Сряда, 25 Ноември 2020
03
апр
3
 

НС удължи на първо четене извънредното положение до 13 май

Петък, 03 Април 2020 | 21:28:31 Надежда Ненова
3

Със 122 гласа „за“, 47 - „против“ и седем „въздържали се“, Народното събрание прие на първо четене предложението на правителството срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май. „Броят на с

Със 122 гласа „за“, 47 - „против“ и седем „въздържали се“, Народното събрание прие на първо четене предложението на правителството срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май.

„Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на предложението на правителството. 

Той допълни, че експертното  мнение, че здравните системи н Европа ще бъдат максимално натоварени в следващи три седмици, а размерът на кризата все още не може да бъде прогнозиран. По думите на министъра, мерките целят намаляване на натиска върху нашата здравна система, така че да може да поеме всички нуждаещи се.

По време на дебатите парламентарните групи на БСП и „Обединени патриоти“ по отделно предложиха срокът да е до 30 април с възможност за ново удължаване, но тази идея беше отхвърлена.

От БСП заявиха че трябва да се намали настиска и върху хората и да им се даде възможност да продължат да ходят на работа. Депутатът от БСП Красимир Янков направо поиска правителството да закрие Националния оперативен щаб и да представи работещ план за времето на извънредното положение. Валери Жаблянов беше по-дипломатичен. „Никой от нас не е авантюрист, но отчитаме разнопосочните настроения в българското общество. Трябва да се запази здравето, но да не се обезсърчава обществото“, каза той..

Председателят на Воля Веселин Марешки предложи пък извънредното положение да е безсрочно, защото утре можело депутатите да не са в състояние да се съберат.

От ДПС обаче бяха категорични, че три пъти и половина на 1 млн. души са по-малко починалите и пет пъти по-малко заразените у нас в сравнение със западна Европа, което показвало, че мерките дават резултат и затова подкрепят изцяло предложението на правителството.

По отношение на актуализацията на бюджета, депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че на първо място трябва да се направи актуализация на бюджетите на МЗ и НЗОК. „Спешната помощ ще бъде безкрайно натоварена през април, а тя се плаща през бюджета на МЗ.  Финансирането на болниците също е проблем, защото трябва да се осигурят заплатите на медицинския персонал, които в момента се покриват от приходите на болниците. Както е известно пък в момента болниците нямат приходи. Неразумно е да та бъдат финансирани на исторически принцип за който и да бил месец, затова е нужно сериозно преосмисляне както на бюджета на НЗОК, така и на МЗ“, каза проф. Михайлов.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Второто четене на измененията на Закона за извънредното положение ще бъде в понеделник, като дотагава се очаква да постъпят още предложения от парламентарните групи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N7uZ

Гост 03.04.2020 22:17:10

Предаването „AЛTERNATIVATA" по ТВ1 с водещ Милен Цветков представя уникална презентация на Д-р Румен Хичев за пандемията от COVID-19. Българинът Д-р Румен Хичев е ръководител на група в кризисния щаб за корона вируса към Министерство на здравеопазването на САЩ. В специална видео и конферетна връзка от Вашигтон Д-р Хичев представи епидемиологически параметри и трендове, патофизиологични особености на инфекцията и възможни подходи за решаване на проблемите и кризисните явления. Очерта начините на ограничаване и контрол на пандемичния процес, както и математически модели и алгоритми адаптирани конкретно за България. Медико-математическата прогноза включва данни и то по дни за очаквания епидемиологичен цикъл у нас (брой заразени, безсимптомни носители, леки и тежки случаи, процент смъртност). Презентацията предложи какви ресурси трябва да се планират за скринингови, диагностични и лечебни протоколи за COVID-19. https://www.youtube.com/watch?v=ilUfmZVTfCA

... 03.04.2020 22:18:02

Уважаеми зрители, от Вашите обаждания, имейли и съобщения разбираме, че с голям интерес сте проследили уебинара на д-р Румен Хичев, който ТВ1 предаде на живо миналата събота. Тази седмица, отново в събота, д-р Хичев организира втори уебинар, на който ще получите отговори на въпросите, които Ви вълнуват. Ето и писмото, с което д-р Румен Хичев информира за предстоящия уебинар: "Уважаеми колеги, поради повишения интерес към темата, презентацията „COVID-19: Епидемиологични, диагностични и клинични проблеми и модели“ ще бъде представена онлайн отново на 4-ти април от 14:00 ч българско време. Ако желаете да се включите в презентацията и дискусията след нея, можете да го направите в уреченото време през линка: https://global.gotomeeting.com/join/468007533 Включването може да бъде през смартфон, но за по-добра видимост на слайдовете е препоръчително да се включите през ноут, пад или компютър с по-голям екран. Ако не сте ползвали Go-to-Meeting, можете да свалите апликацията тук: https://global.gotomeeting.com/install/468007533 Ще се радвам да се чуем в събота и обменим въпроси и мнения по тази толкова чувствителна тема. Д-р Хичев"

Briz 04.04.2020 10:40:57

Много добре. Заслужава си.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...