!
Понеделник, 15 Април 2024
23
ян
7
 

НСЧБ: НЗОК да договаря с производителите цените на лекарствата и да плаща на тях

Четвъртък, 23 Януари 2020 | 17:22:42
7

От Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) искат НЗОК да договаря с производителите на лекарства цената на доставка и да заплаща директно на тях. Според тях така цената ще е еднаква за всички, а като единствен купувач, касата може да договори

От Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) искат НЗОК да договаря с производителите на лекарства цената на доставка и да заплаща директно на тях. Според тях така цената ще е еднаква за всички, а като единствен купувач, касата може да договори много по-добри условия на доставка, в това число и най-ниските възможни цени.

Това пише в становище на Сдружението. "Така ще се реши и проблемът, който сегашната процедура създава на Притежателите на разрешение за употреба, свързани със задължителна отстъпка от цената, която поради разликите създава трудности и дори невъзможност за изпълнение. Не на последно място, ако се приеме този подход няма да се налага да се нарушава Европейското право, с всичките неблагоприятни последици от това", смятат още от НСЧБ.  

Ето пълният текст на становището:

"Уважаеми, г-н Кирил Ананиев, в дадено в медиите интервю, Д-р Дечев – Управител на НЗОК, изнесе информация за това, че няколко лекарствени продукта с едно и също международно непатентно наименование, предназначен за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия, са били заплащани на различни цени. Според Д-р Дечев, основната причина за разликата в цените е, че „държавните и общински болници провеждат обществени поръчки, а частните не.” Причината за това били „внесени и приети от Народното събрание лобистки текстове”, които освобождават частните болници от задължение да провеждат обществени поръчки.

В отговор, министърът на здравеопазването заяви, че ще поиска от министерството на финансите да обмисли промяна в Закона за обществените поръчки, която да задължи частните болници да провеждат такива.

В тази връзка бихме искали да разгледате нашето становище по поставените въпроси.

На първо място предприемането на действия за промяна в закона означава признание, че преди това Парламентът е приел лобистки текстове, което не е отговаря на истината. Внесеното от народния представител Лъчезар Иванов и прието от Народното събрание предложение, отговаря изцяло на смисъла и съдържанието на Директива № 2014/24/ЕС. По същество приетото изменение е синхронизация на нашето с Европейското законодателство по отношение на дефиницията и приложното поле на термина „публично-правна организация”. По този въпрос Националното сдружение на частните болници има проведена кореспонденция с Европейската комисия, доказваща правотата на взетото решение.

В тази връзка  нова промяна в закона, свързана с дефиницията на понятието „публично-правна организация” би било в противоречие с Директивата.

На второ място бихме искали да подчертаем, че въвеждането на задължение за провеждане на обществени поръчки от частните болници, не само, че ще противоречи на Европейското право, но и няма да реши поставения въпрос – за различните цени заплащани от НЗОК. В публикуваната на Интернет страницата на НЗОК справка се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed  е различна при различните болници, независимо дали са провеждали или не обществени поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при болници, провеждали обществени поръчки. Провеждането на обществена поръчка не гарантира нито най-ниска цена, нито еднаква цена за всички лечебни заведения.

Решението на проблема трябва да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички болници да правят обществени поръчки за лекарства, далеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е, да се смени модела на договаряне и заплащане. Това може да стане с промяна в Наредба № 10 от 2009 г. за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от Националната здравноосигурителна каса на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и прилагане на механизми, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. (Загл. изм. - ДВ, бр. 67 от 2011 г., изм. и доп., бр. 48 от 2014 г., доп., бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г., бр. 17 от 26.02.2019 г.)

Предлагаме процедурите на договаряне, отпускане и заплащане на лекарствата за лечението на злокачествени заболявания в болнични условия се изградят аналогично на процедурите прилагани при лекарствата за домашно лечение.

Казано накратко, вместо да се провеждат над 30 търга по няколко пъти в годината, НЗОК да договори с производителите цената на доставка и да заплаща директно на тях. Така цената ще е еднаква за всички, а бидейки единствен купувач, касата може да договори много по-добри условия на доставка, в това число и най-ниските възможни цени. Така, освен това, ще се реши и проблемът, който сегашната процедура създава на Притежателите на разрешение за употреба, свързани със задължителна отстъпка от цената, която поради разликите създава трудности и дори невъзможност за изпълнение. Не на последно място, ако се приеме този подход няма да се налага да се нарушава Европейското право, с всичките неблагоприятни последици от това.  
Готови сме, ако прецените за необходимо да се включим в работни групи или в други форми на обсъждане и да дадем своя принос за прилагане на това решение на проблема.
При желание от Ваша страна, бихме могли също да предоставим и цялата водена от нас кореспонденция с Европейската комисия по казуса".Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TSsX

Но 26.01.2020 17:08:46

Мале неграмотници, субектите които участват в така описана процедура могат да бъдат Притежателите на разрешителните за употреба или упълномощени от тях лица, които в европейския правен мир са субектите притежаващи правата върху лекарствените продукти. Да не говорим, че това реално ще одържави сектора на лекарствоснабдяването в БГ. Което ще наруши основополагащите принципи на ЕС, и оттам директно ще ни разцепят ( или нацепят). Отделно дали НЗОК надали ще има административния капацитет да осъществи такива сложни процедури. Освен това голяма част от "производителите" нямат и няма и да създадат представителства или екипи, които да се занимават с такива процедури в БГ-то. Отделно трябва пълно преправяне на законодателството в областта. Какво правим при създаване на множество здравни каси. Какво правим със Електронната система за закупуване на лекарства, чрез която се работи първата поръчка за онкопродукти. И много други проблеми, които капацитетите писали тая глупост не са ги помислили. Или просто хванатите в крачка(която в прочем не представлява нарушение от страна на болниците, а може би от страна на търговците) в паниката си са побързали да напишат нещо за оправдание и не са имали време да потърсят качествена юридическа консултация. Защото ако я бяха потърсили щеше на разберат, че много по-лесно ще бъде да бъдат включени към следващата процедура в електронната система за закупуване на лекарствени продукти на министерството.

Някой 25.01.2020 11:34:38

Няма страшно скоро министерството ще завърши първия търг за централизирано закопуване на лекарство и просто ще трябва да вържат и частните болници към същата система. А тъпаците писали тая глупост пак искат да прехвърлят проблема, щото са се осрали до ушите.

Гост 23.01.2020 22:06:38

Юристите на Марков, Тиков, Мазнейкови и прочее и прочее шефове на "----хоспитал", "----Клиник" и "Света/Свети-----" са сътворили тая невъобразима глупост!

Гост 23.01.2020 19:22:02

От написаното писмо лъха тотална юридическа некомпетентност.

Некомпетентен 23.01.2020 21:53:20

Моля, дайте малко повече информация за това,защо прозирате юридическа некомпетентност.За такива, които не са запознати с правните въпроси.

Гост 24.01.2020 09:02:43

И за несведущите е ясно, че щом Европейската комисия иска два пъти отговор чрез писма обяснение на поправката Лъчо мозъка, значи има нарушение на директива. И частните болници биха били частни, ако приходите им не са основно по каса. А парите на касата са публични.

Гост 23.01.2020 20:35:54

Юридическата некомпетентност е необходимо условие, за да работиш в системата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...