Четвъртък, 04 Юни 2020
13
май
9
 

Д-р Иван Маджаров:

НЗОК ще раздели клиничните пътеки за деца и възрастни

Увеличение на цените на тези дейности се предвижда и през Наредба 3, каза министър Ананиев

Понеделник, 13 Май 2019 | 20:00:37 Надежда Ненова
9

Увеличение на цените на всички клинични пътеки, свързани с педиатрията, както и на всички пътеки, свързани с пулмология както за възрастни, така и за деца, да бъдат повишени от 1 юни. Това са предложили от Българския лекарски съюз (БЛС) на Надзорния съ

Увеличение на цените на всички клинични пътеки, свързани с педиатрията, както и на всички пътеки, свързани с пулмология както за възрастни, така и за деца, да бъдат повишени от 1 юни. Това са предложили от Българския лекарски съюз (БЛС) на Надзорния съвет на НЗОК и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев след днешната им среща.  

„На тази първа среща ние внесохме нашите конкретни предложения за промени в сега действащото НРД.  Предлагаме абсолютно всички пътеки, свързани с педиатрията, както и всички пътеки, свързани с пулмология и за възрастни, и за деца

да бъдат повишени с определен процент от 1 юни

Предстои изчисление от самата Каса и от нашите експерти да се уточни с колко точно“, каза пред журналисти председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.  

„Нека да видим какво ще покажат цифрите. Не е въпрос да икономисваме или да надхвърляме тази сума, а е въпрос на анализ.  Не можем да кажем точна цифра, защото ще има двойно финансиране - веднъж от резерва на Касата, който Надзорния съвет ще освободи и втори път - от Министерството на здравеопазването през Наредба 3“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че преобладаващата част от това увеличение би трябвало

да отиде за увеличение на заплатите на персонала

Предложено е също да има увеличение на шест пътеки, които се работят предимно от общинските болници като остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, токсикология. „Има и  една малка част от детската хирургия, която е на изключително високо ниво - с малко случаи, но изключително голяма социална значимост, защото касае малки деца с много тежки хирургични проблеми. Те се лекуват само на две места - в Пловдив и в София. Там също предлагаме да има значително повишение на цените на пътеките, за да може тази високоспециализирана дейност да бъда добре финансирана“, каза още д-р Маджаров.

„Клиничните пътеки, които са били общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени и предлагаме

те да бъдат финансирани изцяло в пакет „педиатрия“

Например неврологичната пътека за лечение на коренчови заболявани, която в момента е една и съща и за деца, и за възрастни. Разделянето на пътеките е политика, която цели да се издигне педиатрията на ново ниво, за да може в бъдеще да очакваме да се повиши интереса на колегите към тази специалност“, допълни д-р Маджаров.

По думите му е напълно възможно увеличените цени да започнат да действат от 1 юни, тъй като дори да бъде разписан анекса към НРД след тази дата, той може да влезе в сила от 1 юни.

С промените в НРД за първи път пулмологията и педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. „Досега лекарите настоявахме да не се дава превес на една или друга специалност, но живота ни опроверга. Виждаме как в нашите среди има превес на едни специалности, а други са на път да изчезнат. Това е изключително опасно за цялото общество. Има региони, в които няма педиатър, да не говорим за пулмолог. Има места, в които се затварят педиатрични и пулмологични отделения, поради липса на специалисти“, каза д-р Маджаров.

„Приемането на тези ни предложения от НЗОК ще има голям ефект и върху детската болница, защото ние сме отделили голямо внимание точно на трето ниво пътеки, по които се лекуват деца с много тежки заболявания. Колкото до таксата за прегледи на деца е въпрос, който Лекарският съюз е поставял винаги, тъй като смятаме, че специалистите-педиатри са дискриминирани. Всички останали имат право на потребителска такса. Тази социална политика е добра, но

не може да се води за сметка на лекарите

Категорично искам да заявя, че не желаем родителите да бъдат натоварвани с допълнителни финансови средства. Би трябвало заедно с държавата да намерим механизъм, по който колегите педиатри да се чувстват оценени“, завърши той.

Следващата седмица предстои нова среща между БЛС, Надзорния съвет и министъра.

Министър Ананиев коментира и готвената от министерството методика за изчисление на работните заплати. Той каза, че тя е готова, но са постигнали споразумение с БЛС да бъде изпратена официално първо на тях, а Лекарският съюз да изрази своето становище. След това тя ще бъде представена на ресорния съвет и едва след като всички страни изразят мнението си, ще бъде представена публично.  „Нали трябва да направим нещата както трябва?! Не трябва да се фиксираме върху една дата. Ние искаме да направим нещо добро за медицинския персонал“, каза министър Ананиев.  

Снимка: Надежда Ненова

(Снимката е илюстративна)Коментари по темата

Правила на форума за коментари
98Qr

ее 24.05.2019 08:36:11

Дано ти се случи, дъртак, да те лекува някоя сестра с 600лв. заплата!

Гост 17.05.2019 12:16:41

За да разделят пътеките на деца и възрастни трябва да променят Наредба 2. Като гледам, с какви бързи темпове работят МЗ, това едва ли ще стане преди нова година.

Хм 14.05.2019 14:12:29

Е, дано този път уцелят по-точно правното основание за промяна на вече договорени цени на пътеките, че с предния анекс нещо не им се получи. Макар че, ако се спазва стриктно сега действащото НРД, към корекция на цени, и то нагоре, може да се пристъпи едва след 30.09.2019г. и то ако "се установи очаквано неизпълнение на договорените обеми при очаквано неусвояване на средства за здравноосигурителни плащания за медицински дейности в БМП към 31 декември 2019 г." И дано алхимичните сметки така се наредят, че да няма обратния процес - намаляване на цени при превишение на договорените обеми и/или очакван преразход на средствата за здравноосигурителни плащания.

Гост 14.05.2019 13:17:31

Най-ниско платени и недофинансирани в момента са 68 и 71 пътека-400лв, където влизат анемии при гастроентерологични пътеки, карциноми на стомах и дебело черво. По тези пътеки работят и педиатри. Значи ли, че като се отделят педиатричните пътеки, ще бъде увеличена само тяхната цена? Ако е така, това справедливо ли ще е?

Гост 14.05.2019 13:50:56

Тези няма решение (смяна на системата) и затова залагат на разделение в съсловието. Не познавате ли комунистическите методи за манипулации.

тодоров 14.05.2019 22:24:49

Браво колега, точно така е! Коминизма не прощава на никого!

Компетентен 14.05.2019 13:06:10

Това за разделяне на коренчовите заболявания е добре. Даже много добре. Таксата за деца обаче ще увеличи и без друго високите доходи на педиатрите в доболничната сфера, работата в отделението ще продължи да е неатрактивна. Допълнителни те пари я донесат по 200 лв отгоре я не

Гост 14.05.2019 12:51:39

Имаме горски пожар и се гаси с шише от 500мл. Това се прави от Киро Ментата и Маджаров участва в смешното театро.Смешно,тъжно , гротесково и очевидно всички тези чички ни смятат за дебили... А най-потресаващото е ,че тези ни го представят за 'мерки' и си мислят ,че ще спасят гнилата колхозна семашковска 'здравна' система и ще обяват на Първи юни колко много обичат децата и колко много са направили за тях като уж са махнали лимитирането на детското здравеопазване. Някой има ли идея какво наказание би измислил за такива изроди в Ада....?

Юлия 14.05.2019 10:49:05

Човек, който нарича лекарите - "персонал", когато говори за заплащане, не може да свърши нищо добро. Лицемерно нищоправене е това, което наблюдаваме!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас
03.06.2020 17:21:18 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас

„Кръстосанато донорство се случва на база случайност. Тя може да предопредели и повече и по ...

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения
03.06.2020 16:36:09 Невена Попова

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения

От днес в столичната Втора многопрофилна болница за активно лечение ще се правят PCR тестове на в ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...