!
Неделя, 14 Април 2024
23
ноем
 

Надзорът утвърди промени в изискванията на НЗОК при лечение на две заболявания

Утвърдени и са средствата по болници за ноември

Четвъртък, 23 Ноември 2023 | 16:35:14


Промени в изискванията на Здравната каса при лечение на две заболявания утвърди Надзорният съвет на НЗОК на днешното си заседание. Става въпрос за изискванията на фонда при лечението на идиопатична белодробна фиброза и системна склероза с увреждане на

Промени в изискванията на Здравната каса при лечение на две заболявания утвърди Надзорният съвет на НЗОК на днешното си заседание. Става въпрос за изискванията на фонда при лечението на идиопатична белодробна фиброза и системна склероза с увреждане на белия дроб, както и за тези при лечение на хронична бъбречна недостатъчност в предиализен период.

По отношение на първото заболяване, на основание постъпили становища от Българското дружество по белодробни болести и в съответствие с препоръките на Европейското дружество по Белодробни болести са допълнени медицинските критерии по точка „компютърна томография с висока резолюция – КТ данни за „сигурна IPF„ или „вероятна IPF“. От задължителните изследвания отпада необходимостта от провеждане на рентгенография на бял дроб при започване на лечение.

Включването на антифибротичното лечение за група пациенти с диагноза вероятна идиопатична белодробна фиброза с лекарства от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС) ще осигури достъп на по-ранен етап от развитието на заболяването и може да отсрочи времето за неизбежната белодробна трансплантация. Забавянето на процесите на фиброза на белия дроб контролира прогресивното влошаване на белодробната вентилация, като основната цел е да се запази максимално качеството на живот на болните, да не се увеличава честотата на хоспитализациите и икономическата тежест за обществото, отбелязват от Касата.

Актуализацията на „Изисквания на НЗОК при лечение на хронична бъбречна недостатъчност в предиализен период в извънболничната помощ“ е във връзка с включени медикаменти с ново международно непатентно наименование (INN) Roxadustat в Приложение 1 на ПЛС. Лекарствата са за лечение на възрастни пациенти със симптоматична анемия, свързана с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Медицинските критерии за лечение с лекарствените продукти са допълнени в ново самостоятелно приложение.

Другата промяна цели подобряване достъпа на здравноосигурените до лечение, като се допуска възможност при продължаване на лечението, е-протокол да се издава както от специализирана комисия с експертно становище, така и от специалист нефролог от извънболнична помощ на базата на амбулаторен лист (в съответствие с регламентираното амбулаторно диспансерно наблюдение), но само в случаите без необходимост от увеличаване на дозата. Всички задължителни медицински критерии и изследвания в Изискванията остават без промяна, както при започване, така и при продължаване на лечението. При необходимост от корекция на дозата е задължителна оценката на специализираната експертна комисия със становище по Амбулаторна процедура № 38 (Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти).

На заседанието си днес надзорниците също така са утвърдили разпределението на бюджетите на болниците за ноември, така, както са предложени от всички 28 РЗОК в страната.

Подробно решенията на Надзорния съвет можете да прочетете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4ABM


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...