Понеделник, 20 Май 2024
15
май
 

НМД атакува във ВАС указанията на НЗОК за условията за отпускане на медицински храни

Сряда, 15 Май 2024 | 15:28:49


Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен съд срещу публикуваните на 30.04.2024 г. от НЗОК указания за условията за отпускане на медицинските храни, съобщават от организацията. НМД настоява валидността на документа да

Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен съд срещу публикуваните на 30.04.2024 г. от НЗОК указания за условията за отпускане на медицинските храни, съобщават от организацията. НМД настоява валидността на документа да бъде отменена, защото в настоящия си вид той незаконосъобразно, необосновано и дискриминативно лишава стотици деца и възрастни с тежки състояния на белтъчно-енергийно недохранване от достъп до животоспасяваща грижа, заявяват от там.

Жалбата атакува две от включените условия за реимбурсиране на храните.

„За всички пациенти до и над 18 г. Указанието за работа със списък на диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение поставя необоснованото и противоправно дискриминативното условие храните да бъдат използвани изключително за самостоятелно хранене. Тази лиматитивна разпоредба дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация голям брой пациенти с белтъчно-калорийно недохранване и с разнообразни диагнози и състояния, при които частичен прием на друга храна е възможен, но които пациенти също се нуждаят от животоспасяваща храна, посочват от НМД.

Второто условие, атакувано като дискриминативно, необосновано и противоправно, касае изискването пациентите над 18 г. да предоставят епикриза, удостоверяваща необходимостта от поставянето на сонда или стома, за да покрият условията за реимбурсация. В жалбата се посочва, че тази лиматитивна разпоредба също изцяло дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация всички пациенти над 18 г. с разнообразни диагнози и състояния, при които не е необходимо поставянето на сонда или стома, но се нуждаят от храните.

Становището на НМД е, че ако тези правила останат в сила, то на практика, ако човек е с муковисцидоза и трябва да си набавя допълнително калории, за да може да се възстанови и да оживее, той ще следва да бъде умишлено подложен на хирургическа интервенция за поставяне на гастростома, с всички физически и психологически щети от това, за да покрие критериите на Касата и да бъде възможно да получи храната като здравна грижа от държавата.

Към Указанието на НЗОК от края на април изцяло липсват мотиви от каквото и да е естество, което е нарушение на процесуалните правила, твърдят от организацията. От НМД подчертават, че мотивите са задължителен реквизит на един административен акт и съставляват изложение на направените от административния орган фактически и правни съображения за издадено решение. Неизпълнението на това изискване само по себе си е достатъчно основание за отмяна на процесния акт поради допуснатото съществено процесуално нарушение, подчертават те.

От Мрежата смятат, че Указанията са издадени без фактически и правни съображения, като при това са пренебрегнати препоръките и безвъзмездната работа през последните години на сдружение „Общност Мостове“ и НМД, наред с още 24 граждански организации, десетки педиатри и гастроентеролози, както и на родители от цялата страна, които системно се застъпваха за правата на децата и възрастните с недохранване, вкл. конкретно за това НЗОК да приеме в Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Касата заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и медицински храни. Не са взети под внимание многобройните публикации, експертни становища и позиции до НЗОК, Министерство на здравеопазването и други институции, казват още от организацията.

Жалбата е входирана на 14 май 2024 г. Очаква се отговорът на институциите.

НМД и сдружение „Общност Мостове“ са изпратили също и официално становище до управителя на НЗОК, председателя на надзорния съвет на Касата и служебния министър на здравеопазването. В него, с гореизложените аргументи, организациите апелират Указанието да бъде оттеглено и текстовете в него – променени, така че държавата да започне прозрачно и без дискриминация да реимбурсира храните за всички деца и възрастни в страната, страдащи от недохранване.

Входираната жалба е достъпна в сайта на НМД тук. Официалното становище - тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
J1@3


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...