Неделя, 26 Май 2024
20
ян
 

Глобален анализ сочи:

Над 1,2 млн. са смъртните случаи в света през 2019 г. поради антимикробна резистентност

Един от всеки 5 случая е на дете под 5-година възраст

Четвъртък, 20 Януари 2022 | 16:15:17


Повече от 1,2 милиона души са починали по света през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни към антибиотици, според най-голямото проучване на проблема до момента. Оценката на глобалните смъртни случаи поради антимикробна резистентност

Повече от 1,2 милиона души са починали по света през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни към антибиотици, според най-голямото проучване на проблема до момента. Оценката на глобалните смъртни случаи поради антимикробна резистентност (AMR), e публикувана в списание The Lancet и се основава на анализ на данните 204 страни, осъществено от екип международни изследователи под ръководството на Университета на Вашингтон, САЩ.

Те изчисляват, че до пет милиона души са починали през 2019 г. от заболявания, в които AMR е изиграла роля - в допълнение към 1,2 милиона смъртни случая, които е причинил директно. През същата година се смята, че СПИН е причинил 860 000 смъртни случая, а маларията - 640 000.

Повечето от смъртните случаи от AMR са причинени от инфекции на долните дихателни пътища, като пневмония, както и тежки инфекции, които могат да доведат до сепсис, отчитат изследователите.

Те отбелязват също така, че инфекциите с MRSA - устойчив на метицилин Staphylococcus aureus) са били особено смъртоносен, а така също и че E. coli и няколко други бактерии също са били свързани с високи нива на лекарствена резистентност.

На базата на анализ на пациентски досиета от болници, проучвания и други източници на данни, изследователите са стигнали до извода, че малките деца са изложени на най-голям риск, като приблизително 1 на всеки 5 смъртни случая, свързани с AMR, е сред децата под 5-годишна възраст.

По-бедните страни са най-силно засегнати, но антимикробната резистентност застрашава здравето на всички, се посочва още в доклада. Учените препоръчват също така спешни инвестиции в нови лекарства и по-разумно използване на сегашните, за да се предпазите от тях.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции е довела до това, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни инфекции. Хората умират от често срещани, лечими по-рано инфекции, защото бактериите, които ги причиняват, са станали устойчиви на лечение, припомнят от изследователския екип.

Водещи медици от Обединеното кралство наскоро предупредиха, че антимикробната резистентност (AMR) е „скрита пандемия“, която може да се появи след COVID-19, ако антибиотиците не бъдат предписани отговорно.

Най-много смъртните случаи поради AMR се регистрират в Африка, в страните на юг от Сахара, както и в Южна Азия - 24 смъртни случая на 100 000 души от населението, а нивото им е най-ниско в страните с високи доходи – 13 починали на 100 000 души.

Проф. Крис Мъри от Института за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон коментира че новите данни разкриват истинския мащаб на антимикробната резистентност в световен мащаб и са ясен сигнал за необходимостта от незабавни действия, Други експерти смятат, че по-доброто наблюдение и проследяване на нивата на AMR в различните страни и региони също е от голямо значение.

Д-р Раманан Лаксминараян от Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията във Вашингтон е категоричен, че глобалните разходи за справяне с AMR трябва да се повишат до нивата, които се изразходват за други заболявания.

„Разходите трябва да бъдат насочени към предотвратяване на инфекциите на първо място, като се гарантира, че съществуващите антибиотици се използват правилно и разумно, както и за разработването и пускане на нови антибиотици на пазара. Голяма част от света е изправена пред предизвикателството на лошия достъп до достъпни, ефективни антибиотици – и на този проблем трябва да се погледне сериозна – това е и призивът към политическите и здравните лидери навсякъде по света“, добави д-р Лаксминараян.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e9EX


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...