!
Петък, 08 Декември 2023
22
февр
9
 

Националното сдружение на частните болници предлага промени в проекта на Националния рамков договор

НСЧБ иска отпадане на лимитите на всички нива, включително тези на РЗОК

Алгоритмите на клиничните пътеки залагат количествени изисквания, които са в ущърб на качеството, твърдят от сдружението

Четвъртък, 22 Февруари 2018 | 17:28:36
9

От Националното сдружение на частните болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор, стана ясно днес. „Това е нашето становище по нормативния акт, в рамките на 14-дневния срок, който по закон е предоставен за обсъждането на пр

От Националното сдружение на частните болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор, стана ясно днес. „Това е нашето становище по нормативния акт, в рамките на 14-дневния срок, който по закон е предоставен за обсъждането на проекта. Становището ни не е във връзка с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и обвързването на изплащането им с подписване на новия НРД“, каза пред Zdrave.net председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев.

В становището си от Сдружението настояват да се преосмислят постановки в проекта за НРД и алгоритмите на клинични пътеки (КП) към него. Мотивите са, че алгоритмите на КП залагат количествени изисквания, които са в ущърб на качеството. В НРД да останат само качествените критерии и да отпаднат количествените, искат частните болници.

По отношение бюджетите на болниците НСЧБ предлага да се премахнат лимитите на всички нива, както и тези на РЗОК. Мотивите са, че надлимитната дейност на болниците годишно е достигала до 53 милиона и при сегашните близо три пъти повече средства за болнична помощ стават ненужни.

От сдружението предлагат още договорите с болниците да се сключват според броя на общите легла, залегнали в правилниците на лечебните заведения. „Задължителният престой по Клинични пътеки се явява допълнителен лимит на лечебните заведения. Той води до ограничен достъп, излишна заетост на легла, което често налага изписването на пациенти преди да е завършило лечението им за сметка на такива, които заемат легла, без това е да е наложително. По отношение на изискванията за задължително оборудване считаме, че оборудването, с което разполага лечебното заведение, трябва да отговаря на нуждите му и да зависи от основния принцип на конкуренцията - повишаване качеството на услугата“, пишат от НСЧБ.

Сдружението е против да се налагат ненужни и нерагламентирани другаде възрастови ограничения. В повечето случаи изискването за операция на пациенти до 18 години е да има назначен на постоянен трудов договор специалист - педиатър. „Смятаме, че за една консултация с такъв специалист не е нужно той да е в трудовоправни отношения с лечебното заведение, особено когато те са малка част от общия брой по съответната КП“, пише в становището.

От НСЧБ са против изискванията и за брой специалисти с удостоверения за извършване на дейности, подписани от точно определен човек. „Убедени сме, че регламентът да се признава само подписът на няколко души е корупционен, при условие, че нормативно е уредено кой може да издава такива документи“, пишат от сдружението.

Частните болници са против извършването на ненужни изследвания по време на лечение на болните. „Същите трябва да са следствие на клинична преценка и медицинска целесъобразност, а не нормативно определени“, смятат от там.

Сдружението на частните болници се надява, че властимащите ще направят необходимото, за да защитят интересите на пациентите и изпълнителите на болнична помощ да бъдат защитени в максимална степен чрез изготвяне на нов, справедлив и ефективен Национален рамков договор. По тяхно мнение промените ще улеснят избора и достъпността за пациента, ще повишат качеството на медицинските услуги на по-ниска себестойност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gmy1

Старшията 24.02.2018 18:16:21

Ало, здравеопазването е въпрос на национална сигурност и ако я застрашите то може да бъдете мобилизирани и да отговаряте пред военен съд !!!Този сайт трябва да се наблюдава и от ДАНС !! Къде е морала Ви на лечители ??

Гост 22.02.2018 18:57:09

Болтаджиев е болезнено прав, но държава като нашата няма кой да го чуе.

Гост1 22.02.2018 18:18:00

Тоз хитрец на снимката горе трябва да е Управител :) Искам му гледам сеира, иначе неговата Мбал е невероятна :)))))

Компетентен 22.02.2018 18:10:47

Ама разбира се ! Нека паднат всички бариери пред пълноценния добив на КП ! Слобода другари ! Има там три милЯрда едни !

Гост 22.02.2018 21:19:20

Ето заради такива коментари трябва да си плащате в болниците и навсякъде в брой, да си вземете фактурката и ако имате право на някакво намаление да ви възстановят някакви пари там. За да не ви вкарват по клинични пътеки като овце и да се правите на неразбрали защо сте в болница и дали да сте в болница и трябвало ли е да сте болница. Така плащащите в магазина не се питат кой ми сложи този хляб в кощницата ахаааа за да правят хлебарите оборот . Само така ще ви оправят -плащания, плащания, плащания, хайде вие си контролирайте ... Никакъв бюджет и разни пки майни

Истината 23.02.2018 05:52:17

Гост, чудесно му го каза на "компетентния" смешник! Браво!

Elf 22.02.2018 18:01:20

Absolutno.To i sega v chastnite bolnici e kradene ,,No Limit,,!Nali Tike ?

Гост 22.02.2018 17:50:08

Що не изберат този хитрец на снимката за шеф на Касата?

23.02.2018 05:54:40

Не се притеснявай, SICаджиите едва ли ще го одобрят. Не е от "техните" ребята...А дали е "хитрец" или не, едва ли ти си компетентния да определя.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...