Вторник, 21 Март 2023
12
февр
5
 

НСОПЛБ: Службите по трудова медицина да поемат контрола по спазване на режима в болничните

Работодателите да могат да им възлагат обжалване, предлагат от сдружението

Сряда, 12 Февруари 2020 | 15:28:13
5

Лекарите и лечебните заведения, които издават болнични листове не могат да отговарят за спазването на предписания режим от пациента, но работодателите биха могли да възложат на Службите по трудова медицина да извършват проверки в тази посока. Това са ч

Лекарите и лечебните заведения, които издават болнични листове не могат да отговарят за спазването на предписания режим от пациента, но работодателите биха могли да възложат на Службите по трудова медицина да извършват проверки в тази посока. Това са част от предложенията на Националното сдружение на общопроктикуващите лекари в България – НСОПЛБ, изпратени до институциите във връзка с предстоящия дебат в Националния съвет за тристранно сътрудничество - НСТС по набелязването на мерки, насочени към ограничаване на „фалшивите болнични“.

От сдружението са категорични, че не трябва да се допуска разширяване на правомощията на Регионалните съвети към РЗИ, защото това са структури, които не разполагат с необходимия капацитет за контрол – нито като кадрова и ресурсна обезпеченост, нито като софтуер. По тази причина от НСОПЛБ предлагат тези съвети да бъдат закрити, а в същото време да са разширят правомощията на Службите по трудова медицина, на които да се възложи провеждането на ежегодни анализи на заболеваемостта в предприятията и организациите, в рамките на които да се идентифицират случаите на често боледуващи служители и на „съмнителни“ от гледна точка на работодателя.

Хората, които често са излизали в отпуск по болест да бъдат включвани в разширени профилактични прегледи, по-задълбочени в сравнение със стандартния годишен профилактичен преглед, да бъдат разработени и детайлни оценки на факторите на трудовата среда, представляващи потенциална причина за по-често боледуване.

Процедурата по обжалването на болничните листове е твърде сложна за работодателите и трябва да се опрости, смятат още от НСОПЛБ. Според сдружението Службите по трудова медицина биха могли да бъдат също така натоварени с обжалването от името на работодателите. В същото време, за улеснение, електронен екземпляр от болничния лист трябва да бъде изпращан от лечебното заведение до работодателя по същия начин, по който се изпраща до НОИ, като обаче НОИ поема пълния размер на обезщетението по болничния лист от първия ден.

Личните лекари настояват също така да не се намалява сега установения брой дни и реда на издаването на болнични, защото това би било в ущърб на болния и би имало отрицателен икономически ефект, тъй като ще се налага недолекувани и нездрави хора да се връщат в работна среда.

От НСОПЛБ предлагат и промени във формулирането на режимите, предписвани от лекарите при издаването на болнични листове.

С пълния текст на становището можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nqFS

Аз 13.02.2020 19:28:30

Държавата пак търси начин да се отърве от още една отговорност. Как ще си представите служителите на една частна фирма да тропат на закл ючените входове на блоковете, за да ги пуснат да проверят дали болният се лекува вкъщи. Това е трудно дори и за полицаите. Кой ще плаща за тази дейност. За това, че държавните служби се напълниха с малоумници и бездарници не значи, че бизнесът трябва да го отнесе. СТМ не се навеждай те. Бурята бръсне ниско и няма да ви отмине. Реагирайте.

гост 12.02.2020 19:42:56

Нищо не разбирате от службите по трудова медицина. Те анализират болничните на база условия на труд, т.е. има ли връзка заболяването с условуята на труд. Болничните за инфекции, болки и др. не са обект на разглеждане от службите. Да ги натоварим и с проверка по домовете, дали болния си е в къщи

БЛС-Въоръжено Крило 13.02.2020 09:14:39

Който твърди ,че има милиони фалшиви болнични да ходи по домовете и да контролира. Ако ще Тиквата да ходи и да установява дали има нарушения или не . При британската здравна и социална системи няма лекарска експертиза на трудоспособността, ако заболяването/ състоянието е до 10 дни неработоспособност. Нещата се уреждат между работник и работодател и не участва лекар с никакви документи. Но на мутрокомунистите не им изнася да я въведат. Защото имат още един повод да обвиняват лекарите за нещо си

999 12.02.2020 18:57:34

На кого искат да се харесат хората наричащи себе си НСОПЛБ? Проблемът с болничните не е проблем на лекарите. Всяка промяна в наредбата за експертиза на работсопособността само ще усложни работата ни. Фалшивите болнични, доколкото такива съществуват, няма да намалеят. Ограниченията в извънболничната помощ ще увеличат хоспитализациите и ненужните консултации. Ще се затрудни обслужването на коректните пациенти за сметка на тарикатите. Тарикати винаги ще има и ще намират начини да хитруват. Това обаче, не бива да е повод да се вгорчава живота на истински болните и на техните лекари. Предложеното становище не помага. По-добре е да бъде оттеглено. Нищо, което допълнително затруднява лекарите не бива да се подкрепя. Що се отнася до службите по трудова медицина, те не разполагат с капацитет да ревизират актове, свързани с временнета нетрудоспособност.

БЛС-Въоръжено Крило 12.02.2020 16:15:57

Я стига глупости. А защо изобщо временната неработоспособност не се поеме изцяло от службите по трудова медицина ? Работодателите им плащат и без това ,да си ги преглеждат работниците и служителите, да си отговарят за дните неработоспособност, които дават, Личният лекар и без това този преглед не му се плаща само някаква келава такса 2.90 кой платил, кой не


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...