Вторник, 27 Септември 2022
04
юни
1
 

НЗОК удължава срока на облекчения режим за отпускане и предписване на лекарства

Петък, 04 Юни 2021 | 15:36:18
1

От НЗОК удължават срока на облекчения режим за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от Здравната каса до 30 юни 2021 г. включително. Удължаване

От НЗОК удължават срока на облекчения режим за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от Здравната каса до 30 юни 2021 г. включително. Удължаването е във връзка с удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка, свързана с пандемията от COVID-19 до 31 юли 2021 г.

Мерките са свързани и с необходимостта от издаване на актуални електронни рецепти и нови протоколи, както и предвид предстоящото стартиране на „Електронна рецептурна книжка“.

До 30 юни включително аптеките могат  да отпускат лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни. При това отпускане (служебна рецепта „S“/служебен отрязък „S”) аптеката, отпускаща лекарствени продукти, изделия и диетични храни следва да е същата, която ги е отпуснала последно.

От 1 юли 2021 г. всички здравноосигурени, включително и тези, които са получавали лекарства, медицински изделия или диетични храни със служебна рецепта „S“/служебен отрязък „S”, трябва да се обърнат към лекуващия лекар за издаване на актуална електронна рецепта. 

От Здравната каса напомнят, че рецептурните бланки на хартиен носител, издадени преди  1 юни 2021 г., се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка - от 16 ноември 2020 г. до 30 юни 2021 г. включително, ще бъдат удължени служебно.

От 1 юли 2021 г. срокът на валидност на протокорите няма да се удължава. Здравноосигурените следва да се обърнат към лечебните заведения за издаване на нов протокол.

По електронно предписание, на което срокът на валидност е изтекъл, не може да се изпълнява служебна рецепта „S“/служебен отрязък „S”. В този случай задължително пациентът се насочва към лекар от лечебно заведение за издаване на нова електронна рецепта.

РЗОК са информирали договорните си партньори, общопрактикуващи лекари и специалисти от извънболничната медицинска помощ, както и аптеките, за обстоятелствата, произтичащи от регламентите за служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписването, отпускане и отчитане на лекарствени продукти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
deTU

Гост 04.06.2021 15:44:13

Хаха 'електронна рецептурна книжка' е израз ,който няма как да се преведе на английски. Просто подобни тъпаци създаващи оксиморони няма в Обединеното Кралство САЩ, Канада или Австралия


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...