!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
20
септ
14
 

Министър Ананиев:

НЗОК ще бъде напълно равнопоставена на частните фондове

Петък, 20 Септември 2019 | 10:28:35
14

"Целта на представения от мен модел е да дава право на избор на пациента за това кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия на територията на страната и пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги

"Целта на представения от мен модел е да дава право на избор на пациента за това кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия на територията на страната и пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантират достъпност и финансова  устойчивост на модела.“ Това отговори министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес на въпроса на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно вида на Националната здравноосигурителна каса и новите финансиращи субекти в националната здравна система - осигурителни фондове или застрахователни дружества в предложения от Вас нов модел на здравеопазването.

„Основното при този модел е пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове (НЗОК и частни фондове). Същите ще се конкурират равнопоставено и следва да отговарят на всички изисквания за платежоспособност и финансова устойчивост и ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство. МЗ ще определя медицинските стандарти, контрола върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. МЗ одобрява основния пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение. Лечебните заведения ще формират цени за дейностите извън основния пакет, като същите ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите. Не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а лицата следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат НАП ще събира вноските на всички здравноосигурени лица и средствата от здравни вноски ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата. Моделът ще стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд/ фондове. Поставеният от Вас въпрос включва трите възможни варианта на разходване на финансовите ресурси за здравеопазване – сега действащия модел и представените варианти на двете кръгли маси. Кой от тези варианти ще бъде предпочетен е въпрос, на който не бих искал да давам категоричен отговор все още, тъй като няма обществен и политически консенсус за избор на модел за финансиране и организация на здравеопазването“, каза министърът.

„Надявам се на база нашата работа върху средата и нормативната уредба, при която функционира сегашната здравна система, включинелно остойностяване на медицинските дейности, добрите европейски практики, които можем да заимстваме и не на последно място по значение – сближаване на позициите на политическите сили около един вариант, който да бъде подкрепен с консенсус, на българските граждани да бъде предложен работещ модел за по-добро здравеопазване“, допълни още той.

„От казаното дотук разбираме, че сте избрали фондов принцип както в частния сектор, така и по отношение на НЗОК. На нас ни правят впечатление две неща. Първо по отношение на основния пакет вие казвате че проучвате практиките и се базират и на практиките на Европейския съюз Знаете ли че в Холандия самия пациент, отивайки при своя личен лекар избира какво да бъде включено в основния пакет, който той ще покрива със средствата, с които се осигурява. В пакета влиза както час за профилактика, така и за лечебна дейност. Второ - значи ли това, че НЗОК ще остане като каса или ще бъде пререгистрирана като фонд?“, репликира д-р Найденова.

„Моделът в Холандия е много специфичен и единствен по рода си в цяла Европа. Ние сме използвали практиката и опита на повечето европейски държави, в които има фондово финансиране. Нашето не е изключение, изключение е Холаднската система.  НЗОК ще се лицензира и като застраховател, така че да има всички условия за конкуренция с останалите фондове. Няма да я оставим с ограничена дейност и да не може да влиза в конкуренция с останалите фондове. Няма да допуснем в НЗОК да отидат болните, старите, нуждаещите се от лечение на тежки заболявания с висока стойност на финансиране. Има правила, по които ние ще регулираме движението на пациентите в зависимост от всички критерии, по които ще регулираме движението на пациентите. Няма да има разделение по пол, възраст, заболявания“, отвърна министър Ананиев. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kj$n

Гост 23.09.2019 11:55:09

Концепцията за нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото

Дъщеря на Кроневи 23.09.2019 00:49:48

В началото на осемдесетте Оги в Кюстендил работеше. Приятелката му мила се казваше Радмила. Мина месец мина два и баща му почина . От таз черна новина Оги апартамент взема. Апартаментэт на морето беше,но Кронев към София го влечеше. Продажбата се изповяда и Оги в Надежда започна да отсяда. Дядо Ботьо от чужбина се върна и парите в кола на Оги превърна. Нова беше тя с корекомски номера. Оги в политиката навлезе и за малко ВМРО да залезе. В Илинден беше той,а кметицата помни още тоз герой. Панелката в Надежда тясна,правеше Радмила бясна. Тя пианото продаде апартамента даде и пари от тате взе в центъра да живеят те като истински царе. Но апартамента нов беше целият като след лов. Но Оги пари няма и пак ще моли баба Диана. Оги втара градска оглави и без малко не я за три, но пък бъдещ шеф се с приятели. След тези мъки и неволи Оги на Глнк. се помоли.Шеф в Здравната каса да стане той,а от там и истински герой. И парите заваляха и дните в екскурзии отлетяха. Оги шефа заговори и безцеремонно го помоли. Имам една мечта,жената да работи в касата. Конкурс веднага се формира и завчас Радмила на Енос се намира. Но и тя шеф да стане иска и затова на Оги постоянно писка. Друг конкурс се зареди и отдел правен тя оглави. Оги имаше една мечта, стара джипа беше тя . Мечтата се осъществи и Радмила в Хюндай се качи. Мина година мина две и Дечо касата пое и Оги измете. И от мечта на мечта семейството остана без деца. Мина година мина две и Оги остаре. Старец беше той ,няма помен от някогашният герой. Гледа през прозорец прашен как светът е толкова ужасен. Няма деца и внуци , а само кучето Дуци. Всички прилики с действителни лица и събития са случайни и неволно!!!!! Посветено на моят баща Огнян Кронев от дъщеря му.Коментари да правят само хора които не познават внучките си,не са купили един кг.плод на внучките си,не са дали и лев на сватбата на дъщеря си,дали са едното си дете на 100км от тях за 12 години,не са помогнали за образованието на дъщерите си. Тоест може да коментират само Огнян Кронев и Радмила Кронева.

any 20.09.2019 17:15:26

Куфите леЙки, нема как да се конкурират, щото то се иска и знание и кетап- но лекия съюз, не им иска диплома...А частния фонд ще иска...Изобщо веселбата предстои. Но търново, ще е изключение, там ще има въоръжено крило- с мек хуй и на 2-3 ракии- 3 пари струва

Гост 20.09.2019 22:18:31

За теб некой си каскет ще е дебел и твърд ,не се притеснявай. Ще трябва да бачкаш на две места за да може да ходиш и платиш на чичо ти доктор и в Търново и в Малко Търново, че и в Долно Уйно.Веселбата предстои, когато червените мародери изчезнете от коридора и опашките пред кабинетите отидат в миналото. Щото авантата свърши, червени плюскачи на незаплащан лекарски труд.

До Гост 21.09.2019 11:01:27

Червените некадърни докторчета- каскети, работят без специалност дори и в някои частни болници, където това би трябвало да е задължително - лекарят да има придобита поне една специалност. Това е така, защото вие, комунягите никога не сте си отивали от власт и се поддържате. Не мимикриай, че не си комунист, гостенче! С този просташки и омразен речник, който демонстрираш, да не дава Господ да ме лекуваш. Лекар - Хейтър?!? Това е недопустимо...Ти знаеш ли изобщо смисъла на думата МАРОДЕР?! Тъкмо ние, които чакаме на опашките пред лекарските кабинети ви носим приходите!!! Ти, като си анти-комунист какво искаш?! Да се звериш по цял ден в компютъра и да получаваш пари ли? Свърши се с този комунистически период - без да работиш, да лапаш! За какво да ти плащат, ако нямаш пациенти, които явно ненавиждаш?! Пък и за анти-комунист се писал!

Гост 27.09.2019 09:40:26

Опашките в коридорите, таварищ, са защото не искате да си СПАЗВАТЕ ТОЧНО ЧАСА определен за ПРЕГЛЕД при ЛЕКАРЯ! Както си спазвате чинно часоете при МАНИКЮРИСТКИТЕ, КОЗМЕТИЧКИТЕ, ФРИЗьОРКИТЕ и АВТОМОНТьОРИТЕ! За вас, таварищ, трудът на ЛЕКАРЯ не струва колкото труда на горепосочените професии! Скоро обаче ще разберете, че съвсем не е така!

any 20.09.2019 17:05:27

https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml;jsessionid=NoBO77phxfUvye01XB_I82E9S0N1qbK1YpIeWUhtwbK0Zmw3gHhT!-1059171514

БЛС-Въоръжено Крило 20.09.2019 14:50:33

Докато тиквениците на Баце решат какво да правят до 2- 3 г гарантирано на 90% от обема прегледи ще влезе кешовата система на разплащане -пациент-лекар. Гарантирано с намаляване на броя на лекарите ,с получения дефицит и повишеното търсене на медицинска помощ вследствие застаряването на населението. Пък нека си бият парламентарни чекии по системи които работят от 150 години и не се нуждаят Ганьо да ги преоткрива. Семашковизмът и шикалкавенето простия каскет да не плаща нищо 30 години (+45 преди това ) ще се плаща с лихвите.

any 20.09.2019 17:07:09

https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml;jsessionid=NoBO77phxfUvye01XB_I82E9S0N1qbK1YpIeWUhtwbK0Zmw3gHhT!-1059171514

anonimen 20.09.2019 11:41:43

Casnite fondove shte imat cista pecalba okolo 30-40 procenta ot zdravnite vnoska ,a ostanalite 60 procenta shte se otdeljat za zaplashtane na medicinskite uslugi ...Nema da se plashite gospoda zdravni rabotnici...

Гост 20.09.2019 21:12:12

по - добре 40 % да отиват за частните фондове , отколкото за частните джобове

Чудо 20.09.2019 11:06:56

Как ще се конкурират равнопоставено, след като едното е фонд, а другите "частни фондове" не са нищо друго, освен застрахователни дружества, стремящи се към печалба.

БЛС-Въоръжено Крило 20.09.2019 14:54:33

Дълбоко в пролетарската си душа с този въпрос всъщност горко ридаеш от типа Ееееех маммаму стара сега и това ще плащаме, добре си беше при Тодар нищо не плащахме Хахаха

До Въоръжения... с детски лък и стрелички 21.09.2019 14:09:07

Въоръжен си, ама друг път! Стига си политизирал!!! При Тодар също плащахме, затова получавахме заплати по 100 лева - и учили, и не учили. Нещо бъркаш понятията, неграмотни младежо?! И стига си издигал професията си в култ! Ако една държава има нужда от лекари, то също има нужда от всякакви други специалисти, с различна квалификация, и във всички сфери на живота. Жалко, ако не си разбрал! Пролетарият ще ти опече хляба на теб, баровеца; обущарят-пролетарий ще ти изработи обувките, които носиш; месарят-пролетарий ще ти разфасова мръвките, дето ще лапаш ти , мислещият се за Бог, докторче. И ти, и семейството ти имате нужда от всичките тези пролетарии, за да живеете. Хайде Холан, посмали малко величието си, което и без друго никакво го няма!


Всичко за коронавируса
Още новини
Ангелов: Ще предложим законодателни промени за защита на обществения интерес при лекарствата
29.02.2024 17:55:32

Ангелов: Ще предложим законодателни промени за защита на обществения интерес при лекарствата

Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес, да ограничим всички о ...

Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина
29.02.2024 17:23:42

Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина

Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Бургас, чакан и искан с години в областта, ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...