!
Четвъртък, 18 Април 2024
03
ян
6
 

Според пациентски организации

Над половината от медикаментите, които влизат в България, биват изнасяни

Реалният паралелен износ на лекарства възлиза на близо 1,5 млрд. лв.

Сряда, 03 Януари 2018 | 13:26:23 Полина Тодорова
6

Над половина от медикаментите, които влизат в България, или 59%, биват изнасяни. Това обявиха на пресконференция пациентски организации. Участие в нея взеха представители на Центъра за защита правата в здравеопазването, Асоциация Хипофиза, както и Сдру

Над половина от медикаментите, които влизат в България, или 59%, биват изнасяни. Това обявиха на пресконференция пациентски организации. Участие в нея взеха представители на Центъра за защита правата в здравеопазването, Асоциация Хипофиза, както и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Проблемът с липсата  на лекарства е от години, но в последните две стана много сериозен“, заяви председателят на Асоциация Хипофиза Ваня Добрева.

В търсене на решение на проблема от асоциацията са поискали данни от няколко институции за редица лекарства, които според тях са най-често обект на износ. Според представителите на пациентската общност предоставената информация показва, че между различните контролиращи институции липсва координация, а интересът на пациентите не е защитен. Данните, на които се базира мнението им, са въз основа на справки, предоставени от ИАЛ, Агенция Митници, НАП, Комисията за защита на конкуренцията и НСИ. Пред медиите бе представена и справка от НЗОК за 15 медикамента за период от 9 месеца – януари-септември 2017 г., от която става ясно, че има драстично разминаване между броя на опаковки по заверени протоколи и броя платени от фонда опаковки. При някои медикаменти, сред които такива, прилагани при трансплантирани пациенти, разликата е над 100 пъти.

Според представителите на пациентските организации реалният размер на паралелния износ у нас е близо 1,5 млрд. лв., тоест далеч над обявяваните до момента 400 милиона лева. „Ние сме доста добра за този бизнес страна, но несправедлива към пациента“, коментира Добрева. Тя даде и конкретен пример с лекарство за болните от акромегалия, като заяви, че 30% от тях остават без него.

 „Проблем, който виждаме, е износ на лекарствата, които минават директно през аптеката – тоест аптеката продава обратно на търговец на едро“, посочи още Добрева, като уточни, че санкциите за това са между 2000 и 5000 лв. „Много бихме искали да разберем колко аптеки са глобени за това, тъй като мнението на ИАЛ е „Санкциите са много ниски и затова не ги налагаме“, обясни тя. Добрева допълни, че поне 2/3 от фирмите, които изнасят медикаменти, не са декларирали това в ИАЛ, но не са били глобени. „Никой в момента не следи какво се случва в този бранш, фирмите са оставени да изнасят абсолютно на воля“, коментира тя.

Според нея предлаганото решение на проблема с износа на лекарства чрез създаване на списък на медикаменти, забранени за експорт, което е и една от заложените промени в Закона за лекарствата, няма да доведе до резултат в България. Тя обясни, че той вече се прилага в Румъния, без особен ефект. Решение може да се търси чрез плащането на отстъпките директно на касата, както и създаване на модел на двойно ценообразуване, който се прилага в Испания, където също цените на лекарствата са ниски. „Това означава, че търговецът на едро сключва два договора с притежателя на разрешение за употреба – единият за тези, които се реимбурсират от НЗОК, а другият - за тези, които се реализират на свободния пазар“, обясни тя. 

„Единственият категоричен извод от представените данни е, че цари пълна какафония с тези лекарства“, заяви от своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров. Според него промените, които трябва да се предприемат, трябва да засегнат „природата на реекспорта и да премахнат икономическия смисъл да купуваш от тук лекарства и да ги изнасяш в Германия“. По думите му създаването на двойно ценообразуване, както и предложението за връщане на отстъпките от страна на фирмите в НЗОК, би могло да реши проблема.

Той обаче отбеляза, че към момента сме свидетели на имитация на мерки за ограничаване на износа на животоспасяващи лекарства.

Запитани за коментар по изнесените данни от НЗОК съобщиха пред Zdrave.net, че подготвят становище. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4z9f

гост 05.01.2018 21:11:43

И кой според вас плаща в случая? И да организираш пресконференция в БТА струва 60 лева, не е някаква непосилна сума.

гост 05.01.2018 21:11:43

И кой според вас плаща в случая? И да организираш пресконференция в БТА струва 60 лева, не е някаква непосилна сума.

гост 05.01.2018 20:39:03

Стойчо Кацаров и за чеп на каца за зеле не става . Празен дърдорко без всякаква компетентност . тъпунгерите от НЗОК им дали информация в насипно състояние и тъпунгера Кацаров без да може да я анализира плещи глупости . Смехория . Да се чудиш и маеш кой е по некадърен . Пък и взел че веднага спретнал пресконференция да се излага колко е некомпетентен . Боже пази и от едните и от другите . Тея ще ни довършат . Нито управление , нито коректив , една и съща боза са .А да питам от какво се издържа Кацаров , офиси , секретарки , коли , наем на зали за пресконференции , кой плаща ?щото това е най - важния въпрос кой плаща ? щото нали знаете , същия и поръчва музиката , т.е. какво да приказва Кацата .

Работещ в ЕМА 04.01.2018 17:33:34

Има недостиг на ваксини в световен мащаб. Има достатъчно информация по въпроса. Current global shortage of hepatitis B vaccine https://www.gov.uk/government/news/current-global-shortage-of-hepatitis-b-vaccine UK Vaccine Shortages http://www.travelpharm.com/blog/2017/10/vaccine-shortages-update/ Merck, GlaxoSmithKline face hepatitis A vaccine shortage amid U.S. outbreaks https://www.fiercepharma.com/vaccines/merck-glaxosmithkline-face-hepatitis-a-vaccine-shortage-amid-recent-u-s-outbreaks Shortages of medicines have been a global problem for the past decade and have also increasingly affected the European Union (EU) with significant impact on patient care. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2016/01/WC500200281.pdf

Гост 03.01.2018 21:26:47

Това е силно преувеличено, та граничещо с глупост. По-скоро глупавите чиновници от МЗ и НЗОК НЕ МОГАТ ДА ПЛАНИРАТ ЛЕКАРСТВАТА като търгове ,поръчки, внос, необходими медикаменти, подлежащи пациенти за лечение със съответните препарати и т.н.. Доказателство е, че това гето остана повече от 3 години без ваксини и проблемите продължават и сега с тези биопродукти (пак ще променят имунизационния календар (незаконно) с петвалентни ваксини) Ваксини кой ги е изнасял и накъде та липсваха 3 години айде сега да ми кажат тези плиткоумници тиражиращи глупостите на правителството

Гост 04.01.2018 21:22:32

ха, ха, питайте Сашо Ганов, нали той управлява ваксините и дясната му ръка Цървената кака


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...