Четвъртък, 09 Декември 2021
25
ноем
 

Над 150 УНГ специалисти се включиха в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология

Четвъртък, 25 Ноември 2021 | 15:22:00


Над 150 участници се включиха на място в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология, провел се в Хотел „Рила” в Боровец. Събитието бе организирано от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, съо

Над 150 участници се включиха на място в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология, провел се в Хотел „Рила” в Боровец. Събитието бе организирано от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, съобщи председателят на Управителния съвет на професионалната организация – изтъкнатият ринолог проф. д-р Карен Джамбазов, който е и изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”.

„Основна и най-важна мисия на националното сдружение е да се повишава нивото на познание и качеството на продължаващото обучение на лекарите, специализиращи и практикуващи в областта, както и да им се осигури възможност постоянно да оптимизират и увеличават знанията и компетенциите си и да ги прилагат в съответствие със съвременните постижения на медицинската наука”, каза в приветствието си към участниците проф. Джамбазов.

Приветствие към организаторите и участниците отправиха и председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и кметът на град Самоков Владимир Георгиев. Гост-лектори присъствено бяха специалистите в областта на оториноларингологията проф. Франческо Бусо и Алберт Шрайбер от Италия, а над 10 специалисти от цяла Европа и Америка се включиха онлайн, като изнесоха лекции и участваха в дискусии по различни актуални теми, свързани със заболяванията и новостите в лечението на УНГ болестите.

Конгресът се проведе под мотото „Бъдещето – Къде сме днес?“. Научната програма беше добре подбрана и внимателно структурирана за провеждане на паралелни сесии в две зали, като в рамките на двата дни бяха изнесени общо 62 доклада по теми, обхващащи както почти всички раздели на оториноларингологията, така и актуални проблеми, свързани с развитието на специалността и обучението по нея.

В откриващата част проф. Румен Бенчев изнесе презентация за историята на сдружението, неговата дейност и развитие, с което направи естествена връзка между миналото, настоящото и бъдещето на оториноларингологията в България и затвърди традицията и приемствеността в научната общност.

Беше представен анализ на извършвания в страната неонатален слухов скрининг в периода 2016 – 2019 г. съвместно от доц. Петър Руев и слухово-речевия рехабилитатор д-р Фани Михайлова. На база на изнесените в доклада данни очертаха постигнатите резултати и насочиха вниманието към пропуските в осъществяваната превенция и контрол на глухотата в най-ранна детска възраст – проблем от национално значение.

Важна дискусия във връзка с обучението на лекарите, специализиращи УНГ болести, провокира доклада на проф. Диляна Вичева за утвърдените програми за обучение според Европейския съюз на медицинските специалисти, сравнени с българските изисквания за специализация по оториноларингология.

Участие с интересни доклади по теми в различни направления на оториноларингологията взеха видни наши специалисти като доц. Юлиян Рангачев, доц. Марио Милков, доц. Христо Златанов, доц. Тодор Попов и други.

В рамките на този форум фокусът беше насочен към изявите и академичното развитие на младите лекари, като деветчленна комисия оцени представянето на всички специалисти и специализанти под 35-годишна възраст, взели участие с доклад. По време на закриването на конгреса бяха отличени трима млади учени – д-р Александрина Топалова-Шишманова (първо място), д-р Борис Духленски (второ място) и д-р Лора Никифорова (трето място). Те бяха наградени официално от проф. Карен Джамбазов и проф. Диляна Вичева, от които получиха грамоти, УНГ инструментариум и безплатно участие в курс за повишаване на квалификацията.

След дългия период на изолация и липса на присъствени събития, конгресът предизвика огромен интерес на професионалната общност на специалистите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите фармацевтични компании, който го подкрепиха под различна форма, като спонсори и изложители.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x37@


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Напрежение в УМБАЛ „Александровска“
09.12.2021 11:36:29

Напрежение в УМБАЛ „Александровска“

Част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“ ...

Д-р Кацаров: Нямам груба грешка, която да отчета
09.12.2021 10:47:55

Д-р Кацаров: Нямам груба грешка, която да отчета

До този момент съмненията за „Омикрон“ у нас не са се потвърдили, но най-вероятно ще ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...