Събота, 04 Февруари 2023
13
окт
9
 

НСОПЛБ: Отдавна сме готови с критериите за COVID-тестовете

Вторник, 13 Октомври 2020 | 09:33:50
9

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. „Критериите“ са част от комплекс от решения и дейно

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. „Критериите“ са част от комплекс от решения и дейности, за които трябва да вземат решение и да бъдат извършени от властите (като обединяващо всички институции, имащи отношение към проблема и са включени в „Анализ и предложения относно ситуацията с ковид-19“, подготвен, публикуван и изпратен до властите на 28 август 2020 г.

Според Сдружението властите трябва да решат каква е преследваната цел - да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.). Какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини? Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус? Кой ще заплаща тестовете: „държавата“ или хората? Кой ще назначава тези изследвания и по какъв начин?

От НСОПЛБ са категорични, че ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо. По отношение на финансирането общопрактикуващите лекари смятат, че ако се покриват от държавата, това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК, тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е  извънредна и трудно предвидима. „НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани“, пишат от Сдружението.

Според тях назначаването на тези изследвания трябва да може да се прави от всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен.

„Системата COVID.ID трябва да бъде преработена, оптимизирана и актуализирана, както и задължително, директно свързана с медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ. Пациентите, подложени на тест, да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време. Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност“, пишат още от НСОПЛБ в предложението си до институциите.

Според тях властите трябва да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали, както и възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.

„Предстои, да представим в близките дни документ, който ще доразвие част от изложените идеи, но в огромната си част те са валидни и в настоящия момент. Посочването на един или повече критерии, както и кои да бъдат избрани, е част от посочените задължителни и очаквани от властта решения и действия и ще зависят от тях“, пишат от Сдружението.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4s5J

колю 13.10.2020 21:46:42

По мейла, с смс или по месинджър, или вайбър ще ни се прати електронното направление, моля? И после аз къде да отида да си покажа фейсбука за да ми вземат проба?

999 13.10.2020 18:21:14

Може ли някой да ми отговори на въпроса, как точно ще се случи консултацията, при която ОПЛ да определи необходимостта от извършнване на PCR тест? На живо в амбулаторията, по телефона, по друг начин? С какво се променя поведението ни по отношение на пациент с клинични прояви на инфекция и с положителен или отрицателен PCR тест? Назначаването на PCR решава ли проблема с професионалните комплекси, на тези, които вече двадесет години не могат да разберат ролята си в здравната система?

Тъпанар, завистник, аноним 13.10.2020 15:16:57

пак се изказа колко тъпи са джипитата, а той - толкова умен... Най-вероятно от непечелившите тесни специалисти, на които не им стиска да се преквалифицират в "печеливши джипита". Недостойно поведение на лекар...

ПОЗИЦИЯ 13.10.2020 12:16:20

"Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило отдавна критериите..........." ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ Е РАБОТА НА ДЖИПИТАТА! КРИТЕРИИТЕ ЩЕ СЕ ИЗРАБОТЯТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ИНФЕКЦИОНИСТИ, ЕПИДЕМИОЛОЗИ, МЗ, НЗОК И ЩЕ СЕ СПУСНАТ "ОТГОРЕ", КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ДЖИПИТАТА, КОИТО СА ПРОСТИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ! НЕКА НЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТ, КАТО ВЕЛИКИ В ТАЗИ ДЕЙНОСТ И ДА НЕ БЪРЗАТ "КАТО ТЕЛЕ ПРЕД МАЙКА СИ"-ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ И ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!!!!

ОПЛ 13.10.2020 15:22:44

Позицията си може да си я служиш.....на задното стъкло!

ПОЗИЦИЯ до ОПЛ 13.10.2020 23:01:05

Там и е мястото, за да се чете добре от пациентите! А ти си я сложи на предното стъкло, за да я препрочиташ и да не забравяш, че ролята ти в системата е "на прост изпълнител" !

ОПЛ 14.10.2020 11:29:16

Комплексарче непоръбено, душица невинна.

Холан 13.10.2020 10:17:46

Е, както и досега, хората ще ги заплащат естествено. То иначе би било грижа на държавата, но видимото е видимо...Айде със здраве!

Гост 13.10.2020 11:20:14

Няма такъв субект 'държавата'. Това е философско понятие. Има правителство, общини, отделни личности и организации на хора. И естрествено в една нефинасирана от никого здравна система всеки да си поема разходите. Здравеопазването е предплатено с осигуровки или платено кеш и никога безплатно никъде по света. Айде със здраве и чао на комунизма.


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...