!
Сряда, 19 Юни 2024
25
авг
6
 

НЗОК: Средствата от увеличението на клинични пътеки да се използват приоритетно за персонала

Ако не са вдигнати заплатите в държавните болници, ще искам уволнението на началниците им, казва д-р Кокалов

Вторник, 25 Август 2020 | 17:07:49 Надежда Ненова
6

Увеличението от 10% на цените по клинични пътеки да се използва приоритетно за разходи за персонал. Текстът е добавен в подписания този месец Анекс на Националния рамков договор по молба на министъра на здравеопазването. Това става ясно от стенограмата

Увеличението от 10% на цените по клинични пътеки да се използва приоритетно за разходи за персонал. Текстът е добавен в подписания този месец Анекс на Националния рамков договор по молба на министъра на здравеопазването. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 август.

„По молба на министъра на здравеопазването, към НРД сме добавили, че увеличените средства да бъдат използвани предимно за увеличаване на възнагражденията на персонала. Може би сте го видели. Това са няколко последователни текста“, казва управителят на Касата проф. Петко Салчев.

„Това са пожелателни текстове. Много добре знаете, че възнагражденията, заплатите се договарят в Колективните трудови договори. Това увеличение на пътеки, на всичко, трябваше да бъде отразено с Анекс към съществуващия Колективен трудов договор на ниво Министерство на здравеопазването и трябваше да се ангажират страните. Това е изпълнението. Другото е пожелание. Какво от това? Ако не го изпълни, какво ще му направите с този пожелателен текст? Нищо. Още навремето бяхме казали, че като се вдигнат с 5% цените на 8 пътеките, се вдигат и заплатите. Сега, аз лично смятам, че този текст, не че съм против, но първо, не му е мястото в Национален рамков договор да се говори за заплати и възнаграждения. Там не се договарят такива работи. Там се договарят цени на пътеки, в които е включен и труд, и разходи, и т.н. И, ако нещо можем да правим за заплатите, точно там му е мястото и само да припомня, че октомври месец изтича давността на този Колективен трудов договор, който сме подписали и скоро трябва да започнем да говорим за нов. И, след като вдигаме цените на пътеките с 3 до 10%, извинявайте, това трябваше да бъде отразено в Колективния трудов договор. Като говорим за доходи, синдикатите са тези, които договарят доходите, пише го в Кодекса на труда. Ние тук договаряме цени на пътеките“, репликира членът на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов.

По думите му на някои места отдавна са достигнати нивата на изтичащия вече Колективен трудов договор. „Всеки говори за заплатите, а накрая ще тръгна да ги проверявам и ако не са вдигнати заплатите в държавните болници, ще искам да се уволняват началниците. Защото само приказваме, а утре пак ще скочи и ще ги поведе – ето написаха, че ще вдигнат заплатите, а не ги вдигнаха, започнаха да 9 изплащат разни други неща. Извинявам се за тирадата. Не съм против този текст, но той не върши работа. Това искам да кажа. Работа върши Анекс към Колективния трудов договор“, казва още д-р Кокалов.

От стенограмата става ясно още, че Касата ще осигури възможност да се осъществява магнитно-резонансна томография под анестезия в България при деца с ретинобластом. Досега децата са били изпращани в Швейцарска клиника.

„Имаме около 20 случая на година, за които плащаме над 5 хиляди евро, плюс пътни, дневни и квартирни. И тъй като има възможност, проверихме, не само в една болница да се извършва това, може да се насочват тези деца там, за да не се изразходват допълнително средства по Наредба № 2“, казва проф. Салчев.

Той пояснява, че ще подготви амбулаторна процедура за този тип лечение и ще предложи на Надзорния съвет алгоритъм и цена. Процедурата може да се извършва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, тъй като те разполагат с последно поколение магнитно-ядрени резонанси. „Особеността е, че трябва да се прави под наркоза за деца на възраст до 3 години с контрастна материя“, казва още управителят на Касата.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y$bR

Гост 26.08.2020 07:44:53

Синдикатите трябва да се закрият, защото са вредни за членовете си. Синдикалните шефове живеят на гърба на членския внос от верващите.

един 26.08.2020 05:53:34

Заплатите на персонала ще се вдигнат с по 20 лв поради ковид опасностите ,а за шефовете трябва да се придвидят поне по 20000 лв ,защото все пак хората ще трябва да поддържат индивидуални яхти и кемпери , отново поради риска за зараза в изпълнение на дерективите на партията .

Гост 26.08.2020 00:38:23

По-скоро и това увеличение да потъне в джобчетата на управителите на болниците и тези, които са ги поставили там!

Гост 25.08.2020 20:56:58

Синдикалистите да се погрижат за заплатите на служителите касата, тогава да гледат болниците. Салчев и той да прогледа.

Гост 25.08.2020 18:35:56

И какво като поискаш уволнението на някого? Кокалов, смешен си. Имаш право да искаш. За толкова години в надзора на НЗОК не си разбрал каква е същността на рамковия договор и дали договорените цени на пътеки покриват разходите за извършването им. Успех в искането!

Гост 25.08.2020 17:11:18

Кокалов, то това само от теб зависи, нали? Може и да свикаш НС на НЗОК в резиденция Бояна и да поискаш гласуване на това свое предложение даже. Каскет ще ти купим ние.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...