Понеделник, 28 Септември 2020
06
юли
2
 

НЗОК търси решение на проблема с остатъчните количества онколекарства

Петък, 06 Юли 2018 | 14:06:23
2

Проблемът с лавинообразно нарастващите разходи за онкологични медикаменти продължава да заема централно място в дневния ред на НЗОК. От Касата търсят решението му в няколко направления, стана ясно вчера по време на изслушването на председателя

Проблемът с лавинообразно нарастващите разходи за онкологични медикаменти продължава да заема централно място в дневния ред на НЗОК.

От Касата търсят решението му в няколко направления, стана ясно вчера по време на изслушването на председателя на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева в парламентарната здравна комисия.

Пред депутатите и специалистите, присъстващи на заседанието, бяха представени две писма от дружества на специалисти, засягащи както някои новости в НРД, така и промените в Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарства, които бяха предложени преди близо два месеца от МЗ.

Припомняме, тази година в рамковия договор бе заложено заплащането от НЗОК само на действително вложеното количество медикамент при болнично лечение, а не на цялата му опаковка. Срещу това обаче остро възразяват от Дружеството по медицинска онкология. Проблемът бе изложен накратко от проф. Галина Куртева, което посочи, че онколозите са притеснени от тази разпоредба. По думите й, така, както се използват цитостатиците, остатъците са неминуеми и независимо от старанието на лекарите те не могат да бъдат приложени на болни. Заплащането им от лечебните заведения обаче би калкулирало загуби, които самите болници няма как да поемат, посочи проф. Куртева.

Според Жени Начева единственият към този момент вариант за реакция е вложен в промените в Наредба 4, с които се въвеждат протоколи за контрол и наблюдение върху количествата медикаменти, което дава и възможност за правилно разпределение на дозировките на пациентите. Тя припомни проведените от НЗОК срещи с медицински специалисти и болнични фармацевти по този повод и обясни, че с тях са обсъдени всички софтуерни и бизнес процеси във връзка с промените.

Начева отбеляза, че това е необходим предварителен етап, нужен за събирането на първоначална информация по този проблем, защото „каквато и магическа информационна система да имаме, без наличие на първоначално въведени данни в нея ние няма какви резултати да генерираме и да очакваме“.

Тя увери още, че въвеждането на информацията в автоматичните протоколи е направено така, че да не натоварва лекарите клиницисти, които работят с въвеждането на данните – друг от проблемите на медиците, поставен на заседанието на комисията.

В продължение на три месеца ще бъдат събирани резултатите от обработката на тези протоколи по електронен начин, а след изтичането им ще бъдат проведени нови срещи с представители на всяко едно лечебно заведение, което работи онкология и ще бъдат обсъдени както количествата на приложените медикаменти, така и остатъчните количества, които са докладвани в резултат на обработка на данните от автоматично генерираните протоколи в болниците.

Това ще даде възможност да се установи средно ниво на допустими остатъчни количества, което може да бъде заплатено от НЗОК при анализ на реалните допустими нива на остатъчни количества, обясни тя и припомни, че на този етап остатъчните количества медикаменти в различните лечебни заведения варират между 3% и 30%.

„Без съвместен контрол върху отчетите на лечебните заведения и съпоставка на остатъчните количества не може да се вземе конструктивно решение просто за заплащането или за незаплащането им“, отбеляза Начева.

Тя коментира и системите за разтваряне на лекарства в отговор на забележка от страна на проф. Георги Михайлов от БСП, че въпросът е повдиган многократно, но развитие по него няма.

„Ние много дискутирахме при подготовката на НРД дали има преимущества или недостатъци въвеждането на автоматични, полуавтоматични, централизирани, ръчни системи за контрол върху количествата на лекарствените продукти. Оказа се, че лечебните заведения имат различна визия – тези от тях, които са изградили такива системи, ги прилагат, други търсят механизми за споделено прилагане и използване на наличната техника с други лечебни заведения, трети казаха, че това е висока инвестиция, която те не могат да си позволят“, разказа председателят на Надзора на фонда. „Ако ние еднократно бяхме въвели административно решение за прилагане и изискване към лечебните заведения за наличие на такива системи още в началото на тази година, това щеше да създаде изключително големи затруднения в тяхната дори и финансово-административна дейност и решихме, че този въпрос следва внимателно да се обсъди в хода на настоящата година за целите на следващата“, обясни Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YLM8

Гост 06.07.2018 22:03:14

Щяло да бъде за сметка на болниците. Ха Ха. Ще бъде за сметка на другите пациенти.

Гост 06.07.2018 19:07:03

Иронията е ,че утре Черната Вдовица ще е също на онкомедикаменти и тогава ще видим какви икономии ще разпише за жалкия си животец на слугиня на Тиквата и милиционерската му партия икономисваща от здравето на гражданите си за сметка на асфалт и показни инфраструктурни проекти.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...