!
Петък, 08 Декември 2023
05
ян
6
 

НСОПЛБ с критики към Националната здравна стратегия 2030

Четвъртък, 05 Януари 2023 | 15:23:52
6

Националната здравна стратегия 2030, която предстои да бъде разглеждана в 

Националната здравна стратегия 2030, която предстои да бъде разглеждана в парламентарната комисия по здравеопазване, предизвика притеснение с някои от текстовете в нея у Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Например един от тях е по определеното като предизвикателство неефективно разходване на средства в сектора, въпреки че в България има най-ниски разходи за здравеопазване на глава от населението в ЕС, а българите плащат най- много от джоба си.

Според НСОПЛБ неефективното разходване на средствата, което съществува в определени направления, е само допълнителен и утежняващ ситуацията фактор по отношение на разходите за здравеопазване и доплащането от джоба, но не е първопричина. „Няма как пренасочването на финансовите ресурси на НЗОК от болничната към извънболничната медицинска помощ с акцент върху финансирането на дейности в първичната помощ да е универсалното решение. Необходими са политики, конкретно посочени и разписани, за решаване на тези проблеми взети заедно. В болничната помощ също има дефицити и отнемането на средства няма да се приеме добре, прави се опит за диверсификация на еднотипни дейности между ПИМП, СИМП и БП“, смятат от сдружението.

Според общопрактикуващите лекари е крайно време да се престане с „некоректната употреба на термина „достъпност“. От НСОПЛБ питат дали като става дума за достъп, не е по-разумно да се осигури достъп до услугата, където е позиционирана, отколкото да се цели услугата да съществува навсякъде.

„В момента има 3800 ОПЛ на територията на страната. Да, най-голяма е концентрацията в София, където обаче живеят и прихождат близо 2 млн. души, т.е. 1/3 от населението на държавата. Но ако хипотетично се осигурят ПИМП в почти всяко населено място, какво се случва с позиционирането на болничните лечебни заведения, защото общинските болници са на изчезване, а понятие от миналото като „районна болница“ няма. Как се интерпретира терминът достъпност в този случай?“, питат от сдружението.

„Категорично не можем да се съгласим с изявленията: „Липсата на организиран скрининг с цел откриване, диагностика и ранно лечение на социално значимите заболявания е голямо предизвикателство пред системата на здравеопазването в България“, както и „Реформата е насочена към преодоляване на липсата на организирана система за скрининг с цел откриване, диагностика и ранно лечение на социално значимите заболявания“. По дефиниция, например диабетът, артериалната хипертония са също толкова социално значими заболявания, колкото и онкологичните. За сведение, съобразно Наредба № 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията и НРД, при ежегодния профилактичен преглед на лица ≥18 г. възраст (ежегодно преминават около 2.4 млн. човека) се прави скрининг за диабет с въпросник FINDRISK и при скор ≥12 (валидиран за българската популация) се назначава изследване на кръвна захар на гладно; при лица ≥50 години се изследва на всеки две години PSA (скрининг за рак на простатната жлеза) за мъже и се извършва мамография (рак на гърдата) при жени; задават се задължителни въпроси, насочващи към повишен риск от колоректален карцином и др. и се формират рискови групи; жени над 30-годишна възраст в определена периодика се насочват към гинеколог и цитонамазка, търси се артериална хипертония и т.н., детайлите могат да бъдат разгледани в приложенията към съответната наредба и НРД. Наредбата бе допълнена през 2022 г. с още тестове, например ехография на млечни жлези при по-младите жени и др. Съществува прилаган на същото основание алгоритъм и за проследяване на пациенти с хронични заболявания в ПИМП, както и СИМП, който би могъл да бъде надграден, но не и дублиран или прехвърлян някъде другаде.  Същото важи и за профилактиката в детска възраст. Така че подобни твърдения са недопустими и притеснителното и необяснимо е, че в стратегията няма идея за надграждане и развитие на тези процеси с очертан ясен път на пациента и финансово осигурен, а обратното – дублиране на дейности и структури в този първоначален етап“, пишат семейните лекари.

НСОПЛБ са съгласни, че макар и накратко, доста ясно е представено състоянието на общопрактикуващите лекари по отношение на възрастта. „Вероятно близо половината от нас ще бъдат, ако останат в добро здраве, пенсионирани до 2030 г. и въпреки добрите, но неясни пожелания в Стратегията за по-добро финансиране и организиране на дейността и специализацията, не става ясно как ще се осигурят близо 2000 млади ОПЛ, за да поемат дейността“, казват обаче от там.

„Когато се четат текстовете за извънболничната помощ, свързани и с нас, ОПЛ, на преден план се очертават идеи за създаване на нови структури без осигурен ясен път за развитие и надграждане на съществуващите; тенденция към диверсификация на еднотипни дейности, вместо надграждане, което съответства на нивото на компетентност; под формата на действия за разширяване на професионалните възможности и издигане на лечебнодиагностичния процес и профилактиката в полза на част от населението се създава неравнопоставеност между самите хора, както и медицинските специалисти; няма очертана визия как да се развиват съществуващите практики, но за сметка на това е ясно разписано създаването на структури, чиято основна цел е да промотират здравословен начин на живот, което е само част от дейностите на всеки един лекар“, подчертават още от Сдружението.

Пълния текст на позицията на НСОПЛБ можете да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TUuJ

Гост 08.01.2023 16:20:11

Защо не увеличихте размера на санкциите бре... не може само цените да увеличите ???

Гост 09.01.2023 09:07:20

Какви цени бе,ватник? Кое ти е увеличено ? Ненаплюскали се от алчна консумация на здравни услуги, незаплатени от вас и на 5% от реалната им цена

Гост 06.01.2023 18:18:49

Слаба и немощна критика на тъпотиите в комунистическата здравна система Семашко. За някакви ялови формулировки ,не по същество за реалните проблеми Защо не питате и протестирате за НЕАКТУЛАИЗИРАНАТА ЖАЛКА ПОТГРЕБИТЕЛСКА ТАКСА., а?!?!? Или за незаконните постановки за 24часоово разположение на ОПЛ ? Или за не пропорционално високите глоби за административни и канцеларски нарушения. Или за смешното заплащане на лекарския труд , А? УС на НСОПЛБ са същите жалки нещастници както тези в УС на БЛС. Някои са и на двете места ,за да е по-сигурно ,че ще служат активно и или пасивно на политическата класа комунета и популисти , не за да направят нещо за колегите си. Пълна скръб сте. Пък щ и редактират откровено чекиджийски документи не заслужаващи коментари .Практическа полза от НСОПЛБ и БЛС -0(НУЛА)

гост 06.01.2023 07:30:14

Диверсификация?!

Стар лекар 06.01.2023 00:21:30

ОПЛ защо са перманентно в защитна поза и почти никога не се опитват да са част от решението? Това поведение значително затруднява сътрудничеството и ги поставя в изолирана позиция. Самоизолация, другари ОПЛ.

Гост 06.01.2023 17:56:31

В зашитна поза сте само дъртите комунета ватници,които искате да запазите смрадливя труп на Семашко


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...