!
Сряда, 24 Април 2024
04
окт
3
 

Надлимитната дейност да бъде изплатена тази година, искат общинските болници

Петък, 04 Октомври 2019 | 17:28:27 Надежда Ненова
3

За изплащането на 4 млн. лв. надлимитна дейност настоява Сдружението на общинските болници. Това стана ясно след общото събрание на сдружението което се проведе в Арбанаси.   Пред Zdrave.net говорителят на сдружението д-р Кети Маналов

За изплащането на 4 млн. лв. надлимитна дейност настоява Сдружението на общинските болници. Това стана ясно след общото събрание на сдружението което се проведе в Арбанаси.  

Пред Zdrave.net говорителят на сдружението д-р Кети Маналова подчерта, че това е едно от решенията за финансовото стабилизиране на общинските болници. „Това са изработени от нас пари, това са похарчени пари, а същевременно има спестени пари в бюджета на НЗОК за болнична помощ в периода януари-август. Около 4 млн. лв. е сумата, която трябва да ни бъде изплатена и би осигурила малко спокойствие в системата и посрещане на новата бюджетна година. Така ще можем спокойно да посрещнем и новите минимални работни заплати от 1 януари. Затова считаме тази стъпка за най-бързата и най-възможната. Освен това ние сме завели дели, което са ни допълнителни разходи“, каза д-р Маналова.  

Като пример тя даде 18-те млн. лв., които правителството отпусна за общинските болници през март и които са позволили увеличение на заплатите с около 100 лв. „Това никак не е малко – от нищото да качиш със 100 лв. основните заплати, върху които се формират впоследствие извънредния труд, нощните дежурства и т.н. Ние, като управители на болници, не анализираме само възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи. В болниците работят различни видове специалисти и ние се грижим за възнагражденията на всички. Смятам, че няма нормален управител на болница, който, ако има пари, да не даде по-добри възнаграждения на персонала си, за да го задържи, предвид огромната кадрова криза, която с годините се задълбочава“, каза д-р Маналова.

Припомняме, че от БЛС също настояха за заплащане на надлимитната дейност. От съсловна организация уточниха, че процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@f97

Гост 06.10.2019 21:38:07

Какво значение има какво искат общинските болници?

д-р Димитров 05.10.2019 17:04:05

Проблемите на общ.болници са други,не че не следва да си получават заработеното.Време е да се усети говорителят на сдружението,че налива вода в чужда мелница.А дали не е умишлено времето ще покаже!!

Гост 04.10.2019 18:48:23

стар доктор 04.10.2019 18:43:44 Кашата е забъркана много по-рано от тези, които решиха болниците да се регистрират по търговския закон, като търговски дружества с право да формират печалба. Това се направи за да се приватизират някои от тях, които тогава бяха в лошо финансово състояние. Предвиждаше се това уж да бъде като някаква временна мярка. Не знам някоя общинска болница по този начин да е била приватизирана. Сега не може да се отпуснат на същите общински болници осигурения финансов ресурс от 50 мил. лева и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. При отпускане на тези пари това ще бъде санкционирано от Европейската комисия, като държавна помощ за търговски дружества, което е против принципите регламентираното при приемането ни в ЕС. Единственият начин е това да стане като всички болници престанат да бъдат търговски дружества, но тогава къде ще отива печалбата от частните болници. Такава ситуация няма и не съществува никъде в ЕС.


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...