!
Сряда, 08 Май 2024
06
апр
1
 

НСОПЛБ против диференциране стойността на профилактичния преглед

Сряда, 06 Април 2022 | 15:19:39
1

Общопрактикуващите лекари смятат за погрешна стъпка предложението за диференцирано заплащане на профилактичните прегледи при хората над 18-годишна възраст. С бюджета за тази година се предлагат различни цени на годишния профилактичен преглед в

Общопрактикуващите лекари смятат за погрешна стъпка предложението за диференцирано заплащане на профилактичните прегледи при хората над 18-годишна възраст.

С бюджета за тази година се предлагат различни цени на годишния профилактичен преглед в зависимост от обхванатите от него хора. Така за преминали до 46% от пациентите предложената цена е 20 лв., за до 60% от тях – 25 лв., а за над 60% обхванати пациенти – 26 лв. Подходът се налага с единствен мотив – повишаване броя на обхванатите с профилактичен преглед лица.

„Считаме, че не е правилно стойността на един определен вид преглед, който съдържа определени елементи, да бъде променяна в зависимост от броя на реализираните прегледи от този вид. По същество, поставянето на норматив, който не зависи единствено и само от изпълнителя, не е начин за стимулиране на увеличаване на този брой. Възможностите на всеки един ОПЛ са различни. По-малкият брой прегледи в никакъв случай не означава по-лошо качество на предоставената на здравноосигурени лица дейност, както и обратното и не е основание да бъдат оценявани по различен начин в зависимост от количеството“, посочват от сдружението на личните лекари в позиция до медиите.

От НСОПЛБ отбелязват още, че медицинските дейности са резултат от взаимодействието между лекар и пациент. От там предлагат чрез средствата за масова информация гражданите да бъдат постоянно информирани за възможността да преминат профилактичен преглед, както и за неговото съдържание. Според тях медиите трябва да обясняват, че този преглед е различен от прегледа по месторабота, организиран от службите по Трудова медицина; да припомнят непрекъснато и за задължението, което има всеки гражданин според нормативната уредба да премине този профилактичен преглед и санкциите, на които подлежи при неизпълнение. „Рационално би било да се обсъдят стимулиращи и улесняващи фактори за провеждане на годишния профилактичен преглед, например осигуряване на един ден платен  отпуск от работодателя в деня на провеждането – предложено от НСОПЛБ преди много години и др.“, посочват от Сдружението.

Личните лекари припомнят, че според Националния рамков договор те търпят санкции, ако бъдат посетени за профилактичен преглед и откажат да го извършат.

„Ние ОПЛ обаче не разполагаме с достатъчно възможности да задължим гражданите да ни посетят, което е друга основателна причина да считаме, че новите налагани мерки не съответстват на обявения мотив и просто е начин да се постави начало на една порочна практика на манипулация на стойността и резултатите от дейността на лекарския труд, дори това в момента да се прави с добри намерения“, заявяват от НСОПЛБ в позицията си, подписана от председателя на УС на Сдружението доц. Любомир Киров.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q7%Y

Гост 06.04.2022 15:48:30

Те скапняците орт НЗОК не са и осигурили средства за изследвания за 100% от контингента годишно ,а самко за 50% от населението. И се получава така ,е дори да имаш капаците да извършиш на 100% профилактинчните прегледи , нямаш отпуснати пари за изследвания от което следва ,е прегледът няма да се признава от НЗОК за извършен ,след което остава за твоя сметка неплатен от НЗОК. Това се случва всяка година от последните 15г - бюджетът на ПИМП остава неизползван поради тази причина съответно 15-20-30 милиона са извзети дефакто от ОПЛ и отиват за други цели не и за плащания в ПИМП . Хитро измислено от тулупите в НЗ на НЗОК. Целта -икономии. 5 години с е обещава за профилактиките да няма лимит ,но хитрите чички слагат ограничения и саботират с това профилактичните прегледи съответно заплащането на ОПЛ


Всичко за коронавируса
Още новини
Структурно звено в МЗ да координира дейностите около Детската болница, искат от Обществения съвет
07.05.2024 17:31:23 Невена Попова

Структурно звено в МЗ да координира дейностите около Детската болница, искат от Обществения съвет

Липсва структурно звено в Министерството на здравеопазването, което да създаде план с конкретни с ...

Безплатни прегледи за разширени вени започват в УМБАЛ Бургас
07.05.2024 16:58:55

Безплатни прегледи за разширени вени започват в УМБАЛ Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...