!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
01
юли
6
 

Надзорниците искат отчетите на НЗОК да бъдат публикувани, а медиите - обучени

Изтече мандата на проф. Григор Димитров и на Оля Василева в Надзорния съвет

Сряда, 01 Юли 2020 | 17:20:17 Надежда Ненова
6

Членовете на Надзорния съвет на Касата настояват Годишните отчети на НЗОК да бъдат публикувани, а съдържанието им да бъде обяснено на медиите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 19 юни тази година. „Ние всяка год

Членовете на Надзорния съвет на Касата настояват Годишните отчети на НЗОК да бъдат публикувани, а съдържанието им да бъде обяснено на медиите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 19 юни тази година.

„Ние всяка година приемаме един отчет и той остава тук. И всички хулят Надзорния съвет, че той не си върши работата. Добре би било, след като се приеме от Народното събрание и се публикува, да се направи пресконференция, да участват част от хората, които са участвали в тази дейност. Трябва да се разбере, че тук се е извършила голяма дейност през тази година. Направиха се сериозни усилия за разплащането с външните ни партньори, което подобри нашите взаимоотношения с тях. Много добре върви политиката по събиране на отстъпките, които имаме, за лекарствата. Имаме положителни тенденции на запазване темпа на болнична помощ. Всички тези неща трябва да се съобщят на обществеността, че нещо се е правило. В противен случай ние сега говорим, г-жа Начева ни каза какво сме направили, отива в комисията, там се отделят пет минути и се приема. В Народното събрание никой не го чете. И тази дейност, която е извършвана години от членовете на Надзорния съвет на принципа на доброволността, тя остава незабелязана от никого. Остава забелязана критиката към нас, остава забелязано какви нарушения правим, а това, какво е положено като усилия през годината - не остава“, казва проф.  Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и на БСК.

Той е категоричен, че трябва да се изготви „подходящ материал за журналистите, който да показва най-важните положителни тенденции“ в работата на НЗОК и да станело ясно, че ръководството на Касата си върши работата. „В противен случай ние сме абсолютно анонимни“, казва още Димитров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че в момента се организира публикуването на отчетите на Касата. „Оказа се, че НРД 2001 седи на сайта. Никой не се интересува от него. Но това, което е направено, го няма никъде. Сега го организираме. И моето желание е и - ако Вие сте съгласни, всичките отчети на касата, които са приети от началото, да бъдат качени на сайта и който иска да гледа. А иначе този отчет, след като мине през Парламента, ще представя на Надзора как можем да излезем с добро послание и след като го утвърдите го пускам. Като там ще казваме какви са постиженията“, казва проф. Салчев.

Членът на Надзора и на ръководството на КНСБ д-р Иван Кокалов също приветства идеята. „За една част от здравноосигурените лица трябва да им се каже простичко какво сме направили, за да имат представа, защото те няма да четат числа. Другото, от което идва незнанието на всичките неща и лошата информираност, това са медиите. И това може да се тушира като се отделят един – два дни на медиите някъде, тези, които пишат по здравна тематика за два дни да се съберат с няколко лекции. И, естествено, се надявам, че те разбират от тази материя малко или много“, казва той.

„Трябва да ги обучаваме“, категоричен е проф. Димитров. Проф. Салчев предлага, след като бъде публикуван отчета на сайта на парламента, да бъдат свикани журналистите, за да им се каже кои са основните аспекти от него, преди разглеждането му в комисии.

Министерски съвет прие на днешното си заседание Годишния отчет за изпълнението на бюджета и дейността на НЗОК за 2019 г. и предстои той да бъде внесен в парламента.

Заседанието от 19 юни се оказва последното за проф. Димитров и за изпълнителния директор на Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) Оля Василева, тъй като изтича едногодишния мандат и на двамата.

„С г-жа Василева още веднъж искаме да благодарим и на г-жа Начева, на д-р Пенкова и на останалите колеги за съдействието. Ние отново и двамата сме отворени към проблемите на касата, винаги можем да… и досега сме работили на доброволен начин и можем да продължаваме. Още веднъж Ви благодаря“, каза проф. Григор Димитров.

„Аз също бих искала да Ви благодаря за положителната атмосфера и конструктивни дискусии. Желая успех на всички! Аз вярвам, че ще продължи положителната тенденция в развитието на НЗОК и вярвам, че всеки един от Вас ще допринесе за това! Бъдете здрави!“, казва и Оля Василева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pNtA

Гост 02.07.2020 21:45:20

Дуетът Начева-Пенкова е под съмнение. Не споменавайте сивите кардинали в здравеопазването. Срам! Съсипаха кариерата на доста хора, за да си направят пачките.

Гост 01.07.2020 23:07:49

Надзорниците да поогледат назначенията в здравната каса от времето на Дечев. Особено от последните два дни. Не после да се правят на ощипани, че нещата не вървят.

Гост 01.07.2020 21:00:52

С PR-ка като баба Бажка дето е на 70+ години, няма как да не сте анонимни бе другарю Димитров.

Гост 01.07.2020 21:10:21

Бажка е царицата на мръсотиите и мизериите в НЗОК! Що народ е почернила, поболяла и заровила..........

РЗОК 02.07.2020 22:48:11

То и по РЗОК тата има доста мръсници ! Изперкали баби които цялата си младост са прекарали с мъже старци сега злобеят на стари години !!

NZOK 01.07.2020 23:20:15

Добре че имате по кого да храчите, иначе ще се изядете барабар с луксозните си костюмчета


Всичко за коронавируса
Още новини
Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас
29.02.2024 15:59:34

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас

Ученици от бургаското ОУ „Елин Пелин" сътвориха 1000 мартеници и 500 картички с пролетни по ...

Възрастта за първо раждане у нас нараства ежегодно
29.02.2024 15:18:09

Възрастта за първо раждане у нас нараства ежегодно

Възрастта на майките у нас нараства ежегодно, като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...