!
Сряда, 29 Ноември 2023
27
март
 

Над 10 000 души у нас се нуждаят от хирургична интервенция за лечение на епилепсия

Понеделник, 27 Март 2023 | 10:15:32


„На всички казвам епилепсията е лечима и не живейте повече в този ужас. От 13 години не взимам никакви медикаменти, нямам пристъпи и живея нормален живот. През 2010 година се оперирах в Специализирания център по хирургия на епилепсията в УМБАЛ &b

„На всички казвам епилепсията е лечима и не живейте повече в този ужас. От 13 години не взимам никакви медикаменти, нямам пристъпи и живея нормален живот. През 2010 година се оперирах в Специализирания център по хирургия на епилепсията в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ и от тогава имам истински живот. До преди това всеки ден живеех в очакване на поредния страшен пристъп. Сега съм истински щастлива и в очакване на моето бебе“.

Тази история на пациентка, споделиха от лечебното заведение в денят посветен на повишаване на осведомеността за заболяването епилепсия 26 март Purple day. Целта на Purple day е да насърчи хората да научат повече за епилепсията, да разпознават признаците на припадък и да подкрепят хората, живеещи с това заболяване.

С радост можем да споделим, че този огромен проблем за множество деца и възрастни, е вече преодолим, казаха още от болницата. В клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ функционира единствения в България специализиран център по хирургия на епилепсията, в който се извършва диагностика и хирургично лечение на рефрактерни (неповлияващи се от медикаменти) епилепсии, ръководен от доц. д-р Красимир Минкин.

Доказано е, че хирургичното лечение е единственото, което води до излекуване на болните от епилепсия, но за да се повишат шансовете за успех от основно значение е точното локализиране на епилептогенното огнище и навременната хирургична интервенция.

Болните от епилепсия в България са около 50 000 души, като 25% от тях са медикаментозно-резистентни. Медикаментозната резистентност се счита за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи. Следователно, около 10 000 български пациенти се нуждаят от преценка дали хирургична интервенция би направила тяхното заболяване по-леко или дори да доведе до спиране на епилептичните пристъпи.

Обикновено при половината от правилно изследваните пациенти хирургичното лечение се оказва възможно. Много важно е, че най-засегнатата от заболяването група са децата, като над 60% от епилепсиите започват от ранна детска до юношеска възраст. Поради това, хронично протичащата и с чести пристъпи епилепсия води до редица съществени, негативни последствия върху развитието и живота на засегнатите деца, а и на техните семейства.

Случаите на пациенти с медикаментозно-резистентна епилепсия изискват прецизна допълнителна диагностика и скъпоструващо оборудване. Центърът по Хирургия за епилепсия разполага с два апарата за продължително многоканално видео-ЕЕГ мониториране с цел регистрация на епилептични пристъпи, два апарата за рутинно ЕЕГ, специализирана образна диагностика с магнитно-резонансна томография, която включва и функционален магнитен резонанс с възможности за мозъчна ПЕТ и СПЕКТ, невропсихологични и други съвременни функционални и морфологични мозъчни изследвания. Наличието на стереотаксична техника позволява извършване на стереотаксична ЕЕГ, което се осъществява само в най-развитите центрове.  Благодарение на усилията на доц. Димова и доц. Минкин, Центърът за Хирургия на Епилепсията работи по утвърдените световни стандарти и получи международно признание през 2014 г., когато стана част от създадената в Европейския Съюз мрежа на европейските референтни центрове по епилептична хирургия, включващ 13 центъра от Западна и Източна Европа, а от 2017 г. е член на групата EpiCARE, призната от ЕС като Европейска Референтна Мрежа (ERN) за редки и сложни епилепсии.

В Центъра за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ежедневно се проследяват деца с медикаментозно-резистентни епилепсии, като всяка година се провежда продължително видео-ЕЕГ мониториране (т.е. видео-ЕЕГ изследване в рамките на минимум 3 дни), при над 100 пациенти (над 50 деца) с тежка медикаментозно-резистентна епилепсия. През периода 2008-2023 г. са оперирани над 350 пациенти и при над 70% от тях е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. В Центъра се осъществяват и всички утвърдени хирургични техники за лечение на епилепсия, включително най-сложните като хемисферотомии и най-скъпите като вагусова стимулация, като те се покриват от НЗОК. В центъра се лекуват и пациенти от чужбина, а специалистите от този център пътуват веднъж годишно до Армения, където създадоха заедно с арменските си колеги първия център за хирургия на епилепсиите в Армения, в който вече са оперирани 30 пациенти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x*tE


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...