Петък, 28 Февруари 2020
14
февр
8
 

Над 1700 китайски медици са заразени с коронавирус, има и починали

Световната медицинска асоциация призова за спешна помощ и солидарност

Петък, 14 Февруари 2020 | 16:30:20
8

1716 медицински работници са заразени с коронавирус в Китай, шестима са починали, а броят на засегнатите медици се увеличава. Това е заявил Зенг Ихсин, висш служител на Китайската национална здравни комисия, цитиран от Агенция Ройтерс. Той е направил и

1716 медицински работници са заразени с коронавирус в Китай, шестима са починали, а броят на засегнатите медици се увеличава. Това е заявил Зенг Ихсин, висш служител на Китайската национална здравни комисия, цитиран от Агенция Ройтерс. Той е направил изявление на специална пресконференция, в което е признал, че работата на медиците в епицентъра на инфекцията е изключително тежка. 

„Условията, при които те работят на място са изключително трудни, а възможностите за почивка – силно ограничени. Психологическият натиск над тях е голям, а рискът от инфекция – много висок", е казал Зенг Ихсин.

Китайските медицински служители и болниците многократно са алармирали за недостиг на защитна екипировка, в това число и на маски за лице. Вчера Агенция Франс прес публикува репортаж от болница, пълна до предел с бални от коронавирусна инфекция, като акцентира върху ужасяващите условия за работа на медицинските специалисти и тежкото физическо и психическо състояние, в което се намират те – без защитно облекло, без храна, вода и възможност да ползват дори тоалетна.

„Последните данни за инфекцията не дават основание да се твърди, че огнището е близо до своя пик“, заяви Адам Камрад-Скот, експерт по инфекциозни заболявания в Центъра за международни изследвания на сигурността в Университета в Сидни, също цитиран от Ройтерс.

„Докато китайските власти правят всичко възможно да предотвратят разпространението на коронавируса, изглежда повечето драстични мерки, които са приложили до този момент, са твърде недостатъчни и са приложени твърде късно“, категоричен е той.

В момента китайски учени тестват две антивирусни лекарства и предварителните резултати предстои да станат известни  след седмици. В същото време ръководителят на болница в Ухан заяви, че прилагането на плазмените инфузии от възстановени пациенти са показали някои обнадеждаващи предварителни резултати.

Реагирайки на ситуацията Световната медицинска асоциация WMA отправи спешно призив към правителствата и Световната здравна организация да създадат международна верига за доставки на лекарства и консумативи, които да помогнат на здравните специалисти в Китай да се борят с разпространението на коронавируса.

Д-р Франк Улрих Монтгомъри, председател на Съвета на WMA, коментира: „Получихме спешни искания от нашите асоциации-членове в азиатския регион за опасен недостиг на медицински консумативи за предотвратяване на заразяване на здравните специалисти. Ръкавици, маски, почистващи препарати, палта и наметала за еднократна употреба са в недостиг. Призоваваме СЗО и правителствата по света незабавно да създадат международна верига за доставки, за да задоволят наистина отчаяните нужди на нашите колеги“.

Според д-р Монтгомъри информацията, която идва от Китай, Хонконг и други азиатски страни показва необходимостта от диверсификация на международните вериги за доставки, за да се намали зависимостта от една страна или регион, или, в крайни случаи - само от един производител.

Необходимо е също така да има децентрализирано складиране на необходимите стоки за аварийна готовност и преразглеждане на законодателството, което гарантира достатъчно финанси, които да са на разположение при спешни случаи, категорични са от WMA.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vseU

един български лекар 15.02.2020 16:18:15

ако корана вируса ни посети , ние ще сме така голи като китайците .

БЛС-Въоръжено Крило 14.02.2020 18:00:49

И при нас 30 години комунетата манипулиращи фалшивия преход не проумяха ,че комунистическите здравни системи са пагубни както за пациентите ,така и за лекарите. Обаче обещайте ми, ,колеги ,че който от нас развие коронавирусна инфекция ,че ще намери начин да цуне Киро и Тиквата в устата. 30 години мизерия и никакви реформи ,сал един CoV2 ни остана.

Гост 14.02.2020 21:03:12

Лумпен, ако тази епидемия беше в САЩ, Великобритания, Франция... не ми се мисли каква щеше да е картината. Няма тук комунизъм и капитализъм. Стига си плямпал глупости с изрезки от първите месеци на вестник "Демокрация"

Гост 15.02.2020 20:09:03

Ако тази епидемия беше в тези водещи страни отдавна щеше да е локализирана и ликвидирана.Великият Китай с неговата велика икономика е един комунистически балон,който се спука.

Другата гледна точка 15.02.2020 22:21:57

По-скоро - ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИРЕЙ!

Гост 14.02.2020 22:27:16

Абе , мухльо ти не разбра ли ,че хора с образование не може да са по дефиниция лумпени като теб. И кога тъпите тролове ще започнете да четете статиите и след това да коментирате? Ти не прочете ли бе тъпанар ,че китайските лекари са без оборудване и екипиране като за особено опасни инфекции? Същото е и в комунистическата здравна система на другаря ти Бойко. Б@си тъпото население напиращо във форуми с теми ,които не разбират . Марш към порно отдела на интернет, там не се искат знания и мислене...

Другата гледна точка 14.02.2020 21:19:58

Точно така, нямало капитализъм и комунизъм, ходи виж кенефа, наречен градски "пазар" в Ухан, мизерията и печените кучета, плъхове и прилепи там, а после виж позлатените ферарита на оядените червени мандарини!

Патриот-майтапчия 14.02.2020 19:43:29

Аз не мога да Ви обещая толкова гнусно нещо (целувка в устата), но гарантирам, че една сърдечна храчка ще остане винаги готова за тях!


Още новини
„Животното“ опита да нокаутира лекарка от Пловдив
28.02.2020 16:51:45

„Животното“ опита да нокаутира лекарка от Пловдив

Мъж, известен в уличните среди с прякора „Животното“ е ударил с юмрук в лицето лекарк ...

Местят болни от Раднево в Гълъбово
28.02.2020 16:43:08

Местят болни от Раднево в Гълъбово

Всички пациенти, настанени в Отделението за долекуване на МБАЛ "Д-р Иван Чакмаков" - Раднево, ще ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...