!
Понеделник, 26 Февруари 2024
22
окт
18
 

Надзорът прие бюджета на Касата за 2019 г.

Жени Начева: Ръстът позволява оптимално разходване на средствата във всички направления, в които имаше известно напрежение

Понеделник, 22 Октомври 2018 | 13:25:51 Надежда Ненова
18

Близо 4,3 млрд. лв. ще бъде бюджетът за здравеопазване за 2019 г. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти днес. Проектобюджетът беше приет на ниво Надзорен съвет на НЗОК, но предстои той да бъде обсъден в Министерския

Близо 4,3 млрд. лв. ще бъде бюджетът за здравеопазване за 2019 г. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти днес. Проектобюджетът беше приет на ниво Надзорен съвет на НЗОК, но предстои той да бъде обсъден в Министерския съвет и в парламента.

„490 млн. лв. е ръстът в разходите на Касата за следващата година спрямо настоящата. От тях 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година. Увеличението по видове здравноосигурителни плащания на този етап е разпределено така, че да може да осигури спокойно и оптимално разпределение на средствата при сега действащите параметри на Националния рамков договор, като предвиждаме и някои положителни промени за здравноосигурените лица, но не очакваме да настъпи напрежение в разпределението на разходите“, каза Начева.

Тя подчерта, че желанието на министерството е с предложените промени да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г.

Сред най-важните промени, отбелязани от Жени Начева, са тези в болничната, извънболничната медицинска помощ и лекарствата.

„В областта на извънболничната медицинска помощ се опитваме да поставим акцент върху профилактиката, да въведем критерии за наблюдение и отговорност от страна на лекарите, индикатори за наблюдение на резултатите от профилактиката на пациентите, като предвиждаме допълнителни медико-диагностични изследвания да бъдат направени в някои сфери, които касаят пренаталната диагностика на бременни жени в риск и по-скъпоструващи направления, които в момента отчитат недостиг, като ЯМР и други високоспециализирани изследвания. Предвиждаме положителен ефект и върху разходите, които касаят болничната помощ“, каза Начева.

„В рамките и на новите, и на сега действащите медикаменти всеки притежател ще може да предложи такива параметри на заплащането, които да осигурят от една страна лечение на пациентите, а от друга страна няма да създадат финансов риск, каквито опасности съществуваха тази година“, каза още Жени Начева.

Тя уточни, че разходоефективни лекарства категорично не означава най-евтини лекарства. „Разходоефективността е принципно наблюдение и задължителен принцип на заплащане. С конкретна наредба с участието на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип и по какъв начин. При всички положения не е обвързано с най-нисък разход“, каза зам.-министър Начева.

Тя заяви, че дейността на Комисията за лечение в чужбина и на Фонда за лечение на деца ще бъде прехвърлена към НЗОК, като за целта е предвиден допълнителен трансфер в размер на 16 млн. лв. от Министерство на здравеопазването към Здравната каса. По думите й по този начин щяло да се осигури най-правилното решение за лечение както на деца, така и на лица над 18 години в чужбина.

Дали ще има или не обществен съвет към Фонда за лечение на деца е тема, която тепърва ще бъде анализирана с Касата, но при всяко положение щяло да има прозрачност и яснота за пациентите на кого какви разрешения се дават.

„По всички тези текстове можем да направим и по-задълбочени разговори и да изразим нашите аргументи. Целта ни е да се оптимизира контролната дейност. Новата Агенция за медицински надзор, която се създава единствено и само с цел подобряване ефективността на контрола, ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, новото прелицензиране върху дейността на лечебните заведения и тази част от Агенцията по трансплантации, която е свързана с регистрирането и даването на разрешения за това коя болница може да извършва трансплантации. Тъй като няма лечебно заведение, което да извършва единствено и само трансплантации, а това е част от общата дейност на лечебните заведения, считаме че е много по-ефективно и оптимално решенията да се взимат в цялостната дейност на лечебното заведение. Самата лечебна дейност минава към Касата. Тоест наблюдението за това дали пациентът трябва да бъде трансплантиран, не трябва ли, по условия и ред, определени от министъра и Касата, ще се случват в Касата“, уточни Начева причината за създаването на агенция, която да обединява Медицински одит и Агенцията по трансплантации.

По думите й администрациите ще бъдат преструктурирани в рамките на новата агенция. Няма да се назначават допълнително служители и да има допълнително разходи по бюджета на министерството за административен персонал. „При тези параметри, които очертах на бюджета, мисля че е по-важно какво ще направим за здравноосигурените лица през следващата година, а не директорите на съответните агенции. По-важното е да подчертаем, че ръстът по бюджета позволява наистина оптимално разходване на средствата във всички направления, в които тази година имаше известно напрежение“, допълни още Начева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YUgD

Гост 24.10.2018 20:18:02

Докато СТРАШИМИР ГЕНЕВ е директор на болниците

Гост 23.10.2018 02:32:41

Докога Кокалов ще бъде в надзора? Няма ли мандатност за него?

Гост 22.10.2018 22:48:24

„В областта на извънболничната медицинска помощ се опитваме да поставим акцент върху профилактиката, да въведем критерии за наблюдение и отговорност от страна на лекарите, индикатори за наблюдение на резултатите от профилактиката на пациентите, Това го казват нагли кретени , които в бюджета на НЗОК за 2018 г пак бяха са заложили средства за едва 50% от пациентите , които трябва да минат на профилактичен преглед и изследвания. Тоест ако дойде 100% от контингента за профилактика ,то няма пари за техните изследвания и прегледи на практика. НАГЛИ,ПО-НАГЛИ, КАСИЕРКИ ОТ НЗОК

Гост 22.10.2018 22:15:33

Това че една групичка търтеи и зависими хора са гласували за кривите сметки на Киро и зомбито, не значи нищо. Утре дУпетатите могат и да не харесат сумите, ако бъркат бизнеса на някой техен ментор.

Elf 22.10.2018 18:47:18

Ave mahnete taja lezbiiska fizionomia che mi se gadi .

Гост 22.10.2018 18:45:15

Скъпа Жени, ръстът на парите по направленията означава, че където кацичката е текла, ще тече повече.

Гост 30.10.2018 21:32:34

490 млн. лв. допълнително и структурни промени предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2019 г. Чрез законопроекта се правят изменения в трите основни закона в сектора – Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, както и още няколко нормативни акта от системата като Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за приватизация и следприватизационен контрол и др.

Гост 22.10.2018 16:55:58

Демек, политиците, за които е обществена тайна, че и в момента са на хранилка към някои болници, ще решават, дали и къде да има нова болница. Все пак депутатите ще трябва да се съобразят с потребностите на населението в съответния регион, както и дали касата има пари за да плаща на евентуална нова клиника. Освен това народните представители ще решават и колко легла и по какви специалности да има в новите болници. Същите изисквания ще важат и за разкриването на нови дейности във вече съществуващите клиники, но за тях решение ще взема Министерският съвет. СУПЕР! Това е формена глупост, която, както изглежда ще докара на власт комунистите ...

Гост 22.10.2018 15:31:44

Какво мисли БЛС (Тиков) по въпроса?

Гост 22.10.2018 15:26:36

Е, как така Народното събрание ще дава съгласие дали да се разрешава дейността на нова болница? Това не е работа на законодателния орган! Неможе депутатите да се занимават с оценка на здравните потребности според действащата Национална здравна карта. Това е пълен абсурд!

Гост 30.10.2018 21:35:22

Въвеждането на предварителен контрол за създаването на нови болници и нови дейности в съществуващите лечебни заведения, както и предвиденото в проектозакона, че Народното събрание ще дава съгласие за създаване на нови лечебни заведения за болнична помощ, е позитивна мярка, която ще ограничи безконтролното и без оценка на нуждите увеличаване на броя на лечебните заведения.

Гост 22.10.2018 14:58:45

Политическото мнозинство ще диктува играта и ще определя играчите.

Гост 22.10.2018 14:56:11

Какво значи НЗОК да е дала становище за невъзможност за финансиране? Или за възможност за финансиране? Тотално затваряне на системата за нови участници, нови инвестиции, нови конкуренти на медицинския пазар. Вместо да напаснем парите към здравните потребности, ще свием системата до оскъдните пари.

Гост 23.10.2018 23:41:50

Последно коя част от одита ще идва в касичката и коя ще ходи при Мишо Христов в трансплантациите? Отговор

Гост 23.10.2018 23:41:49

Последно коя част от одита ще идва в касичката и коя ще ходи при Мишо Христов в трансплантациите? Отговор

Гост 23.10.2018 23:38:35

Пенков разправя, че екипът на тези нови сруктури щял да се запази.

Dr_Doolittle 22.10.2018 21:30:07

Лошото е ,че и не свиват системата към тези пари ,а по чисто комунистически обясняват на пролетарската паплач,че ще има изобилие на здравни услуги , още повече , немедлено и на европейско качество естествено незаплатени на медицинските изпълнители. Много ги бива комунетата да обещават неща с чужд труд. Ако напасваха системата до оскъдните пари , прасето касичка НЗОК, трябваше да си свие пакета поне 20 пъти с по-малко здравни услуги, един профилактичен преглед годишно и до два диспансерни с пациентите с хроничните заболявания и толкоз. Останалото доплащане и плащане. Това е напасване на системата към символичните и смешни здравни вноски и потребителски такси . Но са обещали и продължават да обещават много повече отколкото смятат да плащат...

Гост 22.10.2018 13:51:20

Тези уникални тъпотии в преходните разпоредби само подобна вещица може да ги измисли. Може би съвместно с шуменската кукувица. Това, ако парламента го приеме ще съсипе системата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...