!
Събота, 20 Април 2024
25
авг
2
 

Надлимитната дейност ще бъде изплатена и на закрити лечебни заведения

Вторник, 25 Август 2020 | 13:20:32 Надежда Ненова
2

Отчетената и незаплатена дейност за периода 2015 и 2016 г. ще бъде изплатена на всички лечебни заведения, които имат такава, включително и на закритите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 август.

Отчетената и незаплатена дейност за периода 2015 и 2016 г. ще бъде изплатена на всички лечебни заведения, които имат такава, включително и на закритите. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 август.

Разходният таван, който е определен с увеличенията, е до 75 млн. лв., като преди това трябва да бъдат извършени проверки. „Под проверки разбирам и чисто счетоводно отразяване на тези дейности и с историите на заболяванията, пациентите, които са записани, записите в НЗОК и РЗОК, съответно в лечебните заведения за болнична помощ. Всички тези неща, като алгоритъм и методика на проверката, ще бъдат описани и стриктно спазвани. Ще подготвим с проф. Салчев методология за извършване на проверките и той ще ни докладва в срока, който сме дали - 10 октомври 2020 г. Защо сме определили срок 10 октомври 2020 г. за резултатите от проверките? За да имаме отчета на бюджета за деветмесечието и когато вече на 10 октомври 2020 г. знаем конкретните суми, това ще се обвърже и със Закона за бюджета на Касата“, казва председателят на Надзора Жени Начева.

По отношение на промяната в Закона Начева уточнява, че първо в парламента ще бъде внесена актуализация в текстовата му част. „Не бива да се създаде усещане, че ще променяме нещо във финансовите параметри. В рамките на параграф болнична медицинска помощ ще се внесе текст, който дава право – когато се установят параметрите на изпълнението на бюджета с остатъка от средствата в параграфа, неизползвани за болнична медицинска помощ за текущата година, да се заплати отчетена и незаплатена дейност за 2015 г. и 2016 г.“, казва тя.  

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев уточнява, че проверките касаят и вече закрити лечебни заведения. „Колкото и да го съкращаваме този срок, това е пет години нерешен проблем при 6 управители и 4 председатели на Надзорния съвет. Не смятайте, че за 20 дена ще решим този проблем. Проверката касае и закрити лечебни заведения, касае и такива, които са в съдебна фаза, защото ние там трябва да договаряме съдебни споразумения и т.н., и Вашето решение показва добрата воля, че най-сетне този проблем трябва да бъде решен“, казва той в отговор на въпрос на члена на Надзорния съвет Пламен Таушанов дали не може да се съкрати срока на проверките, защото по тази процедура излизало, че промяната на Закона за бюджета ще се случи ноември. „Вие мислите ли, че ще има парламент, който ще взима решения ноември, защото аз малко се съмнявам“, казва Таушанов.

Възмущение от изплащането на надлимитната дейност изказва друг член на Надзора – д-р Иван Кокалов. „За мен надлимитна дейност, като понятие, няма. Когато ние сключваме договор за закупуване на услуги, преди плащахме за извършена дейност, сега услуги закупуваме, като купуваме услуги, ние от някого купуваме определен брой услуги на еди каква си цена и утре той няма какво да ми каже – ама аз направих повече услуги, платете ми. Съжалявам. Това е договор. Какво значи сключвам договор с някого за определени средства да ми направи услуги и той идва утре и ми казва – извинявай, аз съм направил за още 50% отгоре, плати ми ги. Как да му ги платя, като се е подписал? Аз не мога да разбера какъв е този съд, какви са тези работи, след като става въпрос за договор. Договор между каса, РЗОК и изпълнител, на който му се предлагат определени услуги и той го е сключил, и след това ми претендира, и ходи в съда да му се плаща. Откъде накъде?! Или трябва да се махне това, че купуваме услуги и плащаме, вече веднъж плащахме така и знам, че някъде около 300 – 400 млн. лв. отгоре трябваше да даваме, мисля, че по времето на Орешарски беше. Какво ли не сме ползвали, но те нямат наяждане. Като му кажеш – да, добре, той утре … преглеждал, едни бяха оперирали цяло Русе от сливици, други не знам си какво. Започват лъжи и измами един куп“, казва той и допълва: „Аз лично не мога да разбера защо трябва да плащаме за нещо, което някой си го е направил, без да е сключил договор за това.“

В крайна сметка и д-р Кокалов се съгласява, че решението трябва да е на парламента. „Аз съм съгласен да го хвърлим и то е работа на Народното събрание, нека народните представителите да го решат и да ни дадат тази възможност, а не нас да ни хулят и да ни плюят – ние се скъсваме от работа, а вие не ни плащате“, заявява той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rTf4

Гост 26.08.2020 07:14:03

Абее, вие луди ли сте? Какви проверки, какви 5 лв? Проверки на 2015 г! Ама ние сме 2020 г! Алоооо! Тъпотия, след тъпотия сътворявате! Хайде сега проверяващите от РЗОК станаха част от персонала на болницата-един месец седят в болницата! Май, май си ги правите на ненормални!

Гост 25.08.2020 20:59:17

Най-голямата тъпня, сътворена от Начева и Пенков. Явно комисионните ще са добри.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...