Събота, 26 Септември 2020
07
февр
3
 

Д-р Иван Маджаров:

Надяваме се максимално бързо Наредбата за специализациите да влезе в сила

Има много тревожни моменти по отношение на наличността на някои специалности в държавата

Петък, 07 Февруари 2020 | 19:08:20 Надежда Ненова
3

Одобряваме предложените промени в Наредбата за специализациите. Надяваме се максимално бързо тя да влезе в сила, както и всяка година да се отделят все повече средства за подпомагане на специализациите в България. За никого не е тайна, че има сериозен

Одобряваме предложените промени в Наредбата за специализациите. Надяваме се максимално бързо тя да влезе в сила, както и всяка година да се отделят все повече средства за подпомагане на специализациите в България. За никого не е тайна, че има сериозен недостиг на лекари в определени специалности в държавата. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод публикуваната за ново обществено обсъждане Наредба 1.

Той подчерта, че лекарите дълги години са се борили държавата да осигури средства за специализантите, тъй като лечебните заведения са обявявали конкурси само ако имат свободен щат без това да бъде съобразено с нуждите и потребностите на държавата от лекари по дадена специалност. „Най-сетне миналата година МЗ осигури средства и разбира се ги обвърза с изискването младите лекари да работят в България определен брой години, без да премахва възможността за специализация по стария начин, по който лечебните заведения осигуряваха за своя сметка определен брой места. Или: Идеята беше МЗ да финансира заплатите и таксите за обучение на Н-брой специализанти годишно, независимо от това дали болничната база има нужда и дали може да осигури заплата на млад лекар по дадена специалност,“, каза д-р Маджаров.

“Публикуването на Наредба 1 тогава предизвика необясними за мен реакции от рода на твърдения за закрепостяване на младите лекари, за отношение към трудовите възнаграждения и т.н. “, коментира д-р Маджаров. Още тогава БЛС  подчерта, че трябва и ще остане и стария начин, по който лечебното заведение си избира специализанти -  според собствените нужди.

От онзи момент до сега понеже някой е смятал, че предложеното решение е един вид отнемане на права, младите лекари, които са искали да се възползват от тази възможност, реално са я пропуснали. „Всяка година специализантите са средно около 500, а осигуреното финансиране е за около 100-150 души. Имаше колеги, които не успяха да си намерят място, а искаха да работят. За тях това беше дългочакана стъпка – да имат възможност да работят по финансирана от държавата специалност. Тази Наредба обаче постоянно беше обжалвана, спирана и тази година не съм сигурен дали от новозавършилите някой започна специализация по нея“, каза председателят на БЛС.

С последните промени, за да бъдат премахнати страховете от закрепостяване, специализантите няма да възстановяват заплати, а само таксата към висшето учебно заведение в случай, че не изпълнят ангажимента си, допълни д-р Маджаров.

„Мен лично ме е яд, че толкова дълго време колеги, които желаят, не могат да се възползват от новите възможности, защото други, които вече са специализанти, а някои даже са взели специалност, нагнетяваха напрежението. В публичното пространство бяха тиражирани и неверни твърдения - че всички специализанти ще връщат пари и няма да могат да работят, където желаят. Истината е, че останалата част от специализантите, които специализират на места, обявени от лечебните заведения, могат да работят, където искат и да напуснат, когато поискат. Има европейски държави като Гърция, в които всички лекари, независимо къде са завършили са длъжни да работят минимум една година в страната, за да продължат да работят. И аз не виждам нищо лошо в това“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xAae

Гост 08.02.2020 08:29:03

Подписват всичко разбира се. Там уговорката е : БЛС подписва всичко. а за отплата бюджетите на Мишо Тиков в Пълмед и Софиямед за три години тихо мълком от 15 на 36 милиона , въпреки всички ограничения и лимити... ама къде го Гешев , няма гооо... и разбира се проверки само с предварителна уговорка

Гост 08.02.2020 09:28:49

Taka e

tint 07.02.2020 21:19:16

Абе а за рекетирането с два декурзуса дневно какво ще правим? Клетите млади специализанти ли се предполага да ги пишат!! м? , БЛС нещо да сте подписвали?!?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...