!
Неделя, 14 Април 2024
01
март
2
 

НЗОК: Не може да се плаща за лечението на един пациент по две пътеки едновременно (Обновена)

Понеделник, 01 Март 2021 | 17:43:36
2

От БЛС предлагат да се осигури възможност пациенти, лекувани по клинични пътеки, които изискват влагането на медицинско изделие и които са лекувани и от SARS-CoV-2, да бъдат отчитани както по клиничните пътеки, по която е вложено медицинското изделие,

От БЛС предлагат да се осигури възможност пациенти, лекувани по клинични пътеки, които изискват влагането на медицинско изделие и които са лекувани и от SARS-CoV-2, да бъдат отчитани както по клиничните пътеки, по която е вложено медицинското изделие, така и да бъдат включвани към броя на пациентите лекувани със SARS-CoV-2. От НЗОК обаче отговарят, че е недопустимо на хоспитализирани болни с доказано инфекциозно заболяване, в това число и със SARS-CoV-2, да бъдат извършвани оперативни процедури, включително и такива, свързани с влагането на медицински изделия.

Това става ясно от кореспонденцията между БЛС и НЗОК във връзка с множество запивания, получени в Лекарския съюз от изпълнителите на медицинска помощ, относно тълкуването и прилагането на „Методика за допълнение на Методика за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК , за работа при неблагоприятни условия по повод на обявената епидемична обстановка“.

По-късно днес обаче от НЗОК публикуваха на сайта си уточнение, че са допуснали техническа грешка в отговора на т. 2 от питането на БЛС относно заплащане на изпълнителите на медицинска помощ.

Коригираният отговор гласи: "В чл. 357, ал. 3 от НРД на МД за 2020-2022 е записано:

"Националната здравноосигурителна каса не заплаща отчетена дейност в случаите на хоспитализации с изцяло или частично припокриващи се периоди за един и същи пациент..."

Предвид горното, не е възможно отчитането, съответно заплащането от страна на НЗОК за лечението на един и същи пациент по две клинични пътеки едновременно, в случая пациент приет с Covid и пациент приет по клинична пътека, изискваща процедури или влагане на медицинско изделие."

От съсловната организация предлагат още да бъде изготвено съвместно указание по прилагане на Методиката, тъй като определени текстове на са еднозначни и могат да бъдат тълкувани по различен начин. В отговор от НЗОК информират, че противоречия не съществуват.

„Съгласно Методиката „Право на допълнителни трудови възнаграждения за наетия персонал имат лечебни заведения, сключили договор с НЗОК, където персоналът задължително е извършвал пряко дейностите но наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан SARS-CoV-2”, като задължително условие е тези служители да имат сключен трудов договор с лечебното заведение за болнична помощ. Максималният брой на персонала, за който лечебното заведения може да получи заплащане е обвързан с броя „хоспитализирани пациенти с доказан SARS-CoV-2 с PCR тест през отчетния календарен месец”, което обаче е в противоречие с дефиницията за случай на COVID-19, дадена от Министъра на здравеопазването, според която потвърден случай е: „Всяко лице, отговарящо на лабораторните критерии”, а лабораторните критерии са: „Откриване на нуклеинова киселина или на антиген на SARS-CoV-2 в клинични проби.” В тази връзка предлагаме да обсъдим изменение на тези текстове в Методиката и привеждането им в съответствие със заповедта на Министъра на здравеопазването“, пишат от БЛС до Здравната каса.

От Лекарския съюз са категорични, че броят на хоспитализираните пациенти не трябва да се обвързва с датата на хоспитализация или дехоспитализация, а с периода на пролежаване на пациентите, тъй като той може да обхваща повече от един календарен месец - в зависимост от датата на хоспитализация, както и от продължителността на лечението на пациента.

От НЗОК отхвърлят предложението, тъй като критериите били напълно ясни. „В Заповедта на министъра са посочени „потвърдени случаи“ изобщо за целите на надзора на заразните болести , докато в НРД за МД 2020-2022 г. се визира заплащането на лечебните заведения за лечението на хоспитализирани пациенти с доказан чрез PCR тест COVID-19 по КП № 39 - „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст“; КП № 48 - „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и КП № 104 - „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, е усложнения“. Съгласно кодовете на болестите по МКБ-10, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми, кодът за отчитане пред НЗОК е U07.1 - COVID-19, идентифициран вирус. Не е възможно отчитането, респективно заплащането на КП за пациенти с COVID-19, без направен PCR тест“, се казва в отговора на Касата.

Текстовете на писмата може да видите тук.

Коригираното писмо от НЗОК можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#9W5

магьосник 02.03.2021 09:57:45

Как е партията на НОРМАЛНОСТТА и ЗАЕДНОСТТА?

Гост 01.03.2021 21:07:58

Като не може едновременно, ще ги пуснем едно след друго. И така по 4-5 пъти. Толкова е просто.


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...