент:1 бр  - 68,75 € , 2 бр.-137,50 €, 3 броя 206,25 €, 4 броя – 275 €, 5 броя 343,75 €, 6 броя стент 412,50 €.

Намерени са стойности по фактури,  по-ниски от  определените в списъка  на 10 подгрупи по технически изисквания, всичките в основна  група  4– Стент – коронарни и  периферни, с разлика в диапазон от 51 лв. до 900 лв.          

 

Вземайки предвид определените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства за календарната година от 98 000 хил. лева, Надзорният съвет на НЗОК утвърди списък със стойности, до които НЗОК да заплаща за медицински изделия от 1 април 2018 г., с предложени стойности, които отговарят на най-ниската стойност от отчетена фактура за 2017 г. и по-ниски стойности за групи медицински изделия, заплащани от фондове в държави от Европейския съюз.

След публикуване на списъка,  всяко лечебно заведение провежда процедура – обществена поръчка, съобразно необходимостите на всяко от тях. Считаме за напълно реалистична възможността производителите да предложат по - ниски цени за медицинските изделия.

С проведена процедура през 2018 г. НЗОК е гарантирала достъпа на пациентите до повече медицински изделия на по-ниски цени със заявителите (фирмите, които предоставят медицинските изделия на лечебните заведения за болнична помощ) спрямо предходни години. За 2018 г. са договорени 828 нови медицински изделия в болничната помощ. Всеки здравноосигурен има право да получи медицински изделия от Списъка и да изисква от лечебното заведение информация относно изделията  по отношение на тяхното използване и прилагане, както и възможната алтернатива от същата група/подгрупа изделия на по-ниска цена.

Националната здравноосигурителна каса има готовност да извърши проверка по всяка конкретна жалба или сигнал, подадени от пациенти, неправителствени организации, лечебни заведения и др. и да уведоми обществеността за резултатите от проверките.

* Zdrave.net публикува съобщението на НЗОК без редакторска намесаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
r8uw

Гост 28.04.2018 17:39:53

Значи за 1086 патрулки за МВР снабдени с по 3 камери всяка и струващи по 100 000 бройката пари се намериха.За увеличение на заплатите на полицаите още 100 милиона също се намериха.За подслушване още 100 милиона също не беше проблем да дадат.Но упре ли въпросът за медицина някакви пари да се дадат значи нямало!Доколкото прочетох във Враца и Смолян или Сливен детски отделения нямало .

Гост 27.04.2018 09:36:43

Нзок няма право да проверява случая,защото не плаща в случая.

Гост 26.04.2018 23:13:40

А защо заптиетата на баба Злата не извършат проверката? Нали те са медицинското ДАНС, а не НЗОК.

калпазанчо 26.04.2018 23:01:03

Проблемът на тая скапана система е че няма ясни правила. Съгласно законите държавата гарантира безплатно и достъпно лечение на всеки, защото здравето на гражданите е национален приоритет, точно както потенцира раждаемостта поради отрицателния естествен прираст, но предимно и основно ромската такава. Всички, които са в системата са наясно, че това са думи, лишени от смисъл, защото при условие, че няма пари, няма как да си вършиш работата. За да се спре източването и краденето в системата са нужни ЦРУ и КГБ взети заедно.

Гост 26.04.2018 20:36:25

Толкова тъпо е написано, че го публикуват без редакторска намеса. Да се види колко им е акъла на касиерите.

Гост 26.04.2018 22:01:14

Ами , колко да им е акъла на касиерите? Та те въобще нямат акъл, какво мислите, че ще установят тези нещастници? Знае се какво представляват проверяващите болнична помощ от НЗОК и РЗОК. Неквалифицирани, некомпетентни, невежи, невъзпитани, повечето от тях са дори прости хора, а такива не могат и не бива да извършват такива проверки!

Гост 2 27.04.2018 12:37:56

Много точно определение за касийерите. То няма свестен май. Глей какъв прованс е там и като ти дойдат на прверка си трай. Че простотията им няма край. А това с невъзпитанието е ясно. Не е имало от кой да се учат. Липсват първите седем години, били са по нивите......

Гост 26.04.2018 18:46:19

Епизод1 Сезон 1. Сериала/сеира/сега започва

Elf 26.04.2018 18:02:16

Al Kapone v roliata na policai !Kabaretno daje i za Bruklin .Sledva -,,nema vinovni,izprahme istinskite mrasnici.,,

Гост 26.04.2018 17:53:13

МЗ И НЗОК имат за задача да ликвидират здравеопазването и започнаха.


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...