Петък, 07 Август 2020
01
юли
6
 

Надзорниците искат отчетите на НЗОК да бъдат публикувани, а медиите - обучени

Изтече мандата на проф. Григор Димитров и на Оля Василева в Надзорния съвет

Сряда, 01 Юли 2020 | 17:20:17 Надежда Ненова
6

Членовете на Надзорния съвет на Касата настояват Годишните отчети на НЗОК да бъдат публикувани, а съдържанието им да бъде обяснено на медиите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 19 юни тази година. „Ние всяка год

Членовете на Надзорния съвет на Касата настояват Годишните отчети на НЗОК да бъдат публикувани, а съдържанието им да бъде обяснено на медиите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 19 юни тази година.

„Ние всяка година приемаме един отчет и той остава тук. И всички хулят Надзорния съвет, че той не си върши работата. Добре би било, след като се приеме от Народното събрание и се публикува, да се направи пресконференция, да участват част от хората, които са участвали в тази дейност. Трябва да се разбере, че тук се е извършила голяма дейност през тази година. Направиха се сериозни усилия за разплащането с външните ни партньори, което подобри нашите взаимоотношения с тях. Много добре върви политиката по събиране на отстъпките, които имаме, за лекарствата. Имаме положителни тенденции на запазване темпа на болнична помощ. Всички тези неща трябва да се съобщят на обществеността, че нещо се е правило. В противен случай ние сега говорим, г-жа Начева ни каза какво сме направили, отива в комисията, там се отделят пет минути и се приема. В Народното събрание никой не го чете. И тази дейност, която е извършвана години от членовете на Надзорния съвет на принципа на доброволността, тя остава незабелязана от никого. Остава забелязана критиката към нас, остава забелязано какви нарушения правим, а това, какво е положено като усилия през годината - не остава“, казва проф.  Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и на БСК.

Той е категоричен, че трябва да се изготви „подходящ материал за журналистите, който да показва най-важните положителни тенденции“ в работата на НЗОК и да станело ясно, че ръководството на Касата си върши работата. „В противен случай ние сме абсолютно анонимни“, казва още Димитров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че в момента се организира публикуването на отчетите на Касата. „Оказа се, че НРД 2001 седи на сайта. Никой не се интересува от него. Но това, което е направено, го няма никъде. Сега го организираме. И моето желание е и - ако Вие сте съгласни, всичките отчети на касата, които са приети от началото, да бъдат качени на сайта и който иска да гледа. А иначе този отчет, след като мине през Парламента, ще представя на Надзора как можем да излезем с добро послание и след като го утвърдите го пускам. Като там ще казваме какви са постиженията“, казва проф. Салчев.

Членът на Надзора и на ръководството на КНСБ д-р Иван Кокалов също приветства идеята. „За една част от здравноосигурените лица трябва да им се каже простичко какво сме направили, за да имат представа, защото те няма да четат числа. Другото, от което идва незнанието на всичките неща и лошата информираност, това са медиите. И това може да се тушира като се отделят един – два дни на медиите някъде, тези, които пишат по здравна тематика за два дни да се съберат с няколко лекции. И, естествено, се надявам, че те разбират от тази материя малко или много“, казва той.

„Трябва да ги обучаваме“, категоричен е проф. Димитров. Проф. Салчев предлага, след като бъде публикуван отчета на сайта на парламента, да бъдат свикани журналистите, за да им се каже кои са основните аспекти от него, преди разглеждането му в комисии.

Министерски съвет прие на днешното си заседание Годишния отчет за изпълнението на бюджета и дейността на НЗОК за 2019 г. и предстои той да бъде внесен в парламента.

Заседанието от 19 юни се оказва последното за проф. Димитров и за изпълнителния директор на Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) Оля Василева, тъй като изтича едногодишния мандат и на двамата.

„С г-жа Василева още веднъж искаме да благодарим и на г-жа Начева, на д-р Пенкова и на останалите колеги за съдействието. Ние отново и двамата сме отворени към проблемите на касата, винаги можем да… и досега сме работили на доброволен начин и можем да продължаваме. Още веднъж Ви благодаря“, каза проф. Григор Димитров.

„Аз също бих искала да Ви благодаря за положителната атмосфера и конструктивни дискусии. Желая успех на всички! Аз вярвам, че ще продължи положителната тенденция в развитието на НЗОК и вярвам, че всеки един от Вас ще допринесе за това! Бъдете здрави!“, казва и Оля Василева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cm2X

Гост 02.07.2020 21:45:20

Дуетът Начева-Пенкова е под съмнение. Не споменавайте сивите кардинали в здравеопазването. Срам! Съсипаха кариерата на доста хора, за да си направят пачките.

Гост 01.07.2020 23:07:49

Надзорниците да поогледат назначенията в здравната каса от времето на Дечев. Особено от последните два дни. Не после да се правят на ощипани, че нещата не вървят.

Гост 01.07.2020 21:00:52

С PR-ка като баба Бажка дето е на 70+ години, няма как да не сте анонимни бе другарю Димитров.

Гост 01.07.2020 21:10:21

Бажка е царицата на мръсотиите и мизериите в НЗОК! Що народ е почернила, поболяла и заровила..........

РЗОК 02.07.2020 22:48:11

То и по РЗОК тата има доста мръсници ! Изперкали баби които цялата си младост са прекарали с мъже старци сега злобеят на стари години !!

NZOK 01.07.2020 23:20:15

Добре че имате по кого да храчите, иначе ще се изядете барабар с луксозните си костюмчета


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница
07.08.2020 17:23:05

Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница

„Ще посочим лице – координатор, което ще има отговорност за логистиката при превеждан ...

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества
07.08.2020 17:10:59

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества

30 000 медицински сестри липсват в България. В условията на COVID-криза това изключително тежък п ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...