!
Четвъртък, 25 Април 2024
13
окт
9
 

НСОПЛБ: Отдавна сме готови с критериите за COVID-тестовете

Вторник, 13 Октомври 2020 | 09:33:50
9

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. „Критериите“ са част от комплекс от решения и дейно

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. „Критериите“ са част от комплекс от решения и дейности, за които трябва да вземат решение и да бъдат извършени от властите (като обединяващо всички институции, имащи отношение към проблема и са включени в „Анализ и предложения относно ситуацията с ковид-19“, подготвен, публикуван и изпратен до властите на 28 август 2020 г.

Според Сдружението властите трябва да решат каква е преследваната цел - да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.). Какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини? Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус? Кой ще заплаща тестовете: „държавата“ или хората? Кой ще назначава тези изследвания и по какъв начин?

От НСОПЛБ са категорични, че ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо. По отношение на финансирането общопрактикуващите лекари смятат, че ако се покриват от държавата, това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК, тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е  извънредна и трудно предвидима. „НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани“, пишат от Сдружението.

Според тях назначаването на тези изследвания трябва да може да се прави от всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен.

„Системата COVID.ID трябва да бъде преработена, оптимизирана и актуализирана, както и задължително, директно свързана с медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ. Пациентите, подложени на тест, да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време. Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност“, пишат още от НСОПЛБ в предложението си до институциите.

Според тях властите трябва да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали, както и възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.

„Предстои, да представим в близките дни документ, който ще доразвие част от изложените идеи, но в огромната си част те са валидни и в настоящия момент. Посочването на един или повече критерии, както и кои да бъдат избрани, е част от посочените задължителни и очаквани от властта решения и действия и ще зависят от тях“, пишат от Сдружението.  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gycj

колю 13.10.2020 21:46:42

По мейла, с смс или по месинджър, или вайбър ще ни се прати електронното направление, моля? И после аз къде да отида да си покажа фейсбука за да ми вземат проба?

999 13.10.2020 18:21:14

Може ли някой да ми отговори на въпроса, как точно ще се случи консултацията, при която ОПЛ да определи необходимостта от извършнване на PCR тест? На живо в амбулаторията, по телефона, по друг начин? С какво се променя поведението ни по отношение на пациент с клинични прояви на инфекция и с положителен или отрицателен PCR тест? Назначаването на PCR решава ли проблема с професионалните комплекси, на тези, които вече двадесет години не могат да разберат ролята си в здравната система?

Тъпанар, завистник, аноним 13.10.2020 15:16:57

пак се изказа колко тъпи са джипитата, а той - толкова умен... Най-вероятно от непечелившите тесни специалисти, на които не им стиска да се преквалифицират в "печеливши джипита". Недостойно поведение на лекар...

ПОЗИЦИЯ 13.10.2020 12:16:20

"Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите..........." ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ Е РАБОТА НА ДЖИПИТАТА! КРИТЕРИИТЕ ЩЕ СЕ ИЗРАБОТЯТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ИНФЕКЦИОНИСТИ, ЕПИДЕМИОЛОЗИ, МЗ, НЗОК И ЩЕ СЕ СПУСНАТ "ОТГОРЕ", КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ДЖИПИТАТА, КОИТО СА ПРОСТИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ! НЕКА НЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТ, КАТО ВЕЛИКИ В ТАЗИ ДЕЙНОСТ И ДА НЕ БЪРЗАТ "КАТО ТЕЛЕ ПРЕД МАЙКА СИ"-ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ И ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!!!!

ОПЛ 13.10.2020 15:22:44

Позицията си може да си я служиш.....на задното стъкло!

ПОЗИЦИЯ до ОПЛ 13.10.2020 23:01:05

Там и е мястото, за да се чете добре от пациентите! А ти си я сложи на предното стъкло, за да я препрочиташ и да не забравяш, че ролята ти в системата е "на прост изпълнител" !

ОПЛ 14.10.2020 11:29:16

Комплексарче непоръбено, душица невинна.

Холан 13.10.2020 10:17:46

Е, както и досега, хората ще ги заплащат естествено. То иначе би било грижа на държавата, но видимото е видимо...Айде със здраве!

Гост 13.10.2020 11:20:14

Няма такъв субект държавата. Това е философско понятие. Има правителство, общини, отделни личности и организации на хора. И естрествено в една нефинасирана от никого здравна система всеки да си поема разходите. Здравеопазването е предплатено с осигуровки или платено кеш и никога безплатно никъде по света. Айде със здраве и чао на комунизма.


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...