!
Сряда, 24 Април 2024
18
март
3
 

НСОПЛБ: Логистиката, а не готовността на ОПЛ, е пречката пред масовата ваксинация

На личните лекари да се предоставят не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, искат от там

Четвъртък, 18 Март 2021 | 17:31:49 Полина Тодорова
3

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация. Това сочат изводите от проведена анкета сред 607 общопрактикуващи лекари в България, които съставляват 15%

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация. Това сочат изводите от проведена анкета сред 607 общопрактикуващи лекари в България, които съставляват 15% от семейните медици у нас, разпространена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари са получили 28% от заявените дози. 73% от тях са заявили между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40. Към 12-ти март 78% от личните лекари са поставили и между 10 и 40 ваксини на пациентите си. В тази връзка от НСОПЛБ посочват, че е налице внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от тяхна страна, както и желание от пациентите.

Общият брой заявени дози от ОПЛ, съотестващ на броя записани за ваксинация лица към 12-ти март, е 67 530, или средно по 112 дози на един медик.

Общопрактукуващите лекари правят необходимото за максимално оползотворяване на недостатъчните дози ваксини, категорични са от там.

Почти наравно отговарят медиците на въпроса дали са използвали възможността да поставят 11-тата доза от флакон на ваксината на „АстраЗенека“, като положително са отговорили 50,8% от участвалите в допитването.

На 50,6% от ОПЛ се е наложило да посетят РЗИ между 1-3 пъти, без да получат ваксина, а 69% от тях са посетили РЗИ повече от веднъж, за да получат такава. 70% от тях са чакали над два часа за ваксини. Почти всички запитани лични лекари (97,7%) са поставяли в амбулаториите си продукта на Астра Зенека, въпреки че по-голямата част от пациентите им, или 65,8% са заявили, че предпочитат иРНК ваксина. Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката, заявяват от сдружението.

Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали (по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ), служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице, допълват от сдружението.

78,9% от общопрактикуващите лекари заявяват готовност да поставят масово и иРНК ваксини. Почти толкова е и броят на медиците, които отговарят отрицателно на въпроса дали всеки ден получават обаждане от здравните инспекции за получаване на ваксините и гарантиран брой дози.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, според НСОПЛБ води до демотивация на медиците да извършват дейността си, както и до демотивация на пациентите.  След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора, изтъкват от сдружението.

Личните лекари са категорични, че в условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация, институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Според тях приоритетно трябва да се доставят до ОПЛ необходимите ваксини на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец. До приключване на тази част от кампанията, имунизацията в пунктовете за ваксинация трябва да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена там, както и неосигурените лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, но с условие те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние. Според джипитата, ако има достатъчно ваксини, за това ще са нужни десет дни.

Личните лекари настояват на сайта на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно. Те искат и при потърсен съвет от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, от там да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

Те са на мнение, че трябва да започне едновременно зареждане с ваксини от всеки вид на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация в съотношение 3 към 1 за ОПЛ и пунктовете. Друго тяхно искане е да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ, и пациентите могат да заявят избора си.

В същото време те са на мнение, че трябва се говори публично за възможност за избор на ваксина, единствено и само ако има осигурена такава във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.

При едно получаване на ваксини на личен лекар да се предоставят не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако той изрично не е заявил по-малки количества, а при осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб, да се даде цялото заявено към датата на получаване количество, настояват още ОПЛ. Изключения според тях може да се допускат само за иРНК ваксините поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график.

Те предлагат още един лекар да може да получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост, както и ваксините да се доставят чрез органите на МВР или чрез специална куриерска услуга, което да е ангажимент на МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XBSv

Гост 19.03.2021 14:36:39

Лъжа №1: България поръча достатъчно ваксини Лъжа №2: Не пристигат толкова, колкото сме поръчали Лъжа №3: Джипитата предпочетоха ваксината на "АстраЗенека" Лъжа №4: България няма договори с производителите и не знае какво се случва Лъжа №5: Правителството направи необходимото с писмо до ЕК И една загадка: Къде са ваксините "Пфайзер" и "Модерна"? Отговор: те са само за наши хора - справка - с тях са ваксинирани д-р Тиков, Делян Пеевски, Ахмед Доган, гъзАнгелов, Пингвина Мутафчо, Балтов и вся осталная сволоч от НЗОК и ръководните кадри в МЗ! Честито от ГЕРБ - геноцид и яко умиране за хората с придружаващи заболявания и тези над 70 години! Те на гробаджите не са нужни, дори като гласоподаватели!

БЛС-Въоръжено Крило 19.03.2021 08:45:57

Не логистиката ,а тъпанарите от властта са причините. В момента цяла цивилизована Европа прави масови имунизации във ВАКСИНАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ, не чрез личните лекари. Десетилетия тъпанарите от властта не се научиха да следват ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ,а не куцата си семашковска здравна политика и съветски тип организация.

Гост 19.03.2021 09:11:18

Oт неуки и некадърни комундели какво очакваш.Простотията и некадърността са основни атрибути на комуниста навсякъде по света.


Всичко за коронавируса
Още новини
Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...