Неделя, 28 Ноември 2021
01
окт
10
 

НСОМБАЛ: Толерира се практиката публично да се поднасят недоказани сензации

Вторник, 01 Октомври 2019 | 14:35:08
10

Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ. Но не виждаме каква отговорност носят медиите

Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ. Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината. Това пише в декларация на сдружението, изпратена до медиите, във връзка с репортажа по Нова телевизия за лекарят от  МБАЛ-Пазарджик д-р Петър Лазов, за който се твърди, че е поставял стентове на пациенти, без да има нужда.

„Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм. Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора“, пише още в декларация, подписана от председателят д-р Васислав Петров.

Ето и пълния текст:

Уважаеми госпожи и господа,

         НСОМБАЛ подкрепя изцяло изявлението на Български лекарски съюз от 17.09.2019г.и сезирането на  Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС – Пазарджик във връзка с изнесенияслучай на кардиолога д-р П. Лазов.

       Сдружението на областните болници категорично се обявява против всякакви деяния, които са в разрез с правилата за добра медицинска практика, морал и етика.

        Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ.

Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината.

       Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм.Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора.

       В този смисъл са обясними и зачестилите през последните години случаи на агресия срещу представители на медицинското съсловие.

Във връзка с гореизложеното, остро възразяваме срещу поведението на Васил Иванов в излъчените репортажи:

-         недопустимо агресивно поведение спрямо български лекар-кардиолог, към директора на областната болница в Пазарджик и ползваните обидните квалификации, като „докторче“, „така ли ви наричат доктор“, „обикновен провинциален доктор“ и т. н.;

-         публичното поругаване на елементарното човешкото достойнство на двама мъже, които нямат време за реакция и формиране на обективни отговори;

-         лекарят – кардиолог предварително е обявен за престъпник, преди извършването на конкретна проверка, подкрепена с факти и доказателства, с което репортажите отново упорито внушават на българското население мисълта за „врага в бяла престилка“.

       Непримирими сме към порочните практики, които уронват престижа на българските медици, нарушават правилата за добра клинична практика и утвърдените медицински стандарти.

Винаги сме подкрепяли осъществяването на ефективен контрол на медицинските услуги, налагане на санкции и носене на професионална и административна отговорност, но при установяването на допуснати нарушения по законов начин и ред.

       Заставаме зад неуморните усилията на всички ръководители на болнични лечебни заведения, които ежедневно търсят приемливия баланс между очакванията на пациентите, удовлетвореността на персонала, осигуряване на съвременни диагностика и лечение във всеки район на страната при недостатъчното финансиране на дейността.

НСОМБАЛ дълбоко вярва в хуманното поведение и моралните устои на българските лекари, и настоява всички съмнения за нарушения на медицинските и етични стандарти в здравеопазването да бъдат щателно проверявани от институциите, но преди всичко да бъдат обсъждани и консултирани със научните медицински дружества, като гаранция за обективност и професионална оценка.

       Доверието в българския лекар е задължително условие за успеха на лечението. Да не го отнемаме с недоказани твърдения, само за да произведем сензационна новина!Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M#Ff

Възмутена 05.10.2019 12:34:45

Прочетено из Интернет - “Мая Илиева, Фейсбук Да разкажем истината за здравеОПАСНАТА система в България без цензура. В момента липсват хиляди медицински специалисти в сферата на здравеопазването и дупките в системата се попълват от работещи пенсионерки(80%), студенти по медицина и вече дори болногледачи БЕЗ медицинско образование. Една медицинска сестра в отделение обслужва между 30-40 пациенти, а в някои градове в провинцията една м.с обслужва в събота и неделя по две и три отделения САМА. За качество изобщо няма да говоря и хората са прави да роптаят, милосърдието го няма вече, но нас системата ни направи такива. Работи се без дежурни лекари през нощта и в почивните дни. Една м.с изпълнява няколко длъжности ( в спешни ситуации тази на лекар и разбира се на санитар при липсата на такъв в повечето случаи).Работи се на два, дори три трудови договора за да се докарат някакви прилични доходи, защото масово заплатите са под и около минималната работна заплата. Тук можем да си зададем въпроса дали е умишлено? Защото е ясно, че ако заплатите бъдат увеличени няма да се налага да работим на толкова места, но това от своя страна може да доведе до фалити на болници поради липса на кадри (защото те са прекалено много за малка България около 400), а не поради липса на техника. Масово се работи 24 или 36 часа без почивка има дори лекари, които влизат в операционната, защото НЯМА контрол от институциите, защото има двойно счетоводство на графиците, защото някои са принудени да го правят, а началниците...си затварят очите. Но така се превръщаме в потенциални " убийци". През годините се научихме да слугуваме, да свеждаме глави и да мълчим, а работата ставаше все повече, защото напускащите НЯМАШЕ и НЯМА кой да ги замени.“ За каква ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА иде реч, бе умници? Ние сме бели роби, в бели престилки.. Младите специалисти напускат страната веднага щом завършат образованието си, защото не желаят да работят при тези НЕДОСТОЙНИ условия на труд. Докарали сме се до положение на физическо изтощение от свръх натоварване и стрес, докарали сме до положение, в което болни обслужват болни ( вече има и смъртни случаи на колеги на работното им място), но НИКОЙ не говори за това.“

Пациент 03.10.2019 14:04:31

Във всички болници има лекари, които са забравили хипократовата клетва. За пари са готови да правят ненужни операции, които влошават състоянието на пациента. Но какво ги интересува тях- нали са усвоили парите. Да направят проверка в урологията в ИСУЛ- на проф. Славов.

Гост 02.10.2019 10:17:19

Много точна декларация!

Възмутен 01.10.2019 23:25:46

Домусчиев е зализано компетентен по въпросите и стандартите в кардиологията както за морския флот и другите сколасани от него структури! Пази Боже!

Гост 01.10.2019 18:43:40

Въпросният журналистически репортаж без съмнение е поръчков. Въпросът е каква е истинската цел и кой е поръчителят. Ако въобще съществуват подобни практики, то медиите би следвало да потърсят генезисът на дълбоките причини, които ги пораждат. Обществото трябва да се информира адекватно защо съществуват дисбаланси и неравенства в здравната система, кой създава предпоставките за свръх хоспитализациите, как се дофинансират дейностите по оказване на болнична помощ на здравно осигурени лица и т.н. С медийната истерия по конкретния случай просто се отклонява вниманието от съществените проблеми в българското здравеопазване.

Компетентен 01.10.2019 19:04:01

Само властта има изгода от тази поръчка, както и вероятно конкуренти и кардиохирурзи. Внушението е, че пари за сестрите няма, понеже лекарите убийци ги крадат. Имаше много коментари на капут журналистчето в тази посока

Гост 01.10.2019 15:03:01

Много закъсняла и вяла реакция! Жалко! Овчедушие и отчайваща мизерия, недостойно съществуване...

Гост 01.10.2019 16:15:44

Не мога да се съглася. Нито е вяла, нито закъсняла - проверката не е приключила още. А тонът в декларацията е доста остър. Аман вече всеки, на който му подшушнат някъде нещо да се мисли за велик разследващ журналист.

Гост 01.10.2019 19:07:04

Каква проверка бе!? Журналята продажна ни се подиграва и раздава присъди... затриват кариери в името на парите!

Гост 01.10.2019 14:58:30

Одобрявам!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...