Събота, 04 Декември 2021
02
юни
4
 

НЗОК: Лечението на проф. Недкова може да бъде извършено в България

Сряда, 02 Юни 2021 | 15:43:37
4

Задължително изискване да  бъде одобрено заплащането на лечение в чужбина е същото да не може да се извърши своевременно в лечебни заведения на територията на Република България. Това изискване е основание всяко постъпило в НЗОК заявление в медици

Задължително изискване да  бъде одобрено заплащането на лечение в чужбина е същото да не може да се извърши своевременно в лечебни заведения на територията на Република България. Това изискване е основание всяко постъпило в НЗОК заявление в медицинската си част да бъде разгледано от външни експерти, водещи специалисти по профила на конкретното заболяване или профилна комисия по трансплантология, в случаите, отнасящи се до заявено заплащане за трансплантация в чужбина. Експертите предоставят доклади относно възможността/ респ. невъзможността заявеното за заплащане лечение да бъде проведено у нас. Въз основа на представените в НЗОК доклади от външни експерти/профилна комисия по трансплантология се взема окончателно решение по конкретното заявление.

Това се казва в изявление на НЗОК във връзка с отказа за лечение в чужбина на проф. Ваня Недкова. Припомняме, че проф. Недкова страда от рядка форма на Неходжкинов лимфом.

От Здравната каса предоставиха хронология на случая и мотивите за отказ от заплащане на заявеното лечение в чужбина.

Производството е образувано на 13 април 2021 г. С писмо от 29 април  заявителят уведомява за влошено здравословно състояние без приложена към него медицинска документация. Мотивираното предложение от 11 май за издаване на заповед за отказ от заплащане на заявената медицинска услуга по заявлението от 13 април не е прието от управителя на НЗОК и преписката е разгледана повторно при разширен състав на външни експерти -  Експертния съвет по медицинска специалност „Клинична хематология“. На базата на предоставената медицинска документация становището на Експертния Съвет по „Клинична хематология“ е, че лечението на пациентката може да бъде проведено във всеки един от центровете в България, извършващи трансплантация на хемопоетични стволови клетки, след актуална оценка на статуса на пациентката по отношение на основното хематологично заболяване (НХЛ) и съпътстващите заболявания.

Заповедта за отказ съдържа следните мотиви:

В конкретния случай не са налице нормативно определените предпоставки за заплащане на услуги при условията и по реда на Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане.

Съгласно доклад от Профилна комисия по трансплантология предложеният терапевтичен подход следва да бъде приложен в лечебни заведения, разполагащи с високотехнологичната апаратура Spectra optia на територията на България като СБАЛХЗ ЕАД и МБАЛ „Света Марина“- Варна и лечението може да бъде проведено в същите лечебни заведения, като прилагането на високодозова химиотерапия при пациенти с лимфом, непостигнали пълна ремисия, се осъществява рутинно. Лечението се извършва по КП №243 „Диагностика и лечение на лимфоми“,  а Автоложна СТК се заплаща от бюджета на Министерство на здравеопазването. 

В становището на Експертния съвет по клинична хематология също е посочена възможността идентично на заявеното за одобряване на заплащане лечение в чужбина да бъде извършено в три лечебни заведения на територията на България, а именно: „Предложената терапия …… може да бъде осъществена във всеки център, извършващ тази процедура в България - СБАЛХЗ, София, УМБАЛ „Света Марина“-Варна и МБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

Издадената заповед за отказ за заплащане подлежи на оспорване в 14-дневен срок по реда на АПК, за което е уведомено лицето, посочват от Касата.

Цялата позиция на НЗОК може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zg25

Тц-тц 02.06.2021 22:02:12

С най-голямото ми уважение към проф. Недкова, трябва ли да се нарушават принципи, защото е лекар и близките и са гласовити? Трябва ли НЗОк да заплаща на всеки, решил че иска да си лекува нещо в чужбина, ако това лечение се предлага и тук? При толкова редки и тежки болести, за които в България няма достъп до терапия, вие апелирате да финансираме лични предпочитания, така ли? Вие не искатецли да си оперирате хернията във Франция, пък НЗОк да го заплати, защото рам ще вие по-спокойно или комфортно? Звучи абсурдно, но казусът е точно такъв!!!

Гешев 03.06.2021 09:15:22

Само човек, който не изповядва основни морални ценности на съвременните здравни системи в нормална Европа, може да "споделя" простотии като тези на тц тц! В конституцията на тези здравни системи като NHS е записано: " Основни морални ценности са съчувствие, състрадание, респект, достойнство, да се работи като тим, за да получи пациента най-добрата грижа! Глупако, когато не притежаваш поне едно от тези качества, замълчи поне! Жалък си!

Тц-тц 03.06.2021 11:31:42

Много възвишено! Ако всички сте каквито го раздавате ще е рай на земята! Тук не се говори за емоции, съчувствие и самарянство, а за принципни положение, които са професионални и в тях място за емоционални пледоарии няма! А принципита са ясни и то пределно и валидни за ВСИЧКИ български граждани - държавата поема финансирането само на лечение, което не е достъпно на нейна територия. Толкоз! Ако се правят изключения, де факто се отваря кутията на Пандора и нищо добро не следва... Всеки друг болен после ще каже- значи за доктор може да се заобиколят правилата, а за мен или моето дете не? А мелодраматичните ви призиви и квалификации към мен не променят сухия факт, че се опитвате да мерите с различен аршин и да го мадкирате като съчувствие и човещина!

Гешев 02.06.2021 19:53:56

Простотията на българските корифеи в здравеопазването взе да взема жертви и сред лекарското съсловие! Не можахте да надвиете над егото си и да помогнете на един почтен български доктор, мама ви мръсна! Да гниете в ада дано за греховете си!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай
04.12.2021 13:12:17

СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай

Вариантът омикрон на коронавируса е открит засега в 38 страни по света, но няма информация за нит ...

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец
04.12.2021 10:45:17

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец

Все още в България няма доказан случай на омикрон. Националният център по заразни и паразитни бол ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...