!
Понеделник, 15 Април 2024
22
дек
45
 

НЗОК: Личната неудовлетвореност не бива да влияе на обществената енергия*

Петък, 22 Декември 2017 | 16:10:12
45

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от  19.12.2017 г. бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров изказа обидни квалификации по адрес на управителя на институцията – проф. д-р Камен Плочев, д.м

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от  19.12.2017 г. бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров изказа обидни квалификации по адрес на управителя на институцията – проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., и на директора на лекарствената дирекция в Централното управление – д-р Галя Кондева,  както и по адрес на действащ заместник-министър на здравеопазването – г-жа Жени Начева. Тези квалификации многократно бяха тиражирани в печатни и електронни медии – не само в централните, но и в регионалните издания.

Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравноосигурителна каса. Откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител уронват престижа не само на управителя на институцията и на упоменатите колеги, но насаждат в една особено чувствителна аудитория – пациентите, недоверие и несигурност, че касата защитава техните интереси и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски само за тяхното лечение. В момент, в който екипът на Националната здравноосигурителна каса, заедно с екипа на Министерството на здравеопазването, полагат неимоверни усилия да ограничат неефективното разходване на средства в сферата на здравеопазването (което е факт), д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора „…тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал“ с „незаконните“ си действия.

В своите изказвания д-р Петров твърди, че „...мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Камен Плочев, който подписа тези неща и ги узакони“. Това твърдение – меко казано, не отговаря на истината. На официалната интернет страница на НЗОК, в линк ЗА НЗОК, подлинк ЗАСЕДАНИЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ,  са публикувани стенографски запис от заседанието на Ндзора от 25 октомври 2017 г., както и Решение на Надзорния съвет на институцията под №РД-НС-04-110/25.10.2017 г.,  с което се „...одобрява проект на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., след становище на министъра на здравеопазването по чл. 19.ал.7, т.3 от Закона за здравното осигуряване“. В проекта за Закона за бюджета е добавено изречението: „През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл.262, ал.6, т.1 или2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 година.“

Твърденията за хаос в системата на НЗОК няма как да са обективна преценка на служител, който не е бил на работа поради ползване на платен годишен отпуск и – след това, на отпуск по болест, в периода 21 август 2017 г. - 13 декември 2017 г. – до освобождаването му от длъжност по взаимно съгласие, с изплащане на обезщетение в размер на 6 месечни заплати.

Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията.

Необходими са сериозни мерки – макар и непопулярни в очите на обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване при максимална ефективност на изразходване на обществения ресурс и балансиране на разходите в системата.

Тъй като цитираните от д-р Петров експерти в своите области правят всичко необходимо, при спазване на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравноосигурителна каса застава зад оклеветените  от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел.

В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки.


*Публикуваме позицията на НЗОК във връзка с изявленията на бившия подуправител на фонда д-р Димитър Петров без редакторска намесаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
r%ae

гост 27.12.2017 11:04:12

Самата идея че един човек от 3-4 месеца на работа , друг който въобще не е на работа в Касата и друг със среден административен пост , са причина за хаоса е просто глупаво като довод. Това си е някаква лична неприязън от страна на дълго време изпълняващия поста под управител -висша длъжност в НЗОК и очевидно дълбоко свързан с въпросния хаос.Другото са някакви клевети и набеждаване от очевидно вбесен бивш началник. Изхвърлили са го и сега се ядосва човека и се мъчи нещо да си отмъщава.Не е потребно на този повече да се обръща внимание .Не му се връзват логически доводите .

Гост 27.12.2017 17:51:49

Самата идея, че пишеш глупости без да си запознат с детайлите е много глупава !

Гост 27.12.2017 22:25:44

Това е което се вижда , не е нужно човек да е голям разбирач от каквото и да е за да си състави мнение относно някакъв проблем. Има неща които просто трябва да се осмислят . В управлението на държавата на първа място е политическата воля на управляващата партия и коалиция , след това е волята на управляващите политици в съответния сектор , след това е волята на длъжностните лица по субординация -премиер - министър - зам.министър, директори и т.н. . като водеща е волята на политическите фигури . Може да имаме двама министри които в кабинета да са равни по длъжност но в политическата субординация единия да е подчинен на другия поради политическото степенуване / единия член на политическото тяло на управляващите , а другия външен за управляващите субект-експерт . Мисля че Петров изпуска някои моменти от това нещо и се пеняви без да може да асимилира кой и защо го е махнал от сладката служба да служи на себе си като подуправител на НЗОК. А ,това няма как да се нарече по друг начин освен късогледство и субективизъм , граничещ с нарцисизъм . Не се върти света около Митето Петров .

Гост 26.12.2017 19:20:34

Честните професионалисти от Света Екатерина обикалят град Гоце Делчев и околията да събират пациенти и да ги извозват с бусове, за да има пътеки.

нзок 26.12.2017 18:53:03

Митьо Петьофф е изключително арогантен тип имащ самочуствието ,че е незаобиколим фактор в здравеопазването! Изключително нечистоплътен човек, дано никога по-вече да не се появява в касата!

НЗОК 26.12.2017 18:20:44

Петров не е казвал, че всички са некадърни и че е пълна разруха, а посочи като причина за проблемите /"хаоса"/ Плочев, Жениту и Кондева. Плочев, като дойде на място, от което си нямаше хал хабер, наплю целия персонал, а Начева това прави от години. Кондева си играе игрите. Всъщност Петров казва това, което мислят голяма част от служителите на НЗОК. И естествено, че ще го каже, като излезе. Как си представяте, докато е подуправител, да каже, че шефът му е идиот, а Начева изкукуригала маниачка.

гост 26.12.2017 16:11:48

Защо въпросния Петров не излезе и не каза че НЗОК е в пълна разруха ,докато беше подуправител?Много хора в момента в който ги разкарат от кацата с меда почват да говорят едни истини , едни чудесии / справка - интервюта по телевизиите на Константинов , Андреева , Семерджиев , Москов , Ненков /. Направо ми се гади само като ги слушам . Това правели , онова щели да направят , те са най-умните , най -кадърните , а нещата вървят все надолу . Колко пъти и с колко тази година отваряха резерва на касата за да плащат за лекарства ? Голям специалист трябва да си за да оставиш да източват касата и после да казваш че нещата не са наред. Ами не са наред и голяма вина да не са наред е именно на тези дето са я управлявали , тук с пълна сила важи това и за Петров . Голяма смелост е да те изхвърлят за некадърност и после да плюеш наред . Пълно падение . Работил си в една институция и после всички са некадърни ти си чудо на природата - кадърен и неподкупен .Просто е жалко . Тъжно и жалко .

знаещ 26.12.2017 10:06:50

Възхищавам се на смелостта на д-р Петров да излезе и да каже истината за агонизиращата институция НЗОК. В страната на подлизурковците, подмазвачите, кланящите се на ранзни случайници-политици това си е направо достойно поведение. Още повече, че той има моралното право да вади на показ рарухата в НЗОК, тъй като самият той е направил назад в годините много за тази институция.

тост 24.12.2017 15:59:58

Какъв доктор е тоя Петров ? Ако беше доктор щеше да работи и лекува и от там да си изкарва парите , а той администратор , чака на рушвети и комисионни . Не заслужава званието доктор , тоя е прост рушветчия и нищо повече . Администратор дето не става за нищо . Лекар бил , доктор бил , кога тая тиква за последно е преглеждал пациент ?Айде у лево и да го нема , поредната празна кратуна дето само знае да краде и мародерства от служебното си положение , пълно е с такива измекяри , нито първия нито последния , много са , легион са .От дириктори ноа болници до депутати , пълно е с некадърници като него които тежат като воденичен камък на шията и на лекари и на обикновените хора .

Старият доктор 25.12.2017 00:33:23

Бая ви го е заврял, то бива храчки ама ще се задавите! Вие, горепишещите и плюещи не можете да му стъпите на Митьо и на малкия пръст! Той каквото може и ЗНАЕ.... ако ви подкара ще има да се влачите по корем заедно с алкохолизирания ви дементен директор.

Тони - психото 23.12.2017 20:05:23

Много калинки и цървуляци от шайката на Пешко е налазила в този форум. Като е крадец, дайте го на Цацаров! Или омаскаряването, характерно за фекалните джурналя на КОЙ, сте го прихванали и вие!!!

Гост 23.12.2017 19:42:54

Митак излез от форума и не действа писа хвалебствия за тъпанарщината си. Не си циганин и не се хвали сам .А че си тъп го знаят навсякъде. Митко Тъпото крадливи говедо - какво повече от това.А че си оглинен администпатар ДАНС и Прокуратура ще кажат ,а не ти .

Състудент 26.12.2017 14:05:09

Оня ден ти казах, че прякорът му от студентските години, а май и от ученическите е Шико. Научи го, старите му познатr и приятели така го наричат. Говеда и свине си викат агитките и политиците. Ние сме колеги.

БГ 23.12.2017 19:21:05

Освен изброените от теб качества, мога да добавя, че д-р Петров е отличен администратор. Именно той на времето даде старт в кариерата на Жениту, която разбира се го забрави бързо, както постъпи и с всички директори след това. Аз се чудя защо не излезе д-р Румяна Тодорова, която също много може да каже по въпроса за лоялността на Жениту. Лично аз смятам,че точно това толкова я промени и във втория си мандат беше коренно различен човек.

Състудент 23.12.2017 18:49:25

Много тъп опит да прикачиш несъществуващ прякор на Митака. "Тъпото" е най-глупавата идея за него. Още като студент си личеше, че е умник. Може да има недостатъци, но пипето му сече, а паметта му е феноменална. Има освен специални, и широки енциклопедични познания. Има и широки интереси - умерен запалянко, заклет рокаджия, пътешественик, фотограф. И прякорът му е, а и сега си го наричаме Шико.

Гост 25.12.2017 16:18:19

A като доктор става ли.Или повече за чиновник!

Гост 23.12.2017 18:33:07

И да лаете глупости срещу Петров, факт е, че всичко, което е казал, е вярно. И за двете клиентки на прокуратурата, които се върнаха в касата, и това, че едната от тях Жениту се бърка без никакви правомощия от години в НЗОК и води за носа Ананиев. И за това, че простият фатмак Плочев не знае защо е в касата и къде се намира. Това го знае цялата каса и всички в здравеопазването, които са по-навътре в процесите. Та добре, че се намери Петров да го каже, дано които трябва го чуят. Анонимни смелчаци по форумите много.

Митко Тъпото 23.12.2017 18:31:31

Болен бях от тъпоумие и ме лекуваха с ракия и вино .А вие плащате сметките ,абдали. Болен бях ,много болен цели два месеца ми беше лошо и ме лекуваха . Питайте лекуващите ми доктор и ЛК дето ми даде болничния. Но май наистина ще ги питаме въпросните докторя от какво е бил болен Митко Тъпото че се е крил и не е ходил на работа. Нещо на измама и злоупотреби със служебно положение мирише работата .

Митко Тъпото 23.12.2017 18:31:31

Болен бях от тъпоумие и ме лекуваха с ракия и вино .А вие плащате сметките ,абдали. Болен бях ,много болен цели два месеца ми беше лошо и ме лекуваха . Питайте лекуващите ми доктор и ЛК дето ми даде болничния. Но май наистина ще ги питаме въпросните докторя от какво е бил болен Митко Тъпото че се е крил и не е ходил на работа. Нещо на измама и злоупотреби със служебно положение мирише работата .

Гост 23.12.2017 16:56:51

От какво е бил болен Митко Тъпото че два месеца е бил в болнични .Някой знае ли?

Гост 23.12.2017 16:53:37

Тоя нещастен субект Петров е тъп като кучи задник. Когато си крал не дей да плюеш и правиш панаири щото си с двата крака в панделата. Колко трябва да си тъп за да крещиш с пълна сила когато си в чуждо лозе и си си напълнил тумбака до пръсване с чуждото грозде. Толкова прост крадец отдавна не е имало.

Гост 23.12.2017 11:37:01

Кой сътвори това безумно съчинение по картинка и вкара НЗОК в капана на. Разни клики?

Гост 23.12.2017 11:11:15

Жалък Митьо отбиха го като дете сукалче от бозката НЗОК и реве с недоумяващо справедлив гняв що така и кой го отби. Стреля на посоки ама да не му попаднат сачмите в този дето наистина го разкара че тогава да види как ще го под гонят наистина.

Гост 23.12.2017 10:43:29

Москов пък, дето стои добре в ефир, сътвори едни чудеса, че всички ги отмени съдът! Нищо от реформите му не се завършиха...., щото и не започнаха. А далаверата с турските ваксини? Омръзна ми да слушам и гледам как крадецът вика дръжте крадеца.

Гост 23.12.2017 08:43:39

Не познавам д-р Петров, но определено не стои добре в ефир, така че един публичен дебат може да се окаже лош избор за него, особено ако срещу него е например д-р Москов, който наскоро пък по БТВ каза, че същият този д-р Петров се е опитал да прокара интереси на стойност 30 мил. Лева

Гост 23.12.2017 11:59:27

Москов стои добре в ефир защото го канят платени журналистически подлоги, които му слушат малоумщините в захлас и изобщо не се замислят какво им говори Пешко контрабандиста. Ако наистина стоеше добре, то днес пак щеше да е в управлението, а не да се прави, че ходи на работа.

Гост 23.12.2017 00:04:14

В едно от интервютата д-р Петров каза, че е готов на публичен дебат с всяко от визираните лица, който смята, че е изнесъл неверни данни, но лично. Да не ми отговорят с пресцентър, аз такъв не съм визирал, и с пресцентър не споря, каза той. Явно е бил много прозорлив за малоумниците от ръководството на НЗОК.

гост 22.12.2017 22:27:11

От кво е бил болен Митето и от кво са го лекували и къде .Това живо ме интересува . щото ако се е правил на болен и някой му е издал фалшив болничен ,не ща да съм от тези балъци дето са му плащали заплатка / а после и 6 накуп/ за това да се прави на обиден .Искам да знам , ама много искам тая работа да се изясни , като е ползвал болнични , от какво е боледувал и дали се е лекувал в Бг или е бил някъде по италианските курорти .В някой санаториум навярно ?Боклук нещастен . Не го е срам , пък си го и казва , човека . Аз такова си взех отпуска пък после бях болнични , абе к.ре , къде дават болнични по два месеца , пък и парите да ти вървят .Аз не мога да боледувам и една седмица , че после няма пари и ще седя гладен , той завалийкия месеци -болен и то къде , в чужбина , на курорт . л.айно мръсно .

Гост 22.12.2017 21:35:37

Който е дал дипломата на Багряна Маркова, да отиде и да я скъса. ПР-ът на касата е на трагично ниво

Гост 22.12.2017 21:51:54

Трудна работа. Багряна Маркова няма диплома!

Гост 22.12.2017 21:28:39

Евала на д-р Петров! С няколко точни думи предизвика такава полемика, че политиците се юрнаха да отменят мораториума и го отмениха успешно. В същото време гражданственост придоби и истината, че царят /Плочев/ е гол. Жалкото е, че такъв професионалист в областта си, се остави да го похарчат някакви измислени крадци от Парламента и вечно месещата се в работата на НЗОК, бих казала - нейното проклятие, Жени Начева. Пропуснах и Лидия Нейчева с протежето Галя Кондева, която отърва решетките през 2010, но този път може и да няма този късмет.

Пирдоп 22.12.2017 21:18:43

НЗОК обича да се излага все покрай Нова година, малко преди или малко след нея, няма значение. В началото на януари 2017 г. имаше разследване на Нова телевизия за частната болница в града ни, окупирала етаж от общинската ни. НЗОК с декларации се хвърли да брани ръководна служителка на касата, адвокатствала на тази частна структура. Стилът на днешното писание доста си прилича на онова. Явно едни и същи служители са го скалъпили. Срамна история! Време е да се мисли за закриване на тази институция НЗОК, защото заради импотентността им в ръководството, скоро никой няма да иска да сключи договор с нея, а и да работи в нея.

Гост 22.12.2017 22:49:08

Да, стилът е един и същ. Същият, за който от БНТ преди време коментираха, че напомня за писанията и компроматите на Държавна сигурност. Кой ли продължава да управлява в НЗОК?

Гост 22.12.2017 20:40:21

Мен Митьо Пищова изобщо не ме интересува, нито семейните скандали на касиерките с вадене на мръсни гащи в НЗОК. А ме интересува подадоха ли оставка както бяха обещали от Ловешката Болнициа или пк са се свили в черупките. Нищо не се чува

Знаеща 22.12.2017 20:21:31

Писмата не се пишат ни от Митето, ни от Глинка, ни от Галя, Жени, Камен и прочие....Глупаво е да се намесва институцията в междуличностни, междупарични и политически отношения. Горката, употребена винаги и от всеки.....

Гост 22.12.2017 20:20:12

Касиерите са в паника. И са смешни. Посредствеността не може да бъде прикрита с подобни изявления, напротив тези неща само потвърждават очевидната истина.

Гост 22.12.2017 19:55:56

Ха, същото писмо което Митето написа когато с Глинка целуваха г***вете на служебното правителство но сега геройте са обърнати. Като палачинката, нали така Митак! Справка новина на касата от 16.03.2017.

Гост 22.12.2017 20:37:37

Единственото нещо, което се обръща е опашката на баба Бажка. Естествено в посока на управляващите.

Гост 22.12.2017 19:33:01

Голяма излагация е сътворила другарката Багряна Маркова. За пореден път направи за посмешище Здравната каса и хората, които работят там.

Гост 22.12.2017 19:10:21

Истината боли ПЛОЧЕВ не е за това място. Хабер си няма къде се намира. Има старческа деменция Назначен да изпълнява поръчките на зомбито Начева Истина е че е арестуваха за злоупотреби при разпределение на бюджетите Продължава и сега. Кондева обслужва фармаиндустрията. Мораториума е пълна простотия. Фалита започва след въвеждането на минималната заплата. Д—р Хаус е Министър. Петров е абсолютно прав

НЗОК 22.12.2017 19:06:16

Дъртата подлога Багряна Маркова моментално да бъде освободена за поредното си малоумно писание. Но така е, когато се навеждаш пред началниците. Изобщо да не говори от името на служителите на НЗОК, защото освен още 10 - ина храненици на Плочев, никой друг не го подкрепя.

Потресаващо 22.12.2017 18:52:03

Как е възможно институцията НЗОК да се впуска в подобна официална позиция? Кой подведе Ръководството на НЗОК и с подобно комсомолско съчинение да прикове обществената енергия в немощтта на кадрите. Проф. Плочев, ама на Вас наистина ви пробутват разни неща за подпис. С тази позиция НЗОК прави реклама на бившия си подуправител и показва, че той е прав, като го взима насериозно и се опитва да опровергава. О, не!!! ПР- гаф, който може да влезе в учебниците за начинаещи студенти " Връзки с обществеността". И това се случва в часовете, когато бе даден заден ход за мораториума върху лекарствата. С това съобщение- творение на топ ПР -експертите само се отговаря на обществения интерес кои са персоналните автори на мораториума, отхвърлен дори от тези, които го приеха. Очаквам да се кажат и имената на авторите на това недоносено и уронващо името и на малкото качествени експерти, останали в НЗОК .

БГ 22.12.2017 18:35:09

Що за глупости да това ?! Естествено, че ще има Решение на Надзорния Съвет за Закона за бюджета. В случая Петров не говори, кой го е гласувал, а кой е предложил текста. А иначе наистина няма никакъв хаос в системата, ама НИКАКЪВ. Явно БФС и БЛС повлияни от думите на д-р Петров са решили да не водят преговори с Касата, но сега като разбраха истината още утре ще поискат среща. И последно за изкуфелите баби и дядовци в НЗОК и дамата в черно от МЗ, Митко Петров и на Луната да бил в този период и от там ще се види, какво се случва.

doctor 22.12.2017 17:22:32

Петров излезе и каза истината. Тия олита решиха да го заплашват. Пълен смях. На боки му предстои интересно председателство, още повече, че трудно ще може да се оправя с инаякомислещите по време на председателството. Лошото е, че Доган е болезнено прав.

Гост 22.12.2017 16:54:07

Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията. Дрън дрън ярина. ФАКТ Е ЧЕ 3.8 милиарда лева са 30 ПЪТИ по-малко от същия бюджет за здраве нс която и да е нормална западна държава. Когато ги увеличте до това ниво, тогава може да говорите днешните си тъпотии и скудоумни анализи. Факт е и че НЗОК дължи 300 милиона кой знaе още колко с лихвите плащания към чужди здравни системи и още 200 милиона към български контрагенти , да не забравяме и над 60 милиона към аптеките. ТОВА АКО НЕ Е ХАОС пази Боже да стигнем вашите представи за хаос...


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...