!
Понеделник, 15 Април 2024
10
март
17
 

Надзорници искат анализ защо при спрян планов прием, болници са увеличили дейността си

Забавеното лечение на пациентите ще ни коства много, казва адв. Свилена Димитрова

Четвъртък, 10 Март 2022 | 14:19:40
17

21 909 000 лв. е сумата за заплащане за реализирана дейност през януари 2022 г. за ПИМП, като за неблагоприятни условия на работа средствата са 681 000 лв. Това става ясно от стен

21 909 000 лв. е сумата за заплащане за реализирана дейност през януари 2022 г. за ПИМП, като за неблагоприятни условия на работа средствата са 681 000 лв. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 23 февруари.

В СИМП отчетена дейност е на стойност 22 687 980 лв., а средствата за работа при неблагоприятни условия са 2 437 000 лв. В МДД е отчетена дейност за 17 734 901 лв., като определената сума за работа при неблагоприятни условия е 845 000 лв. В денталната помощ отчетената дейност е 13 637 000 лв., но за работа при неблагоприятни условия по Методиката, сумата е 5 813 794 лв.

Отчетената дейност на болничната медицинска помощ през м. януари, която Здравната каса заплаща през февруари, е 177 517 328 лв. Изчислените стойности за неблагоприятни условия за работа са 8 594 133 лв. „В предишни периоди дейността е била по-ниска. Сега има по-голяма обръщаемост на здравноосигурените, може би защото е възстановена плановата дейност в повечето области“, коментира подуправителят на Касата д-р Йорданка Пенкова.

Част от надзорниците обаче

изразяват несъгласие с увеличените средства за работа при неблагоприятни условия в денталната помощ

и повечето пари за дейност в болничната.

„За декември и януари бяха спрени плановите операции. Защото тук това, което наблюдаваме, като притеснителни данни, е увеличение на дейностите в някои лечебни заведения. Предлагам да се направи един анализ на декември и януари, защото прави впечатление, че някои лечебни заведения увеличават дейността си при равни други условия. Тук имам въпрос. Ако болниците имат еднакви изисквания за спиране на плановия прием, как така се случва, че някои болници удвояват дейността си?“, пита представителят на Министерството на финансите в Надзора Естел Василева – Тодорова.

Д-р Пенкова уточнява, че в ежедневните отчети, които се подават към Информационната система, един от показателите, който се контролира при приема, е спешност или планов. „Решение на приемащия лекар в приемния кабинет е да прецени дали този пациент е планов или е спешен. Говорим за планови, които се плануват в листа на чакащи за дадена дейност, която може да бъде планирана във времето“, казва тя.

„Това, което ни трябва е еволюция във времето. Те преди ковид в съответните месеци са имали планови операции определен процент и определен процент спешни. Ние правим доста сериозни анализи, които показват сериозни несъответствия между платени суми и брой на COVID болни. Искам да разбера на какво се дължи и ще докладваме“, заявява другият представител на Министерството на финансите Виолета Лорер.

„Имаше една много сериозна тенденция, която продължава и към настоящия момент, на която ние ще видим негативния ефект не само върху здравния статус, а и върху финансите за нелекуването на хората. Факт е, че когато един пациент няма възможност да бъде приет планово, а има нужда от грижа играе роля мнението на лекаря, който го приема. Това забавено лечение ще ни коства много. Да, лекували са повече хора, но истината е, че ние сме много назад в това лечение. Има хора, които не са си пуснали пълна кръвна картина за две години, защото ги е страх да влезнат в болница. Тук единственото, което заслужава да се коментира, е доколко наистина това се случва само в частни или в държавни болници. Аз мисля, че е по-важно, че лечението е било достъпно за хората, защото има хора, които си отидоха не от COVID, а от това, че не се лекуваха“, уточнява новият член на Надзорния съвет, представител на КРИБ и председател на УС на ББА адв. Свилена Димитрова.

Председателят на Надзора доц. Васил Пандов подчертава, че

лечебните заведения са се доближили до определените им стойности,

а средствата за работа при неблагоприятни условия намаляват. „Това означава, че те са си изпълнили почти цялата дейност. Има лечебни заведения, при които средствата за работа при неблагоприятни условия са големи, което е проблем за нас като принципал. Те очевидно в момента не могат да работят и нямат пациенти“, казва той.

Представителите на МФ изразяват възражение и срещу повечето средства за за работа при неблагоприятни условия в денталната помощ. „Много е важно ние да стимулираме дейност, а не да насърчаваме бездействие. Т.е., трябва да има някакъв минимум отчетена дейност, над която ние да плащаме. Предлагам за следващия Надзор да има анализ, предложение и да го обсъдим. Преди това да се обсъди с договорните партньори – БЗС и БЛС“, казва Виолета Лорер.

„Тази Методика се съгласува с двата съюза – Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. За да изплатим за месец януари средствата за работа при неблагоприятни условия, се наложи разговор с председателя на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз. Те отказваха да я подпишат, имаха и други искания, и трябваше да оставим всички без тези пари, тъй като нямаме друго правно основание. И е малко трудно съгласуването. Не знам дали не трябва занапред да ги разделим, Методиката да не е обща, защото имаме два различни договора. Единият е за медицински дейности, а другият е за дентални дейности.

„Денталните специалисти също имат основание да искат средства за работа на първа линия. Те са медици, които са на първа линия. Не забравяйте, че и в първична, и в болнична медицинска помощ има сериозно недофинансиране и там също има доплащане. Логиката за компенсация на първа линия, според мен е, че в ситуацията на пандемия държавата по някакъв начин трябваше да е отговорна за това да опази здравето на хората. И то не защото е през НЗОК или не е през НЗОК. Факт е, че мина цялото плащане през НЗОК. Това е една голяма тема, която сме обсъждали. Факт е, че финансирането на пандемията мина през НЗОК, но де факто то е задължение на държавата. НЗОК отговаря за осигурителните вноски“, казва адв. Димитрова.

По думите й когато лечебните заведения трябва да поддържат някакво състояние на готовност, но не се стига до реален брой хоспитализации,

техните разходи трябва да бъдат компенсирани

В отговор на въпрос на представителя на АИКБ Боян Бойчев колко зъболекари нямат договор с касата, д-р Пенкова заявява, че по данни на зъболекарския съюз те са над 2000. „При нас има над 7 000 договора, но имаме някои, които работят на две места и като физически лица те са над 6 400. По принцип знам от д-р Шарков, че зъболекарите са около 10 000“.

„Това е малко по-малко от 30%. Въпросът е по-скоро защо не желаят да имат договор с НЗОК“, казва Бойчев, а доц. Пандов му отговаря, че е заради административната тежест на договора с Касата и контрола на дейността.

Пълния тест на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
42ZX

Гост 11.03.2022 07:10:36

Кой ще разбере тези анализи. Новите калинки, които не знаят къде са и трябва точно Салчев и другите да ги учат.....ще почакаме бая докато навлезат м материята...

Гост 10.03.2022 21:29:36

Очакванията са след този анализ да бъде уволнена една камара директори на РЗОК, началници и експерти, които години наред са си затваряли очите пред очевидното некоректно поведение на определени юридически лица, наричани за кратко болници.

Гост 10.03.2022 20:37:58

Идват трудни времена за гащници като Салчев, Страшко Генев и тарикатката Дана. Този път няма да успеете да отбиете номера с някакви данни, които никой не гледа. Тепърва идват сериозните въпроси и ще лъснат галените болници, които знайно е на кого са - кадесари, депесари и герберчета.

Гост 10.03.2022 18:31:25

Сега Ванчето Динева като я няма, свършиха и хубавите анализи.....

Гост 10.03.2022 19:31:46

Що, къде е Динева ?

Гост 11.03.2022 07:53:34

Ванчето Динева се опитва да се спаси като се прави на болна докато се надява нейния ментор Коцето Ангелов да я спаси и да я направи шеф на НЗОК. Вече е раздала постовете на новите подуправител и главен секретар, някои директори на дирекции и директори на РЗОК. и сега те вярвайки й сляпо я следват.

Гост 10.03.2022 19:39:26

анализира вкъщи

Гост 10.03.2022 17:51:57

Докога зачервеният Гей ще бъде част от Надзора?

Охо 10.03.2022 17:28:20

Зависимостта е ясна парите на нзок изчезват знайно къде при наши хора въпреки че болните плащат на ръка не получават адекватна помощ и здравето им се влошава на вашата съвест господа се пише нзок е имала и брилянтни управители които са мислили за здравето на народа с отговорност и не са ставали милионери

Гост 10.03.2022 16:17:01

Писмо от умрял е анализът дето го чакаме от надзорниците.

Гост 10.03.2022 16:12:14

Какъв анализ щели да правят в НЗОК?

А х 10.03.2022 15:52:19

Надзорния съвет незнаен ли че на фиктивни прегледи и хоспитализации анализ да се прави е глупаво.Петко плаща на бройка листчета а Дана го хруска за закуска. Докато не се сменят контрольорите които са зависими и не се върже в интерес на държавата реалност няма да има

Гост 10.03.2022 16:11:13

И как точно са зависими контрольорите от стоматолози , глупости ръсиш .... аман от такива като тебе изгонени от касите които плюят постоянно, че след тях е настанал потоп !

Гост 10.03.2022 15:16:51

Хаха, Лорер ще ви анализира парите, които сте взели за Ковид....хак да ви е промяната. Сега ще ви накара да ги връщате с лихвите, както направи НАП

Гост 10.03.2022 14:49:37

И кой точно ще ви го направи тоя анализ, като се има предвид експертния капацитет на кияците от НЗОК ?!

Невежа 10.03.2022 17:35:33

Ами ще ги изискат анализите от РЗОК и после ще ги обединят.Ще преливат от пусто в празно и накрая -едно голямо нищо.Важното е документацията да е правилно съставена и да мине през програмата.Имитация на дейност-това са анализите на НЗОК.

Веж 11.03.2022 17:03:51

Да, така е.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...