Сряда, 01 Декември 2021
26
апр
10
 

НЗОК: Не можем да включим повече медици в методиката за COVID без осигурено финансиране

БЛС поиска разширяване на кръга персонал с право на допълнителни средства

Понеделник, 26 Април 2021 | 13:22:59 Полина Тодорова
10

Разширяване на кръга персонал, който попада в обхвата на методиката за изплащането на допълнителни средства за медиците, работещи с пациенти с COVID, поиска Българският лекарски съюз на 8 април с писмо до председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени На

Разширяване на кръга персонал, който попада в обхвата на методиката за изплащането на допълнителни средства за медиците, работещи с пациенти с COVID, поиска Българският лекарски съюз на 8 април с писмо до председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и управителя на Касата проф. Петко Салчев. Като причината от съсловната организация посочиха, че лекарите от специализирана извънболнична помощ нямат право на допълнителните възнаграждения, въпреки че също работят с рискови пациенти.

В писмото на БЛС, подписано от председателя му д-р Иван Маджаров, се припомнят условията за получаване на средствата съгласно правилата в методиката. От там обаче изтъкват, че специалистите от специализирана извънболнична помощ ежедневно обслужват безсимптомни пациенти или такива с изявена симптоматика на COVID-19, което ги включва в групата на работещи при неблагоприятни условия. Независимо от това, голяма част от тях – кардиолози, пулмолози, специалисти по вътрешни болести, педиатри и други, нямат право на допълнителни трудови възнаграждения по методиката, посочват от съсловната организация.

От там припомнят още, че антигенните тестове също се признават за лабораторен критерий в диагностиката на COVID-19, като взимането на проби за извършването им е идентично с това на PCR тестовете и имат не по-малко ниво на опасност за медицинския и немедицинския персонал, работещ с тях. В лабораториите за образна диагностика също се правят рентгенови снимки, скенер или ЯМР за установяването на специфични белодробни проблеми, свързани с COVID-19.

Ето защо от БЛС приканиха НЗОК заедно да обсъдят и изменят методиката с цел регламентиране на допълнителни трудови възнаграждения за медиците, които според тях също би следвало да попадат в обхвата й.

В отговор от НЗОК посочват, че всяко разширяване на методиката чрез включването на нови категории изпълнители на медицинска помощ може да бъде прието само след осигуряването на необходимите трансферни средства. Искането на БЛС е било обсъдено и на заседание на Надзорния съвет на касата.

В писмо до здравия министър в оставка проф. Костадин Ангелов от там предоставят и подробна разбивка за платените до момента суми за допълнителните възнаграждения на медиците, работещи с пациенти с COVID, както и нужните суми по това перо до края на юли. От касата припомнят, че съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение допълнителните възнаграждения към изпълнителните на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия поради епидемията се извършват и три месеца след нейното отменяне. Официално, до момента тя е обявена до края на април, въпреки че на последния си брифинг проф. Ангелов обяви, че срокът й ще бъде удължен с месец – тоест, до края на май.

 Общата прогнозна стойност на необходимите средства за заплащане за срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30.04.2021 и за три месеца след нейното отменяне е 281 257 600 лева, което представлява необходимост от допълнителни финансови средства от 147 257 600 лв. От тях 128 100 000 са за периода май-юли за продължаване заплащането на медицинския и немедицинския персонал, зает с дейности с пациенти с COVID, както и с поставянето на ваксини, сочат изчисленията на здравния фонд.

От данните на касата става още ясно, че общата прогнозна стойност на необходимите средства за заплащане за тази дейност до 30-ти април е 153 157 600 лв., което надвишава с над 18 милиона лева заложените. Срокът за изплащането им е до 25-ти май.

Справката на здравния фонд сочи още и че за 2020-та година отчетените прегледи от лекари от СИМП на пациенти по пътеката за лечение на COVID, са 9 728. Броят на лекарите, които са извършили подобни прегледи, е 516.

С писмото на БЛС можете да се запознаете тук, а с това на НЗОК - тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N5JY

Гост 30.04.2021 20:19:53

Защо биолозите от Вирусологиите, химиците от Клинична Лаборатория, физиците от Лъчетерапията в Онкологичните отделения остнаха без допълнително заплащане???

Гост 26.04.2021 21:29:52

Нали осигурихте финансиране на Информационно обслужване и кръгът "Ненчовска". Какво друго ви интересува в тази разпадаща се организация.

Гост 26.04.2021 18:33:02

А защо плащате на огнярите из болниците и на личните шофьори на управителите, на секретарките и разни дуги по 1000 лв. за първа линия?

Гост 26.04.2021 17:16:38

А СИМП пулмолозите-кога????

146В 26.04.2021 15:59:52

А защо натикахте на джипитата грешни пари, а работещите в рентгените към ДКЦ- та останаха на сухо? Джипитата лекуват ПО ТЕЛЕФОННННА, иди си ПЛАТИ тестче- а май могат да те насочат за PSR........, не идвай тук и т.н.н? Другите щат-нещат са в пряк контакт с пациента, ноооооооо те не са на първа линия?!?!? Безумие!

един 16.05.2021 07:33:10

А средно дневно 50 души при джипи ,които са болни от ковид кой ги обслужва и обгрижва ,а ходенето при болни неподвижни в дома кой го прави ,рентгеновите лаборанти или специалистите ,а нахлуващите по 10-20 ковидни на ден в кабинети и коридори на джипитата ,кой поема и лекува ,а след тях кой чисти ,дезинфекцира ,купува дезинфектанти ,може би ренгеновия лаборант или МЗ или НЗОК ,най лесно е да се плюе без да се знае ,да , всички имат досег очи в очи с болни от ковид и е редно всички да вземат допълнителните суми ,само ,че защо си помисли ,че точно джипитата не се срещат изобщо с ковид пациенти ,напротив ,точно обратното ,докато рентгенолозите се бяхте изпокрили в домовете си и слагахте дистанционни диагнози , джипитата всеки ден обслужваха по минимум 1.5 милиона души ежедневно в кабинетите си и то след спада от 30-40 % ,в този период изведнъж изчезнаха всички специалисти по градовете ,тарикатите в болниците също уж се разболяха и оставиха цели болници на млади доктори и специализанти да лекуват вълната от ковидни ,това е истината НЗОК РЗОК ,администрации ,МЗ ,чиновници проверяващи изчезнаха за месеци ,ама си вземаха тлъстите заплати и комисионни нали така ,а гинеха джипита , тук там специалисти дето се раздаваха и хората от спешната помощ оставени на съдбата .

един 16.05.2021 07:38:58

ПС прегледите от 1.5 милиона не ежедневно , а ежемесечно !А и никой от новите управляващи да не си мисли ,че нещата ще останат такива и докторите ще поемат болни ,ковидни ,ще плащат от джоба си дезинфекции и ще пускат доброволно всеки болен ,криещ се да замърсява поликлиники ,коридори ,кабинети ,околни здрави пациенти безплатно за пациента ,без плащания от касата или държавата , за сметка на лекарските фирми ,това няма да стане по никакъв начин ,спирането на 1000 лв ,ще доведе до доплащане на пациента за преглед и допускане само след антигенен тест или плащане такса дезинфекция , не сме длъжни да работим безплатно за масата , при това да поемаме разходите ,които никой не желае да покрива ,това е работа на държавата и пациента ,не на лекарите и техните фирми .

БГ 26.04.2021 14:24:59

А повече търтеи в администрацията на НЗОК можете да включвате постоянно нали ! Наглеци безподобни !

Гост 26.04.2021 21:42:25

Бокклук! Внимавай какви ги плещиш!

БГ 27.04.2021 15:47:49

Що бе шмульо ? Като си натикан в НЗОК по ГЕРБ-ерска линия не означава, че ще лежиш там до живот. Скоро ви идва Коледата и на вас !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...