Неделя, 20 Октомври 2019
08
март
 

НСОПЛБ с възражения по промените в Наредбата за профилактичните прегледи

Четвъртък, 08 Март 2018 | 12:55:19
13

Предлаганите от МЗ и НЗОК

Предлаганите от МЗ и НЗОК промени в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, с изключение на разширения обхват на гинекологични прегледи, не са медицински обосновани и не носят никаква полза за подобряване здравето на българските граждани. Това заявяват в свое становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

На първо място от там настояват да отпадне предложената промяна, която вменява на семейните лекари по време на профилактичен преглед да насочват пациентите с много висок риск от развитие на сърдечносъдово заболяване към специалист по кардиология. Според тях тя е професионално медицински необоснована, води до отрицателен резултат на съотношението цена/ефект, удължава и усложнява пътя на пациента, без да гарантира положителен здравен резултат. Семейните лекари отбелязват още, че не са посочени конкретните по вид и обем дейности на задължителната консултация с кардиолог, които би трябвало да бъдат различни от и допълващи, а не дублиращи дейности, извършени по време на профилактичния преглед от ОПЛ.

Подобни възражения от НСОПЛБ изказват и по отношение на задължителна консултация със специалист по ендокринология и болести на обмяната.

От там посочват, че предлаганата от МЗ промяна поставя в неравностойно положение всички останали хора с повишен риск. Ето защо сдружението предлага при осигурена финансова възможност при всички хора с FINDRISK над 12 т. вместо кръвна захар на гладно да се изследва гликиран хемоглобин, който се назначава от ОПЛ по време на годишния профилактичен преглед, каквато практика съществува в други срани.

От сдружението на личните лекари предлагат още при осигурен финансов ресурс мамография да се провежда на всички жени над 40-годишна възраст, след тяхно съгласие, на всеки две години, а на жените над 50 годишна възраст – ежегодно. Според тях това ще разшири обхвата на скрининга и ще подобри откриваемостта на евентуални заболявания.

С цялото становище на личните лекари може да се запознаете ТУК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GMBK

#JFj 09.03.2018 07:31:46

А коментарът за анализите на данните е напълно основателен и правилен.

БЛС-Въоръжено Крило 08.03.2018 18:52:11

Колеги я стига глупости и с тази карта за профилактика. FINDRISK е само ориентиоровъчна скала ,коятп изобщо не е обективна. Откъде накъде ще даваш заключение дали да се изследва гликиран хемоглобин само защото пациентът ти е отговорил на въпроса отрицателно ,че не ял плодове всеки ден. Това е направо смехотворно. Тази карта за профилактика е пълна глупост , а най-смвшното е ,че в НЗОК само събират файлове без някой да прави анализи и още по-малко да прави някаква здравна стратегия от това. ГЛУПАВА БУМАЩИНА се получава. Да не говорим, че никой от тази карта не разбира пациентът защо няма сега пуснат липиден профил -дали има преди 2 години или просто не е имало средства или е забравено да бъде пуснат за излседване .какви изобшо анализи се правят в НЗОК и защо ни заливате с формална работа без смисъл. Голяма част от пациентите и не провеждат изследванията. PSA пък няма никъде в профилактиката в развитиете западни страни. НИКЪДЕ. Този показател е информативен в други случаи и то съотношението директен PSА/ индиректен PSA. Кой измисля тези глупости у нас се питам ?

бивш МЗ 10.03.2018 15:50:40

Е как кой, той е само един бащицата Л. Киров- справка, предложения за наредбите за профилактика

Гост 08.03.2018 19:39:55

PSA не беше ли общ и свободна фракция? Само питам ;-)

БЛС-Въоръжено Крило 08.03.2018 20:15:58

Total и Free все тая. Няма го в профилактиката на нито една страна в ЕС и Канада.Има си пациенти с оплаквания на които да се пуска, а не да се гърми ако нещо излезе, особено в бедна страна като тази където изследванията , както и лекарствата гълтат от заплащaнето на лекаря реално. По тази логика за скрининг шо не въведем и изследване на всички на TSH. Въпросът е кой плаща непреценените екстри - пак лекаря с липса на актуализация на труда му . Отдавна тук сме коментирали,че пакетът на НЗОК е надут и неподплатен с финансови средства , а някой го надува още повече.

Гост 09.03.2018 07:30:31

Няма го, защото не се покрива от фондовете в повечето страни. Скринингът за TSH особено за определени групи от популацията отдавна е тема за дискусия, но спирачката не е в науката, а в парите. Не говоря за дискусия в България.

Пациент 08.03.2018 17:03:33

Имам отчетен профилактичен преглед от моя личен лекар, но аз не съм преглеждан, не съм изследван, не съм го виждал.

Гост 08.03.2018 18:40:34

Е къде си го видял този преглед тогава публкуван ? Във в. Стандарт' ли или в' Земя' ?> В стига сте тролействали тук

Осведомен 09.03.2018 20:16:27

Не сте в час явно,щом питате къде.Не знаете ли,че пациентите имат електронно здравно досие,личен код за достъп и могат периодично да проверяват прегледи и всичко,което се отчита за съответното ЕГН в касата.Та,там се вижда отчетен преглед,лекарят,който го е отчел и т.н.Осведомете се,моля и внимателно с прегледите, особено с вторичните!

Осведомен 09.03.2018 20:16:27

Не сте в час явно,щом питате къде.Не знаете ли,че пациентите имат електронно здравно досие,личен код за достъп и могат периодично да проверяват прегледи и всичко,което се отчита за съответното ЕГН в касата.Та,там се вижда отчетен преглед,лекарят,който го е отчел и т.н.Осведомете се,моля и внимателно с прегледите, особено с вторичните!

Гост 08.03.2018 18:29:02

Как разбра, че си прегледан и отчетен като не си виждал доктора?

Е,не! 09.03.2018 20:19:11

Верно ли задавате такива въпроси????От години пациентите си проверяват онлайн медицинските дейности,които са им извършени.Не знаехте?Е, вече знаете!

д-р Николай Брънзалов 08.03.2018 16:00:35

Вместо да се прецезира талонораздаването МЗ го вкарва в наредба.Понятието ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОНСУЛТАЦИЯ съществува само в България.А тук става въпрос за ЗДРАВИ ХОРА!


Още новини
Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни
19.10.2019 10:25:52

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни

"Предстои ни да работим по новия рамков договор. Това е изключително отговорна задача, но аз съм ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...