Четвъртък, 26 Май 2022
11
май
5
 

Надзорници искат Касата да прекрати договора си с „Информационно обслужване“

Сряда, 11 Май 2022 | 11:53:24
5

Договорът на НЗОК с „Информационно обслужване“ (ИО) да бъде прекратен. Това иска представителят на работодателите в Надзорния съвет на Касата Боян Бойчев, става ясно от стенограмата на заседанието на Надзора от 4 май. Причината &nda

Договорът на НЗОК с „Информационно обслужване“ (ИО) да бъде прекратен. Това иска представителят на работодателите в Надзорния съвет на Касата Боян Бойчев, става ясно от стенограмата на заседанието на Надзора от 4 май.

Причината – проблеми с информационната система на обществения здравен фонд, които не са отстранени в срок.

Договорът на НЗОК с компанията е сключен през 2019 г. и е в сила до края на тази година. От разговора между членовете на Надзора става ясно, че в системата има технически проблеми, които не се решават своевременно от ИО, както и че фирмата калкулира неясни за Касата цени.

„Те при всяко допълнително действие ни калкулират цени, които не са обясними за касата. Поради това, че в момента, в който искаме нещо да се надгради, по изискванията на договора, те трябва да кажат колко човека, кои са тези хора, какви длъжности изпълняват, колко е часовата им ставка. При нас пристигат толкова човека за такава сума. Освен това Вие видяхте колко писма са изпращани. За мен в момента договорът се изпълнява непрофесионално, недостатъчно и виждате колко още неща имаме неизпълнени по договора, най-вече, което ме притеснява е, че все още нямаме протоколите за електронните рецепти, все още електронната рецептурна книжка не работи в пълен обем, тъй като ги няма протоколите, все още има неизяснени неща по контролите, все още се дава информация извън това, което касата трябва да дава като информация“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

В коментар на доклада по случая като конкретен проблем Боян Бойчев посочва спирането на Персонализираната информационна система (ПИС): „На стр. 5 е посочен конкретния случай със спирането на Персонализираната информационна система. Там е написано, че изпълнителят е уведомен на 7 април, а до 18 април той не е предоставил изисканата информация. Също така изпълнителят е обявил, че е възстановена работата на 18 април, а в действителност само част от работата е била възстановена на 21 април. Само да обърна внимание, че за закъснение от 6 часа ръководството на „Български пощи“ беше сменено моментално. Отчитайки това, което е написано и това, което управителят сподели, за мен решението е очевидно, а именно – прекратяване на този договор“, казва Бойчев.

Според други членове на Надзора обаче договорът не трябва да бъде прекратяван веднага. Представителят на Финансовото министерство Естел Василева-Тодорова предлага да се организира среща с „Информационно обслужване“, за да се вземе решение. Проф. Салчев също казва, че не би препоръчал прекратяване на договора, защото няма подготовка кой ще поеме дейността.

„Договорът е сключен до края на годината и Надзорният съвет трябва да вземе решение какво ще правим следващата година, кога обявяваме нов търг, за какво го обявяваме, какво искаме да постигнем и т.н. Явно с този търг, който е проведен 2019 г. и е сключен този договор, не е постигната стабилизация на информационните системи на касата, не е направен преходът към нова информационна система, каквото е едно от изискванията, ние и до момента, както каза г-н Бойчев, нямаме доклад дали ПИС е стабилна и работи. Никакъв доклад, въпреки многократните искания от наша страна. Тъй че каквито и разговори да се провеждат, аз очаквам по някакъв начин да се реши този проблем, защото се оказа, че касата е виновна, непрекъснато касата е виновна“, коментира управителят на НЗОК.

В заключение надзорниците се съгласяват да бъде организирана среща както с представители на ИО, така и с министрите на електронното управление Божидар Божанов и на здравеопазването Асена Сербезова.

С цялата стенограма можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dM6V

Гост 11.05.2022 18:39:12

"... не е постигната стабилизация на информационните системи на касата, не е направен преходът към нова информационна система..." Въпроса е кой взе решението и прехвърли системата на ИО, които очевидно нямат знаниятаи капацитета да изпълнят записаното в договора им. Това е било ясно и в деня когато този договор е подписан.

12345 11.05.2022 14:45:41

Същият номер като с Български пощи - ИО ще им е изтривалка, а последиците същите като при Пощата: закъсняло отчитане, закъснели Анекси, закъсняло плащане. Причината - договори има,но пари за изпълнението им НЯМА. За сметка на това и МЗ, и НЗОК, и НЗОК ни правят на улави. Щото сме си такива вече, де...

Гост 11.05.2022 13:34:00

От къде пък толкова сила в касата да говори срещу информационно обслужване

Гост 11.05.2022 13:29:30

Да видим сега от МЗ какво ще кажат. Но най-вероятно ще трябва първо анализ да се направи

запознат 11.05.2022 12:30:03

Естествено е г-н Бойчев да иска прекратяване на договора с държавната фирма! А още по естествено е да лансира в новия себе си или приятелски фирми, нали самият той е от този бранш!


Всичко за коронавируса
Още новини
Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог
26.05.2022 10:14:32

Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог

Германски съд осъди 51-годишна жена, представяла се за лекар, на доживотен затвор за причиняване ...

Закупуването на нова апаратура за Втора АГ „Шейново“ обсъжда СОС
26.05.2022 09:28:11

Закупуването на нова апаратура за Втора АГ „Шейново“ обсъжда СОС

Общинската Втора САГБАЛ „Шейново“ ЕАД иска да закупи със собствени средства нова меди ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...